2024. 07. 12.

“Szégyenteljes” – óriási felháborodást váltott ki az Eucharisztiából viccet csináló videó

Még a nem hívők is mélyen elítélték azt a videót, amelyet egy amerikai influenszer készített június végén. A fiatal hölgy azt állította, hogy tasakokban Eucharisztiát rendelt házhoz, amelyet meg is kóstolt a videóban. Természetesen az említett tasakokban nem átváltoztatott ostya és bor volt, de ezt a készítője még nem tudhatta, ezért különösen is megrendítő a tiszteletlen viselkedése.

Óriási vihart kavart egy amerikai influenszer videója, aki azt állította, hogy otthonába rendelt tasakokban Eucharisztiát, azaz a katolikusok hite szerint Krisztus valóságos testét és vérét. A blaszfémiát tartalmazó videót rengetegen látták már az Instagramon, a hozzászólok többsége erőteljesen figyelmeztette a készítőt, hogy állításával ellentétben nem átváltozott ostyát és bort vett magához – utóbbit maga is megerősítette, amikor elárulta, hogy a tasakokban szőlőlé volt.

Az Eucharisztia szent dolog, amelyet a nem hívők elsöprő többsége is tisztelettel közelít meg, hiszen a katolikusok hite szerint az átváltoztatott ostya és bor Krisztus valóságos teste és vére. (A történelemben több olyan csodát is dokumentáltak, amelyre a mai napig nincsen magyarázat, például az ostyából vér folyt ki.) Éppen emiatt a szentséget szigorúan tilos a hívőknek magukkal vinniük áldozáskor, annak megszentségtelenítése az egyik legsúlyosabb bűn.

Valószínűleg nem volt tisztában ezekkel a tényekkel a “Julesifornia” nevezetű floridai influenszer, aki egy videóban olyan tasakokat mutatott be, amely állítása szerint álváltoztatott ostyát és bort tartalmott. “Az én kis házi oltáriszentségem” mondattal indította a videót, amely már önmagában véve is rendkívül tiszteletlen, később pedig úgy fogalmazott, hogy egyházi újítás következik. Ő maga is érezte, hogy amit csinál, az mélyen sérti a vallásos emberek érzéseit, hozzá is teszi a videójában, hogy habár szeretné belemártani az ostyát a folyadékba – szándékosan fogalmazunk így, hiszen elsőre is teljesen nyilvánvaló, hogy nem átváltoztatott borról van szó –, de érzi hogy nem lenne helyes megtennie. Az influenszer ezt követően végül  mégis beleejtette az ostyát a tasakba és megitta –

hirdetés

majd láss csodát, kijelentette, hogy a folyadék szőlőlé, nem pedig átváltoztatott bor.

A kommentelők elsöprő többsége megdöbbent a videó tartalmán és azt súlyosan tiszteletlennek tartotta a vallásos emberekkel szemben. “Ateistaként írom, hogy ez nagyon rossz érzés”  – szól a legtöbb kedvelést kapott hozzászólás. A videót megnézők közül többen is kifejezték, hogy ez egyáltalán nem katolikus, míg valaki ortodoxként írta, hogy sokkot kapott a videót látván, egy másik hozzászóló szégyenteljesnek nevezte a történteket. 

Mi a legnagyobb tanulság a videó kapcsán, amellett, hogy ilyet jóérzésű ember nem készít? Ha az emberek nem tudják, hogy a katolikusok számára mit jelent az Oltáriszentség, ha nem hívőként sincsen annyi alapismeretük, hogy tisztelettel viszonyuljanak alapvető fogalmakhoz, akkor abból ilyen katasztrofális tartalmak készülnek. Szerencse, hogy a hozzászólók többsége – a nem hívők is – egyöntetűen utasították vissza a videó tartalmát. Ezért is különösen fontos, hogy a közösségi médiában mi keresztények is merjünk megszólalni, kiállni a hitigazságok mellett, megvédeni alapvető értékeinket.

Mivel fel sem merülhet, hogy valóban meggyalázták az Eucharisztiát, ezért ágyazzuk csak be a videót, annak megnézése hívők számára megbotránkoztató, felkavaró lehet.
 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julesifornia (@julesifornia) által megosztott bejegyzés

 

Az Oltáriszentséggel kapcsolatos csodákról korábban már írtunk:

Emberi eredetű, szívizomhoz hasonlító szövetet tartalmazott a leesett szentostya

 

Az ima ereje – olvasónk felemelő tanúságtétele

 

Borítókép - Fotó: Instagram
Szemle
hirdetés