2024. 03. 21.

Ferenc pápa mégsem látogat Moszkvába, hogy Putyinnal találkozzon

A korábbi hírek ellenére Ferenc pápa valójában nem kapott meghívást Oroszországba, hogy júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon – jelentette ki Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Ferenc pápa nem kapott meghívást júniusra Moszkvába Oroszország szentszéki nagykövetétől – jelentette ki Matteo Bruni szentszéki szóvivő a vatikáni tudósítóknak, cáfolva az előző napi sajtóértesüléseket.

Az MTI szerint Matteo Bruni közölte, nem felel meg a valóságnak a hír, miszerint Ivan Szoltanovszkij vatikáni orosz nagykövet meghívót adott át a pápának, hogy júniusban látogasson Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

Egy francia portál írta meg előző nap, hogy a pápa meghívást kapott Oroszországba, amelyet el is fogadott. Az ukrajnai háború kezdete óta Ferenc pápa többször jelezte, hogy hajlandó lenne elfogadni az ukrán kormány meghívását egy látogatásra, de csak akkor, ha Moszkvába is ellátogathatna.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Ferenc pápa gratulált Putyinnak a március 17-i elnökválasztáson aratott győzelméhez, de a szentszéki szóvivő a Catholic News Service-nek azt mondta, hogy ez a hír sem igaz.

hirdetés

Korábban a Vatikán többször felajánlotta, hogy közvetítőként lépne fel Ukrajna és Oroszország között, és tavaly Ferenc pápa elküldte ukrajnai békeküldöttjét, Matteo Zuppi bolognai olasz bíborost Kijevbe, Moszkvába, Washingtonba és Pekingbe, hogy találkozzon külföldi vezetőkkel és előmozdítsa az Ukrajnával kapcsolatos béketárgyalásokat.

Ferenc pápa idén márciusban is arra szólította fel mind Oroszországot, mind Ukrajnát, hogy hagyják abba az ellenségeskedést és kezdjenek béketárgyalásokat – mondta Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.

A Szentatya március 20-i heti általános audienciája végén, amikor az ukrajnai és a szentföldi békéért imádkozott, azt mondta: „A háború mindig vereséget jelent. Mindent meg kell tennünk a megbeszélések, a tárgyalások előmozdítása érdekében, hogy véget vessünk a háborúnak. Imádkozzunk ezért!”.

 

Forrás: MTI, AmericaMagazine

Hírek
hirdetés