2024. 03. 19.

Vállalj kockázatot! Én megtettem – és így lett feleségem

Ferenc pápa mindig arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjenek kockázatot vállalni. Gondolkodj el rajta – a te életedben ez hogy valósul meg?

„Szoktatok álmodozni?” – kérdezte Ferenc pápa a fiataloktól Rómában. „Van-e nyugtalanság a gondolataitokban, a szívetekben? Ne féljetek kockáztatni!” – mondta. „Ha ti nem kockáztattok, akkor ki fog?” – tette hozzá.

Támogatom a sürgetését: életbevágóan fontos, hogy a fiatalok kockázatot vállaljanak. Nagy kockázatokat. Minden jó dolog ennek a bátorságnak köszönhető. Valójában így lett feleségem is.

Ferenc pápa mondandójához nagyon hasonló szavak győzték meg Aprilt, hogy hozzám jöjjön feleségül. Leírtam egy hosszú idézetet egy papírra, amely a következő szavakkal végződött: „Bármit, amit megtehetsz, vagy amiről álmodsz, kezdd el!

A bátorságban erő és varázslat rejlik. Kezdd el most!”

April épp a másoddiplomáját kezdte, ami nem éppen ideális időszak a családalapításhoz. Ott kellett volna hagynom a munkámat, hogy csatlakozhassak hozzá, és még nem volt másik állásom. A családunktól és a barátainktól is messze kellett volna költöznünk. April szülei aggódtak, hogy bölcsen döntünk-e.

De az idézet megtette a hatását April lelkében. A többi rész így szólt:  

„Van egy elemi igazság, amelyről ha nem veszünk tudomást, az számtalan nagyszerű tervet megöl: Abban a pillanatban, amikor az ember határozottan elkötelezi magát, akkor a Gondviselés is mozdul. Mindenféle olyan segítség érkezik, ami máskülönben soha nem történt volna meg. Az elhatározásból események egész áradata indul ki, és mindenféle előre nem látott találkozást, fordulatot és anyagi segítséget hoz, amiről az ember álmában sem gondolta volna, hogy az útjába kerül.”

Az idézet minden része valósággá vált az életünkben. Láttuk, hogy

Isten olyan dolgokat tesz értünk, amelyeket soha nem tapasztaltunk volna meg, ha nem vállaljuk a kockázatot.

Azt hiszem, Ferenc pápa azért sürget a kockázatvállalásra, mert korunk nem annyira a vakmerő cselekvésektől szenved, mint inkább a kockázatkerüléstől. Sok fiatal azt kérdezi: „Meg merjem zavarni az eddigi rendet?”, és aztán megriadnak.  De a szentek éppen azok, akik meg merik zavarni a világegyetemet. Loyolai Szent Ignác azért alapította Jézus Társaságát, hogy nagy dolgokat tegyen az Egyházért, és azt mondta: „Imádkozz úgy, mintha minden Istenen múlna. Cselekedj úgy, mintha minden rajtad múlna.”

Angelica anya, a legnépszerűbb katolikus tévécsatorna, az EWTN alapítója ezt így fogalmazta meg: „Ha nem vagy hajlandó nevetséges dolgokra a célodért, Isten nem fog csodát tenni. Ha Isten melletted van, nem kell mindent tudnod, csak csináld!”.

Jeanne d’Arc ugyanennek a tanácsnak a lényegre törő változatát mondta: „Segíts magadon, és Isten is megsegít!”. Élete végén, amikor kihallgatói megkérdezték tőle, miért van szüksége hadseregre, ha Isten megadja a győzelmet, azt mondta: „A katonák harcolnak, és Isten adja meg a győzelmet.”

Ez így működik. Isten megsegíti a bátrakat. Ezért akarja Ferenc pápa, hogy a fiatalok kockáztassanak.

 

Forrás: Aleteia

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés