2024. 05. 28.

„Isten háza továbbra is mindenki előtt nyitva áll” – a többször kifosztott templom lelkésze a 777-nek

Zala megye egyik kis falujának református templomában többször kifosztották a perselyt, méghozzá ragasztószalagot beleengedve. Megkérdeztük a templom lelkészét, hogy érintette őket a többször előforduló bűncselekmény, amely miatt több százezer forinttal károsodtak. Ozsváth Imre szerint ez nem akadályozza meg a közösségüket abban, hogy nyitott szívvel legyenek az emberek felé, Isten háza ugyanis mindenkié.

Ragasztószalaggal loptak pénzt egy Zala megyei templom perselyeiből több alkalommal – járta be a hír az internetet. Az elkövetőkről annyit lehet tudni, hogy a 44 éves szombathelyi férfi és 54 éves kőszegi társa tavaly áprilisában szabadult korábbi lopások miatti börtönbüntetésből. Állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, lakóhelyük nem volt, hajléktalan életmódot folytattak, illetve ismerőseiknél húzták meg magukat.

Úgy döntöttek, hogy a Zala megyében lévő Szentgyörgyvölgy református templomában lévő perselyek fosztogatásából fognak megélni: három hét alatt

ötször mentek el Szentgyörgyvölgyre, a templomba, hogy kifosszák a perselyeket, amelyben a hívek adományai voltak.

„Isten háza, az imádság háza mindenkié: nem lehet nyitva egyesek előtt, amíg másik előtt bezárjuk” – mondta a 777-nek Ozsváth Imre, a Szentgyörgyvölgyi Református Egyházközség lelkipásztora. „Hogy ki milyen szándékkal jön a templomba, azzal neki kell elszámolni, mi továbbra is nyitottak vagyunk és szeretettel várjuk az embereket a templomba bármely napszakban. Reméljük, hogy a hozzánk betérők imádkoznak értünk is, önmagukért is és a világért is” – fogalmazott a lelkész.

A nyomozati ügy kapcsán konkrétabb információkat nem mondhatott, de hangsúlyozta, hogy

a lopások nem akadályozzák meg az egyházközséget abban, hogy nyitott szívvel legyenek az emberek felé.

A bűncselekmények elkövetéséről a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a templomban az idősebb férfi elfordította helyükről a beltéri biztonsági kamerákat, illetve figyelt, miközben társa a templom első és hátsó ajtajára felszerelt perselyeket ürítette ki. Az elsőrendű vádlott összesen 400 ezer forintot zsákmányolt úgy, hogy a perselyek száján kétoldalú ragasztószalagcsíkot engedett le, majd az arra ráragadt pénzt kiemelte. A többszörös visszaesőnek számító férfiakra a vádhatóság fegyházbüntetést kért.

Fotó: Kirándulástippek.hu

Az említett templom egyébként Magyarország egyik legszebb fakazettás református temploma, amely még a 18. században épült, népi barokk stílusban. A 88 kékre festett téglalapból álló fakazettás mennyezet által a templom egészen egyedülálló szépségű. A hír hallatán talán többen felkeresik ezt az eldugott templomot, nem azért, hogy lopjanak belőle, hanem, hogy megcsodálják és imádkozzanak ott.

Borítókép - Fotó: Kirándulástippek.hu
Hírek Szilágyi Anna
hirdetés