2024. 02. 29.

Már ez az egyetlen igevers segíthet összpontosítani a nagyböjt alatt

Ha úgy érzed, hogy csak telnek a nagyböjt napjai, és nem tudod igazán összpontosítani a figyelmed, próbálj meg elmélkedni ezen az egyszerű evangéliumi versen, amelyet XVI. Benedek pápa ajánlott.

Sokféle bibliai igeversen elmélkedhetsz a nagyböjt alatt, de ezek közül egy különösen hasznosat javasolt XVI. Benedek pápa még 2007-ben. Egyetlen verset választott ki, amelyre a nagyböjt teljes időszakában összpontosítani akart:

 „Néznek majd arra, akit átszúrtak.” (Jn. 19:37)

XVI. Benedek pápa elmagyarázta, miért választotta ezt, és hogy hogyan segíthet nekünk a nagyböjt idején összpontosítani:

„Ez az a bibliai téma, amely segíthet irányítani a nagyböjti elmélkedésünket. A nagyböjt kedvező időszak arra, hogy megtanuljunk Máriával és Jánossal, a szeretett tanítványokkal együtt maradni, közel ahhoz, aki a kereszten az egész emberiségért feláldozta életét (vö. Jn 19,25). Irányítsuk tehát tekintetünket bűnbánattal és imádsággal a Megfeszített Krisztusra, aki a Golgotán meghalva tökéletesen kinyilatkoztatta számunkra Isten szeretetét.”

Bár az általa kiválasztott vers nagyon rövid, képes arra, hogy a lelki életünket meggazdagítsa.

XVI. Benedek szerint elég arra a szeretetre összpontosítanunk, amelyet megtapasztalhatunk, amikor Jézusra nézünk a kereszten:

„Kedves testvéreim, nézzünk rá a kereszten átszúrt Krisztusra! Ő Isten szeretetének felülmúlhatatlan kinyilatkoztatása, egy olyan szereteté, amelyben az erosz és az agapé távolról sem ellentétesek, hanem erősítik egymást. A kereszten maga Isten könyörög teremtménye szeretetéért: mindannyiunk szeretetére szomjazik.”

Valahányszor úgy érezzük, hogy elszakadtunk Isten közelségétől a nagyböjti időszakban, nézzünk fel Jézusra a kereszten, és tapasztaljuk meg, hogy az Ő szeretete átmos bennünket!

Forrás: Aleteia

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés