2024. 03. 22.

„A gonosznak emberi arca van” – az ukrán püspök kemény nyilatkozata a háború kapcsán

„Mindannyian imádkozunk a békéért Ukrajnában, mert szenvedünk. De ez nem lehetséges, amíg továbbra is gyilkolják a népünket” – fogalmazott egy interjúban Stepan Sus ukrán püspök. Beszélt Ferenc pápa vitát generáló megjegyzéséről, a lelkészek hatalmas szerepéről a frontokon, és arról is, miért gondolja úgy, hogy Oroszországnak megtérésre van szüksége.

Az ukrán görögkatolikus egyház lelkipásztori és migrációs osztályának vezetőjeként Stepan Sus püspök havonta két hetet tölt azzal, hogy meglátogatja a hazájukon kívül élő ukrán emigránsokat 18 országban. Amikor a püspök mostanában úton van, többnyire az országában még mindig tomboló háborúról beszélget – és Ferenc pápa álláspontjáról a konfliktus kapcsán.

Ferenc pápa nemrég heves vitát váltott ki azzal a megjegyzésével, hogy Ukrajnának bátorságra van szüksége a „fehér zászlóhoz”. A Vatikán szerint ezzel viszont nem megadásra, hanem tárgyalásokra szólította fel őket a Szentatya. Sus püspök a The Pillarcatholic oldalnak úgy fogalmazott:

„A Szentatya a szenvedő emberek oldalán áll. Sokszor hangsúlyozza prédikációi és nyilatkozatai során, hogy imádkozik és szívén viseli Ukrajna sorsát,

amely szenved ettől az ostoba és szükségtelen háborútól. Ezekből az üzenetekből világosan látható, hogy a Szentatya az ukránok oldalán áll.”

hirdetés

A püspök szerint Ferenc pápa diplomáciai és politikai okokból hivatalosan nem mondhatja meg, hogy ki a „valódi agresszor” ebben a háborúban. „Számunkra nehéz volt megérteni, hogy hogyan emelhetjük fel a fehér zászlót, miközben mi csupán védekezünk” – tette hozzá.

A béketárgyalásokkal kapcsolatban Stepan Sus azt mondta: „Az oroszok megerőszakolták a nőket, megölték a gyerekeket…ha az az ország, amely háborút kezdett egy másik ország ellen, a békéről akar beszélni, akkor először is abba kell hagynia az agressziót.”

Sus püspök szerint Oroszország úgy gondolja, hogy ha elég idő telik el, a világ belefárad, nem támogatja tovább Ukrajnát, és ez tárgyalásra fogja késztetni őket. Ám ennek az ukránok szerint nincs realitása.

„Mindannyian imádkozunk a békéért Ukrajnában. Békét akarunk, mert szenvedünk. De ez nem lehetséges, amíg egyesek békéről beszélnek, de továbbra is gyilkolják a népünket” – hangsúlyozta.

Az ukrán görögkatolikusok vezetője, Shevchuk érsek többször is beszélt arról, hogy a lakosság körében kezelni kell a trauma hatásait. Azzal kapcsolatban, hogy erre mi az egyház válasza, Sus így felelt: „Már most is sok kihívást látunk, beleértve a lelki és fizikai sebeket, és a sok konfliktushelyzetet a családok között, illetve azokon belül.

Elindítottunk egy programot a háború okozta traumák gyógyítására.

A papjainkat, apácáinkat és szerzeteseinket, valamint minden önkéntesünket kiképezzük a veteránokkal és családjaikkal való munkára” – fejtette ki. Sok katona, amikor nehézségei vannak, először az egyházhoz fordul, mert bíznak bennük. Éppen ezért fontos, hogy súlyosabb probléma esetén a megfelelő szakemberhez tudják irányítani a veteránokat.

A katonai lelkészekkel kapcsolatban Stepan Sus úgy fogalmazott: „Ahogy mondani szokták, a fronton nincsenek ateisták. A katonáknak szembe kell nézniük azzal, hogy bármikor meghalhatnak, és emiatt nyilván érdemes akár felülvizsgálniuk egzisztenciális kérdéseket. Mindig késznek kell lenniük arra, hogy életüket adják másokért, a nemzetért. Elgondolkodnak az életük célján. Miért élek én, mint katona? Mit keresek én itt? Hogyan tudok itt lenni, feláldozni az életemet, és közben a családommal is foglalkozni?” – sorolta. A lelkészség azért van, hogy segítsen a katonáknak megtalálni a megfelelő válaszokat ezekre kérdésekre; illetve ha sérültek vagy amputáltak, tudhatják, hogy számíthatnak valakire. A lelkipásztorok a katonák és a hozzátartozók közötti közvetítők is. „A lelkész minden katona számára apa, testvér és jó barát. A fronton harcoló katonák jellemzően nem tesznek különbséget a felekezetek között;

csak azt akarják látni, hogy van közöttük olyan személy, aki valóban Isten jelenlétének jele”

– fűzte hozzá.

A kérdésre, hogy hisz-e abban, hogy megéli az Ukrajna és Oroszország közötti megbékélést, a püspök úgy felelt: „Reméljük, hogy Oroszország belátja a saját hibáit. Az oroszok évekig azt mondták nekünk, hogy a testvéreik és barátaik vagyunk, de mára megértettük, hogy még ha valaki a testvérnek is nevez, az nem jelenti azt, hogy nem tesz veled rosszat. Egy másik Oroszországra várunk. Egy olyan Oroszországra, amely megérti, hogy sok jó dolgot tehet a világban, kezdve az emberi élet méltóságának tiszteletben tartásával és saját népének tiszteletével – hiszen sok orosz is meghalt ebben a háborúban.” Hozzátette, néha a keresztény értékeket használják fel arra, hogy megpróbálják igazolni saját hibáikat. Például a háború elején azt mondták, hogy azért kellett elkezdeniük a harcokat, hogy megmentsék a világot a bűneitől.

Korábban Stepan Sus kijelentette: „Oroszországnak meg kell térnie.” De mit értett ezalatt? „Úgy gondolom, hogy a gonosszal küzdünk, és ennek a gonoszságnak emberi arca van. Hiszen volt egy ember, aki elkezdte ezt a háborút, aki elkezdte terjeszteni ezt a mérget, és őt meg kell állítanunk. Mély megtérésre van szükség ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak. Ne féljünk megküzdeni a gonosszal! Mi is minden nap ezt tesszük a frontvonalon” – mondta.

 

Forrás: Pillarcatholic

Fordította: Szilágyi Anna

Ferenc pápa mégsem látogat Moszkvába, hogy Putyinnal találkozzon

Borítókép - Fotó: The Pillar
Szemle
hirdetés