2024. 04. 02.

Csend – Egy könyv, amely mély nyomot hagy bennünk

„Ha nem hallod a dallamot, érezd!” Egy olvasónk könyvajánlóját hoztuk el nektek – Deborah Lytton Csend című regényéről.

Deborah Lytton művében a főszereplő, Stella szemén át megtudjuk milyen egy másik perspektívából látni a dolgokat. 15 évesen a zenéről szól mindene. Énekhangja különleges, és számára minden az éneklésről szól, célja a Broadway. Egy baleset töri össze álmait, aminek következménye, hogy elveszíti a hallását. Néma burokba kerül, amin át nem hall semmit és senkit. Egyedül a dadogó Haydent képes megérteni, kinek beszédhibája következtében Stella letudja olvasni a szájáról mondandóját és pontosan érti. Az orvosi beavatkozásig, melynek köszönhetően vissza kaphatja a hallását még tizenhét napot kell várni. Ez idő alatt Hayden megmutatja a lánynak, hogy van élet az éneklésen túl is. Minden nap egy új dolgot fedezhetnek fel a világból és egymásból…

A könyv váltott szemszögön át megmutatja, hogy hogyan lehet megélni hallás nélkül a világot, mennyire más élmény hangtalanul, némán átélni a dolgokat, és bebizonyítja, hogy a szerelem nem ismer határokat.

Bennem mély nyomot hagyott, komoly érzelmekkel és megindító gondolatokkal. Például eszembe jutott, vajon én mit tennék, ha elveszíteném a hallásom? Milyen hatással lenne a lelki világomra?

Élvezetes kikapcsolódást nyújt egy hosszú, fáradasztó nap után. „Látom őt. Nem számít, hogy nem hallom. Látom. És ő is lát engem, az igazi Stellát.”

Rákovics Nóra

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Könyvajánló
hirdetés