2024. 08. 15.

Bibliai olvasótervek tanévkezdőknek

Megvan az az érzés, amikor odakint még harmincöt fokot mutat a hőmérő, de már egyetlen bevásárlóközpont ajtaján sem léphetsz be anélkül, hogy különböző árkategóriás iskolatáskákkal és írószerekkel találnád szembe magad? Engem diákkoromban mindig kikészített, hogy a még tartó – a végéhez közeledő, de tartó – nyári szünetben is a sulira emlékeztetnek bennünket. Ez nagyjából össze is foglalja, hogyan viszonyultam annak idején az iskolai mindennapokhoz, a klikkekhez és az elkerülhetetlen drámákhoz. Sajnos nem vagyok egyedi eset. Talán te is szorongva gondolsz a kérlelhetetlenül közeledő tanévkezdésre. Hogyan készülj hát fel…?

Úgy hiszem, jó megoldás lehet, ha a színes post-itek mellett igékkel is felfegyverkezel. Ebben segíthet az okostelefonra ingyenesen letölthető YouVersion Biblia, amely olvasótervekkel teszi könnyebbé a Szentírás egyes részeinek feldolgozását. A tervek általában néhány napig vagy hétig tartanak, és a legtöbb esetben bevezető áhítatokat is tartalmaznak, amelyek az adott napra kiválasztott szentírási részletekre segítenek ráhangolódni.

A következőkben olyan – magyar fordításban is elérhető – olvasóterveket szeretnék ajánlani, amelyek nem csupán szeptember elején bizonyulhatnak hasznosnak, hanem az egész tanévre szóló igazságokat is tartalmaznak.

„Időbeosztási alapelvek Isten Szava alapján”

„Magadnak tanulsz” – bizonyára ezerszer hallottad már ezt a mondatot, de ha te is a maximalisták táborát erősíted, néha amiatt is elfoghat a szorongás, hogy vajon mit fog gondolni rólad a tanárod, a szülőd, a baráti köröd – vagy éppen Isten, ha nem sikerül olyan jól egy-egy vizsgád vagy dolgozatod. Ez pedig – lássuk be – előbb vagy utóbb bekövetkezhet, tekintve, hogy mennyi mindenben kell helytállnod a tanév során. Hogyan kerülheted el mégis az összeroppanást? Az „Időbeosztási alapelvek Isten Szava alapján” a gyakorlati tanácsok mellett arra emlékezteti az olvasókat, hogy a különböző teendők közepette se feledkezzenek meg a Lk 10:42-ben említett valóban szükséges dologról – ráadásul még azt is górcső alá veszi, hogyan menedzselte az idejét az Úr Jézus. 🙂

„Pletyka” és „Csoportnyomás”

Míg sok diáknak a tanulásba nehéz visszarázódnia, addig mások az osztálytársak viszontlátását várják kevésbé. Ha felidézem a saját iskolás éveimet, azt látom, hogy a pletyka egyszerre lehet a legnagyobb összetartó és széthúzó erő egy osztályban (de más közösségekben is). Néhány „barátot” ugyanis csak az köt össze, hogy kit vagy kiket nem kedvelnek, de a kibeszélés egyúttal átjárhatatlan klikkekre is osztja az embereket. A „Pletyka” című olvasóterv tizennégy napon át egy-egy igeverssel hívja fel a figyelmet arra, hogy csak akkor szólaljunk meg, „ha az jó a szükséges építésre” (Ef 4:29). 

Persze az is igaz, hogy ha nem veszünk részt a „kibeszélősdiben”, valószínűleg nem mi leszünk a legnépszerűbbek az osztályban, de a szorosan kapcsolódó „Csoportnyomás” című terv emlékeztet, hogy

jobb egyedül járni a helyes úton, mint azoknak a nyomába szegődni, akiknek a szíve „pusztításon töpreng” (Péld 24:2).

Ez a két olvasóterv iránymutatást ad ahhoz, hogyan éljünk a világosság gyermekeiként (Ef 5:8) – még az osztályközösségünkben is.

„Köszönöm, Uram!”

A legfontosabbat hagytam a végére. Ha van valami, amire túl későn jöttem rá a sulival kapcsolatban, az az, hogy mennyire hálás lehetek a tanulás lehetőségéért. Az UNESCO 2023-as jelentése szerint világszerte kb. 250 millió gyereknek kell nélkülöznie az oktatást. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha mi sem járhatnánk iskolába!

Bármennyire is nem szeretünk naponta bejárni az órákra, valójában igenis jó dolog, hogy megtehetjük, és ezért hálával tartozunk Istennek. 

„Jogos, de hogyan legyek hálás, amikor állandóan meg kell szakadni, és még néhány osztálytársammal sem találom a közös hangot?” – teheted fel a kérdést. Azt hiszem, ez is olyan dolog, amit rendszeresen gyakorolni kell. Ha megpróbálod minden napban meglátni a jót (akár az olyan kicsinek tűnő dolgokat is, mint a napfelkeltét, amikor reggel a buszra vársz), új erőre tehetsz szert a kötelességeid elvégzéséhez. A bőséges hála (Kol 2:7) által ugyanis képessé válhatsz nagyobb lelkesedéssel belevágni a tanulásba, hogy a megszerzett ismereteidnek köszönhetően később – Isten eszközeként – te is segíthess jobbá tenni pl. azoknak a gyerekeknek a helyzetét, akik valamilyen okból nem járhatnak iskolába.

Elvégre mindannyian arra kaptunk elhívást, hogy a lehetőségeinket és a tehetségünket kihasználva igyekezzünk szolgálni másoknak.

Remélem, valóban hasznosnak fogod találni a fenti olvasóterveket! Akár az elvárások, akár az iskolai közösségi élet jelenti most számodra a legnagyobb kihívást, egészen biztos lehetsz benne, hogy Isten mindenütt veled lesz, amerre csak jársz (Józs 1:9).

Sok békét kívánok a tanévkezdéshez!

Mészáros Anna

Mindennapok Segítő tippek
hirdetés