2024. 07. 05.

Isten szerintem akkor segít, amikor az ember elmegy a végsőkig – Bőhm Csaba

Végéhez közeledik „Mi az én utam?” című videósorozatunk, de az utolsó előtti epizód előtt még kicsit visszatekintünk az 5. részre, amelyben többek között félelmeiről is beszélt a tehetséges öttusázó, Bőhm Csaba.

Bőhm Csaba első felnőtt aranyérmét május végén, az öttusázók ankarai világkupa-döntőjén szerezte. Az elmúlt három évben, amióta a felnőttek között versenyzik, már sok szép eredményt elért és mindig ott volt a legjobb 10-ben, ahol elindult, legyen szó világbajnokságról, Európa-bajnokságról vagy világkupáról. Bár a mai felgyorsult öttusában ez a kiegyensúlyozottság is hatalmas eredmény, úgy érezte, hogy a győzelemben valami gátolja őt.

„Sokat gondolkoztam egy ideje már, igazából amióta felnőtt korosztályban versenyzem, hogy mi kell nekem ahhoz, hogy én győzni tudjak, hogy nyerhessek egy versenyen. Mert azt éreztem mindig is, hogy van valami hiány, valami olyan dolog a lelkemben, fejemben. Nem is fizikailag, hanem valami, ami kell még ahhoz, hogy kiteljesedjek gyakorlatilag még ebben az értelemben, hogy felérhessek a csúcsra.”

Május végén aztán felért a csúcsra, bár pár héttel később kiderült, hogy van még feljebb, hiszen utána Kínában is aranyérmes lett a világbajnokságon.

„Isten szerintem akkor segít, amikor az ember elmegy a végsőkig. Ha én megteszem meg őszintén azt, hogy becsülettel a határaimat feszegetem, és ha fáj, akkor is továbbmegyek… Isten akkor mondja azt, amikor elbuknék, amikor már vége lenne a teljesítőképességemnek, hogy jól van „kicsi”, akkor én most átveszem.

Ez a mi feladatunk szerintem emberként, hogy a teljesítőképességünk határáig elmenjünk, onnantól pedig rábízzuk Istenre ezt az egészet.”

Bár mindössze a kilencedik egyéni világbajnok lett ezzel az aranyéremmel a magyar férfi öttusázók közül, a sikert visszafogottan kezeli.

„Ezek az érmek sosem jelentettek olyan nagyon sokat. Mindig a mögöttes érzelem, a megélések, tapasztalatok jelentettek igazán valamit. És így van ez most is, hogy inkább ezt viszem tovább, a tanulságot, ezt a megélést viszem tovább.”

A szombaton megjelenő részben Csabi úszóedzésére látogatunk el, ahol többek között a kínai világbajnokság megnyeréséről is mesél, valamint edzőjével, Geleta Balázzsal azt is elárulják, hogy miként élték meg a sikerig vezető utat!

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés