2024. 07. 25.

Egy katonának nemcsak testi, hanem lelki edzettség is kell – egy tábori lelkész mindennapjai

A tábori lelkészség fontossága és szerepe nemcsak lelki, hanem fizikai támogatásban is megmutatkozik a katonák szolgálatában. Erről Mészáros László református lelkipásztor, protestáns tábori püspök beszélt a Világ/nézet legújabb című műsorban. Mennyiben katona és mennyiben lelkipásztor a tábori lelkész? Milyen kérdéssel fordulnak a katonák a lelkészhez? Ezekről más izgalmas kérdésekről volt szó Molnár Ambrus műsorában.

„Sokszor sírós ez a szolgálat, amikor olyan problémával állok szemben, amiről telefonon nem beszélhetek senkivel, nem mondhatom el, de tudom, hogy ezt Isten megengedte, és akkor biztos van egy megoldása is” – fogalmazott Mészáros László lelkipásztor, aki tábori püspökként szolgál a katonák között.

„A tábori lelkészi szolgálat olyan átfogó támogatási rendszer, amely segít a katonáknak megküzdeni a mindennapi kihívásokkal” – mondta a lelkipásztor. Hozzáfűzte: feladataik közé tartozik segíteni abban, hogy a katona lelkileg is fitt legyen, ami ugyanolyan hangsúlyos, mint a testi edzettség. Egy olyan pluszt jelent, amely biztos erőforrásává válhat a katonának.

„Magyarországon 1953-tól egészen 1994-ig nem volt tábori lelkészi szolgálat, de ebben az időszakban is ott volt a katonákban ez a fajta lelki igény, csak ideológiai alapon elnyomták” – fejtette ki. Amikor újra lehetett, akkor a katolikus, református, evangélikus és zsidó felekezet is megalakította a maga lelkészi szolgálatát a katonák felé.

Mészáros László elmondta:

hirdetés

ő elsősorban lelkipásztor, de katonává is kellett válnia.

A magyar honvédségben a tábori lelkészek ugyanolyan testi és mentális megméretéseken vesznek részt, mint a katonák, együtt végzik a feladatokat. „Amikor a katonák azt látják, hogy a tábori lelkész ugyanúgy futja velünk 3200 métereket, és ugyanúgy nyomja velünk a fekvőtámaszt és a felülést, mint mások, az is egyfajta bizonyságtétel” – fogalmazott a tábori püspök. Kiemelte: a honvédek is nyitottabbá válnak a lelkipásztor felé, aki sorsközösséget vállal velük a mindennapi szolgálatukban. „Megszületik a szívükben egyfajta tisztelet felénk, lelkipásztorok felé, ez kapukat nyitogat, amit jó megélni” – mondta.

A Magyar Honvédségben összesen nagyjából 30 tábori lelkész szolgál, a katolikus, protestáns és zsidó felekezetűeket egybe számítva.  

„A Bibliaórákat sokszor tartjuk kisebb körben, ilyenkor sokkal közvetlenebben tudunk beszélgetni Isten igéjéről, erre nagy igény van” – mondta mosolyogva Mészáros László.

Miben várnak a katonák iránymutatást, bátorítást? Az élet legkülönbözőbb témái előkerülnek ezeken a beszélgetéseken. A párválasztás, a hozott családi minták és azok hiánya, vagy bármilyen nehezebb élethelyzet. „Külföldi misszióban gyakran előforduló téma, hogy a katonának otthon kellett hagynia a várandós feleségét. Van olyan is, hogy gyakorlati dolgokban kell segíteni az otthon maradottaknak. Volt, hogy elmondta nekem az egyik katona, hogy így, hogy el kellett jönnie, nem tudja összevágni a tűzifát a feleségének, aki emiatt nem tud befűteni. Ilyenkor mit tehet egy lelkész? Vagy sopánkodik, vagy felgyűri az ingujját, aprít egy kis fát néhány másik katonával együttműködve, és elintézik, hogy kapja meg a felhasogatott fákat az asszony” – mesélte egy konkrét élményét Mészáros László.

Milyen keretek között dolgoznak a tábori lelkészek? Hogyan alakul ki a bizalmi kapcsolat köztük és a többi katona között? Ezekről, illetve a külföldi és belföldi missziók kihívásairól is beszélgettek az adásban.

A teljes interjút itt tudod megnézni:

Borítókép - Fotó: MRE - YouTube
Szemle
hirdetés