2024. 05. 18.

Hajnali sötétségben fénylő szívek – így indultak a székelyek a csíksomlyói nyeregbe – FOTÓK + VIDEÓ!

Különleges képeket és videót tett közzé a közmédia a csíksomlyói búcsúra induló zarándokokról. Minden évben százezrek gyűlnek össze a nyeregben, hogy tanúságot tegyenek hitükről és Istenhez fordulva imádkozzanak.

Idén is százezrek vettek részt a csíksomlyói búcsúban – az ünnepi szentmisén Felföldi László pécsi megyéspüspök tartott prédikációt. Habár a megtelt nyereg látványa kétségtelenül lenyűgöző és csodálatos, gyakran nem is tudják a búcsúban még nem járt emberek, hogy mekkora áldozatot tesznek a zarándokok, hogy eljussanak a híres csíksomlyói nyeregbe. 

A hívek éjszaka közepén felkelnek, hogy a keresztaljak elinduljanak az ilyenkor még meglehetősen hűvösben. A csoportok – innen jön a keresztalja elnevezés is -, élén egy kereszt és a település zászlaja áll, a hívek imádkozva és énekelve teszik meg a távolságot. Különösen megható jelenség, hogy az idős emberek kiállnak a kapuik elé, a férfiak kalapjukat levéve tisztelegnek a kereszt előtt és integetnek a zarándokoknak. Ők azok, akik évtizedeken át részt vettek a zarándoklaton, de most már átadják ezt az örökséget a fiatalabb generációknak. Ezt a nagyszerű érzést adja át ez a kép: egy idős székely úr meghatódva, mankóra támaszkodva tartja kezében a kalapját:

Fotó: Hirado.hu / Horváth Péter Gyula

Videó a hajnali indulásról és a zarándoklatról:

 

Évekkel ezelőtt a 777 csapata is zarándoklatot szervezett Csíksomlyóra – Ferenc pápa látogatásakor, amely nem sokkal a pünkösdi búcsú előtt volt. Az ottani vendégszeretet, a székely emberek szilárd hite és meggyőződése azóta is iránytűként van jelen mindennapjainkban.

Borítókép - Fotó: Horváth Péter Gyula
Egyéb
hirdetés