2024. 02. 08.

Ezért olvasom 15 éves korom óta rendszeresen a Bibliát

„Tizenöt éves korom óta olvasom rendszeresen a Bibliát. Hogy miért tartom jónak, vagy fontosnak a 21. században?” Erről szól Thaly Tünde vendégszerzőnk írása.

Nem nőttem fel túl vallásos családban, bár a hagyományos állomások meglépése fontos volt a családom számára: keresztelő, konfirmáció, esküvő, temetés, ünnepekkor istentiszteletek, de a vallásos lelkiség bensőségességét katolikus nagymamám áldott létezésén kívül nem gyakran tapasztaltam. A családom tehát katolikus és református gyökerekkel rendelkezik. 

Számomra a Biblia mint kézbe fogható könyv, 15 éves koromban került a látóterembe. A konfirmációs felkészítő alkalmak során ismerkedtem először meg vele, az ún. Heidelbergi Káté kérdés-feleleteit tanulgatva és böngészve. Például: „Mi a te egyetlen vigasztalásod életedben és halálodban?” Az első kérdés, amivel minden református konfirmandus szembesül először. És akkor erre egy rövid, és  nagyon zanzásított választ olvashatunk az őseink jóvoltából, akik a bibliai versek sokaságából összepréselték az erre megfelelő választ, hogy mit tudhatunk erről a Biblia lapjairól.  A fent említett könyvecske a tantételek megismerésére hasznos iromány, de számomra megmozgatóbbak  voltak már akkor is a Jézussal való találkozások történetei.

Az a tapasztalás,  ami a Mesterrel való találkozást körbelengi, amiből az emberek másként jönnek el, mint ahogy oda tartottak. Az a szeretet-dimenzió, ami megismételhetetlen, az a történet, amiben az emberi és az Isteni találkozásából, valami új, valami más születik. 

Amit tehát ezek alapján jelent a Biblia számomra, és amit nem

Amit nem:

hirdetés
  • csupán divatjamúlt irat, amit ma már nem kéne figyelembe vennünk, hiszen benne van a szemet szemért elve, a háborúk vére, sok „istentelen emberség”, és sok „embertelen istenkedés”
  • mesekönyv – a történeteket lekicsinylő módon
  • csupán teológiai szakfolyóirat

Amit igen:

  • Rend, egy élhető élet szabályainak, kereteinek lehelyezésével sokat foglalkozó könyv.
  • Szeretetkapcsolatban lévő Isten és népének története. Jézus és tanítványa, Ő és én kapcsolatát olyan módon megragadó élettörténetek füzére és skálája, ami sosem megy ki a divatból, mert mindig életszerű problémákat hoz fel – lelkeket érintően és nem csupán a szavak szintjén.
  • A kikristályosodó igazság könyve, amelybe beleférnek a teológiai rendek, tanok magjai, de legfőképp a hit, remény, szeretet.
  • Isten szavát – és szeretetét hordozó élő, „lélegző könyv”, és több is annál.

És mit mondanék annak, aki valamilyen okból elolvasná?

  1. Ha nem olvastad még sosem, de „el kéne már olvasni” érzésed van

Általában kulturális okokból szoktunk erre hivatkozni, ami a zsidó -keresztény kultúrával átszőtt européer élethez, úgy érezzük, alapvetően hozzátartozik. Nincs azzal semmi gond, ha kulturális szempontból érdekel elsősorban  a Biblia.  Történetek alapvető ismeretét kaphatod így meg, de ha a mögötte lévő alapgondolatok is érdekelnek,  a Biblia alaptémáival foglalkozó  Alpha-kurzus, és más hasonló kezdeményezések segítséget nyújthatnak benne.

  1. Ha olvastad, de felfrissítenéd a tudásod

Lehet, hogy régen hittan óráról, alapműveltségből még megvan egy-két történet, de úgy érzed, jó lenne az alaposabb tudás.  Erre jók a bibliatanulmányozások – érdemes megkérdezned a gyülekezetedtől/hozzád közel eső gyülekezettől, van-e náluk bibliaiskola, vagy bibliatanulmányozó csoport, ahol ráadásul közösségben szerezhetsz további ismereteket, és megtapasztalhatod, milyen felemelő egy csoportnyi gondolattal vagy kérdésekkel találkozni, és abból mindig magaddal vinni egy-egy mondatot.

  1. Ha a kérdéseidre keresel választ

Érdekel, milyen válaszokat ad a Biblia mai kérdéseinkre? Például: Mennyire fontos a pénz? Mitől lehet működőképes egy kapcsolat? Hogyan léphetnék kapcsolatba Istennel? Hogy mélyíthetném el a kapcsolatom Vele? Mihez kezdjek, ha bántás ér? Természetesen nem így, közvetlenül fogod megtalálni a válaszaidat, de hasonló helyztben lévő karakterek történetein keresztül láthatod Isten hozzáállását. Viszont itt már érdemes olyan személyekhez csatlakozni, akik képzést kaptak a bibliamagyarázathoz (teológusok, lelkészek, papok, vallástudományok szakértői).

  1. Ha személyes történetre vágysz Vele

Amikor a Történet az enyémmé is  válik, személyes lesz számomra. Már nem csak a betűket látom, hanem ott vagyok a sorok között.  Személyes élményeink pedig meghatározóak. Gondolj például egy mondatra, egy megszólításra, amit egy számodra nagyon kedves személytől kaptál, és nagyon sokat számított egy adott helyzetben. Egyedi, lemásolhatatlan, megismételhetetlen, ami a sajátoddá, tiétekké válik.

Én így olvasok Bibliát 2024-ben

Bevallom, legtöbbször már én is a telefonomon olvasom a Bibliát, a Biblia applikáción keresztül.

Nagyon hasznos számomra, mert napi igén is gondolkodhatok reggel, vagy olvasási tervekbe is becsatlakozhatok, amit hosszúság és téma szerint kiválaszthatok magamnak.  Mások is, a barátaim is becsatlakozhatnak hozzám, ha szeretném, és akkor többen is végig mehetünk egy terven. (pl. Hinni Isten jóságában, bármi történjék is; 7 nap, hogy megértsd, minden a javadra válik; Milyen az igaz szeretet? stb.)

Jegyzetet készíthetek, akár hangosan bediktálva, hogy mit fűznék hozzá. Saját igés kártyákat is szerkeszthetek, és menthetek magamnak. És minden visszanézhető. Imádságaim témáit is vezethetem, sőt eseményeket is rögzíthetek. Egyfajta napló lehet a lelki életem lenyomatáról, de használhatom csak keresésre, biblia olvasásra is.

Bárhogy is olvasom, bármiként is állok hozzá, számomra az életem legmeghatározóbb lapokba foglalt csodája ez, amit Biblia névvel próbálunk közrefogni. 

Thaly Tünde

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog
hirdetés