2024. 02. 25.

A valódi segítség

A változás nem egy egyszerű és nem is egy gyors folyamat. Sokszor érezzük rögösnek vagy éppen túl nehéznek az utat, és legszívesebben fel is adnánk. Na pont ezt nem szabad tenni! 

Huszonegy éven át úgy éltem, hogy azt hittem, normális, ha minden miatt szorongok. Azt hittem, normális, hogy a számomra kedves emlékek eltorzulnak, a szeretett dolgok (legyen szó egy sorozatról egy könyvről vagy bármiről) megcsúnyulnak, csak mert valaki azt mondta. Aztán pszichológus segítségét kértem (igen, keresztényként mentem el hozzá, mert a tudomány és a hit egymás segítői, nem ellenségei), és az ő segítségével rájöttem, hogy nem, ez nem normális.

És elkezdtem változni. Már nem zavart, hogyha valaki olyan véleményt fogalmazott meg, amivel nem értek egyet, mert az az ő véleménye volt, nem pedig az enyém. Másnak ez talán egyértelmű volt, de nekem tanulnom kellett. Aztán jöttek a hullámvölgyek. Nehezen tudtam levetni a régi gondolkodásmódomat, és napról napra visszatért a szorongás, ami korábban elvett tőlem annyi szép pillanatot és emléket. Könyörögve imádkoztam Istenhez, hogy segítsen rajtam, mert nem akarok visszatérni a régi énemhez, nem akarom újra átélni mindazt, amit már annyiszor átéltem.

hirdetés

És Isten egy gondolattal megvilágosított: a múlt az múlt. Mikor hibáimat és tévedéseimet a lába elé tettem,

Ő megbocsátott és már nem is emlékezik rá, ahogy azt megígérte nekünk.

Aki a szorongás béklyójában tart és emlékeztet a múltam rossz pillanataira, az nem Ő, hanem az a valaki, aki annyira szereti utánozni a Mindenség Urát. Az ördög. Nem Isten volt az, aki mindig emlékeztetett a múltra, hanem az ördög, aki nem ismeri a jövőt, és a múlttal akarja befolyásolni jelenemet. Az Úr azonban ismeri a jövőt. Ő tudja, mi vár rám, tudja azt is, hogy előbb-utóbb felül fogok kerekedni, mert Ő van az oldalamon. Mérhetetlen megnyugvást éreztem, amikor mindez világossá vált előttem. Úgy érzem, erre kell emlékeznünk, amikor a múltbéli hibáink, gondolataink visszatérni látszanak, és elkezdik megmérgezni a jelenünket. Hogy az nem az Úrtól származik, mert az Úr már továbblépett. Kérjük az Ő segítségét, valahányszor az ördög visszatér, mert gyakran vissza fog térni. De próbálkozásai hiábavalóak. Győzni úgysem fog.

Pászti Anna 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés