2024. 07. 26.

A 2okos jelenség az egyik legrosszabb dolog, ami történhetett a mai fiatalokkal

A 2okos esete rávilágít arra, hogy az online tartalomgyártás világa nem csupán szórakozást kínál, hanem súlyos etikai és társadalmi kérdéseket is felvet, hiszen az ilyen példák könnyen káros hatással lehetnek a fiatalok értékrendjére és viselkedésére.

A 2okos jelenség

Mindannyian tapasztaljuk, hogy online tartalomgyártás világa folyamatosan változik és fejlődik, különösen az olyan streaming platformokon, mint a Twitch, ahol a 2okos néven ismert videós duó, KDS (Kelemen Dávid) és Ice (Tálas Máté), hatalmas népszerűségre tett szert az utóbbi időben, a legnépszerűbb magyar streamerek lettek az említett platformon.

A legutóbbi botrányuk a 2024-es MondoCon rendezvényen ismét reflektorfénybe helyezte őket, de nem pozitív értelemben.

A 2okos tagjai mindössze 19-20 évesen hatalmas közönséget vonzanak, többek között az IRL-streameknek, reakcióvideóknak és különböző kihívásoknak köszönhetően. E tartalmak szórakoztatóak és könnyen emészthetők, különösen a fiatal nézők számára (itt konkrétan gyerekekre gondolok), akik számára ez a fajta humor és lazaság vonzó lehet.

hirdetés

A MondoCon botrány és annak következményei

A MondoCon egy olyan rendezvény, amely az anime, sci-fi, fantasy, K-Pop és társasjáték rajongók számára nyújt találkozási lehetőséget. A közösség összetartó és elfogadó, sokan a saját traumáikkal, kiközösítéssel és egyéb nehézségekkel érkeznek, és itt találnak menedéket és elfogadást, ezért is volt különösen érzékeny pont, hogy a 2okos tagjai szexuálisan megalázó és sértő viccekkel illették a résztvevőket stream közben, főként fiatalkorúakat, ami komoly felháborodást váltott ki.

Az egyik barátom példáját tudom felhozni, aki az Avatarból Na’vi-nak öltözött, és a háta mögött egymástól kérdezgették, hogy vajon MINDENHOL be van-e festve kékre. Utána szereztek ingyen jégkását is (az is érdekes jelenség velük kapcsolatban, hogy semmit sem akarnak megvásárolni, a rendezvényen mindenhol a „menedzserrel” akartak beszélni, hogy ne kelljen fizetniük, hiszen evidens, hogy őket mindenki ismeri, ők már azzal promotálnak valamit, ha streamben megkóstolják), amely kékre színezte a nyelvüket, és azzal viccelődtek, hogy az avataros lánnyal találkoztak a mosdóban. Ezzel persze megszégyenítettek és megaláztak embereket több ezer néző előtt.

A legbotrányosabb megmozdulásuk mégis az volt, amikor

odamentek egy gyertyákat árusító stand elé, és mivel nem kaptak ingyen, nemes egyszerűséggel elloptak egyet.

Ezt hamar észrevették az eladó lányok, így az egyikük utánuk szaladt és visszakérte azt. Természetesen a fiúk ezután azt állították, amúgy is visszavitték volna, de ez sosem derül ki – még érdekesebb, hogy a stream végéig ők voltak felháborodva, hogy miért hiszik azt mások, hogy komolyan lopni akartak (talán azért, mert loptak?).

Fizikai bántalmazás

Július 20-án, Budapesten, az Oktogonon Zsanett (a gyertyákat áruló egyik lány) és barátnője sétáltak, amikor egy 2okos-rajongó felismerte őket. A helyzet gyorsan elfajult:

a rajongó válogatott szidalmak közepette próbálta Zsanettet a betonra nyomni, miközben fenyegette őt.

A 2okos által képviselt tartalom, amely sokszor ízléstelen poénokkal, szándékos provokációval és az emberek megalázásával dolgozik, hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok számára ez a viselkedési forma elfogadottá váljon (nem állítom, hogy a 2okos a fizikai bántalmazást szorgalmazza).

Az ilyen típusú tartalom gyakorlatilag azt üzeni, hogy a zaklatás, a megalázás és a nem megfelelő viselkedés vicces és megengedett, aminek következményeként a rajongók, különösen a fiatalok normaként fogadhatják el. Ha ez még nem minden,

a TikTokon láttam olyan kommenteket, nem is keveset, GYEREKEKTŐL, amelyekben a történteket „megérdemeltnek” tartották.

Az online tartalomgyártás felelősséggel jár.

A népszerűség és a követőtábor növekedése nem ad felmentést a morális és etikai normák betartása alól. Az én keresztény értékrendem hangsúlyozza a szeretet, a tisztelet és az elfogadás fontosságát, és ezek az értékek szerintem minden közösségben alapvetőek kell, hogy legyenek.

Bár sokszor azért igyekeznek az emberek elnézőek lenni a 2okos formációval, mert fiatalok, én mégsem teszem ezt. 22 éves vagyok, tehát sokkal nem vagyok idősebb az említett fiúknál, de 13 évesen sem csináltam volna ilyeneket, nemhogy most!

Másokat lenyomni és zavarba hozni nem vicces,

nem „W”, nem „XDDD” és nem menő, és soha nem is lesz az. Őszintén remélem, hogy az ő példájukat követő fiatalok is rájönnek majd erre.

Borítókép - Fotó: YouTube - 2okos
Blog Ujhelyi Dóra
hirdetés