2024. 07. 02.

Felismerés – mire nézzünk életünk legnehezebb időszakaiban?

Mindig azt hittem, életem legrosszabb időszakaiból egy színész, egy énekes, egy könyv vagy egy sorozat húzott ki. Ha te is olyan rajongó típus vagy, mint én, szerintem megérted ezt az érzést. De nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Sokan azt hiszik, a keresztények élete tökéletes. Soha nem történik velünk semmi rossz, mindig mindenben képesek vagyunk meglátni a pozitívat és Istenre hagyatkozni. Egy tökéletes keresztény talán valóban ilyen, de mindannyian tudjuk, hogy Jézus óta tökéletes ember nem élt ezen a földön.

Így aztán gyakran megesik, hogy nehezen, vagy épp egyáltalán nem tudjuk meglátni a jót a világban, nem tudunk pozitívak lenni, vagy éppen olyan rossz élethelyzetben találjuk magunkat, hogy nem hisszük el, hogy van kiút. Ilyenkor jönnek a menekülőútvonalak. Egy könyv. Egy énekes. Egy album. Egy színész. Egy sorozat. Egy film. Egy focicsapat. És még napokig sorolhatnám. Találunk valakit vagy valamit, aki/ami újdonságként hat, és egyben

el tudja terelni a figyelmünket a saját életünkről.

Úgy tekintünk rá, akár Jézusra, mert azt hittük, megérkezett a Megváltó nagy M betűvel, pedig csak kicsivel kéne írni. Mert egy idő után (lehet az egy hét, két hét, vagy akár több hónap is) az újdonság varázsa elmúlik, és az ember rájön, hogy amíg ő abban a varázsbuborékban keresett menedéket, a valóságban semmi sem változott. És a visszatérés sokszor fájdalmasabb, mint az alaphelyzet. Hirtelen ismét ott találja magát a semmi küszöbén, és újból azt hiszi, nincs megoldás a problémáira.

Isten mindeközben türelmesen várja, hogy rájöjjünk, minden mögött valójában Ő áll. Ő küldte az életünkbe azt az embert, azt a sorozatot, azt a könyvet, azt a csapatot. Ő akarta azt, hogy kikapcsolódjunk, és ismét meglássuk a szépet az életben. Ő akarta azt, hogy találjunk valamit, amiért érdemes élni. De mi, balga emberek Őt valahogy mindig kihagyjuk a képből.

Figyelmen kívül hagyjuk, hogy Ő áll minden mögött, minden szép és jó mögött, minden öröm mögött.

Igen, a nem tartós örömök mögött is, mert azok segítenek, hogy rájöjjünk, a tartós öröm csak Nála érhető el. Sehol máshol.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Pászti Anna
hirdetés