2024. 01. 31.

Ismerd meg az apukát, aki YouTube-csatornáján alapvető készségekre tanítja az apa nélkül maradt fiatalokat

Rob Kenney csupán 14 éves volt, mikor édesapja otthagyta a családot. Fájdalmas múltja és istenkeresése arra indította, hogy segítsen másokon, akik szintén apa nélkül nőttek fel. Így indította útjára 3 évvel ezelőtt Youtube-csatornáját, mellyel több millió fiatalnak segít nem csak praktikus tippekkel, hanem az apai szeretet közvetítésével is.

Dad, how do I?, azaz Apa, hogyan csináljam? – ezzel a névvel indult el Rob Kenney Youtube-csatornája 2020 tavaszán, amely mára 4,8 millió feliratkozóval bír. Az óriási érdeklődés jól mutatja, hogy mekkora igénye és szüksége van az embereknek nem csupán a praktikus tippekre, hanem egy pozitív apa-figurával való kapcsolódásra is.

Rob Kenney 14 éves volt, mikor édesapja elhagyta őt és hét testvérét. Fájdalmas tapasztalat volt ez számára, ami a későbbiekben is sok nehézséget okozott, hiszen a fiatal felnőttkor felé vezető úton nem volt, aki útbaigazította volna. “Mikor édesapám elhagyott minket, azt az ígéretet tettem, hogy mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobb édesapa legyek. Az életcélom az volt, hogy jó felnőtteket neveljek – nem jó gyerekeket, hanem jó felnőtteket” – mondta. Amikor később házasságában komoly nehézségekbe ütközött, Istenhez fordult – és végül a hite segítette őt abban is, hogy meg tudjon bocsátani édesapjának.

A férfi, aki két felnőtt gyermek apja, azután kezdett YouTube-videókat készíteni, hogy 27 éves lánya számtalan felnőtté válással kapcsolatos kérdéssel hívta fel. “Minden nap felhívott a lányom, és ekkor arra gondoltam, hogy vajon mit csinálnak azok, akiknek nincs ilyen forrásuk, akik nem tudják a szülőjüket megkérdezni? Így hát viccből felvettem néhány ismertető videót” – mesélte. A lánya aztán azt javasolta, hogy töltse fel ezeket YouTube-ra. Az odaadó apuka követte a jótanácsot, és létrehozott egy olyan csatornát, amelyen alapvető készségeket oszt meg, legyen szó nyakkendőmegkötésről, bevált receptek megosztásáról, vagy épp az autó kerékcseréjéről, duguláselhárításról.

hirdetés

Fotó: Rob megmutatja, hogyan kell az autó kerekét kicserélni (Youtube)

“Hétköznapi tippeket szeretnék megosztani, ugyanakkor az utam során tanult egyéb bölcsességeket is, hogy bátorítsam az embereket.” Robnak megható a sok pozitív visszajelzés. „Voltak, akik azt írták, hogy sírtak, miközben nézték, ahogy bemutatom, hogyan kell nyakkendőt kötni, mert úgy érezték, én lettem az édesapjuk, aki soha nem adatott meg nekik. Fel sem tudtam ezt fogni, egyáltalán nem számítottam ezekre a reakciókra. A kezdeményezés sokkal tovább mutat, mint gondoltam volna.”

Rob több interjúban beszélt a hitéről is: “a kezdeményezés a hitemből fakad.

Bár elesett, emberi módon, de legjobb tudásom szerint igyekszem megmutatni Isten emberek iránti könyörületét és szeretetét.

Az édesapa az elmúlásról is beszélt. “Megértettem, hogy az életem mulandó. 14 éves voltam, amikor apám elment, aztán 18, majd 25 lettem. Most pedig 57 éves vagyok. Megy az idő…nem leszek itt örökké, de amíg itt vagyok, addig az összegyűjtött tudást szeretném megosztani másokkal, támaszt nyújtva azoknak, akiknek szüksége van erre.”

Töretlen sikere kapcsán Rob elmondta; a dicséret nem őt illeti meg. “Jézus érdemel meg minden dicsőséget és elismerést.” A férfi videói végén Isten áldását szokta kérni a nézőkre. Többen jelezték nekem, hogy nem kellene azt mondanom a videóim végén, hogy Isten áldjon meg, mert a követőim nagy része nem feltétlen hisz Istenben. Nos, én továbbra is így fogok elköszönni… ha az, hogy megvallom, hogy keresztény vagyok, azt eredményezi, hogy nem fogják már a tartalmaimat követni, legyen így. Ezzel együtt tudok élni. Nem fogok kompromisszumot kötni.”

A seattle-i férfi nem feltételezi, hogy az ő tippjei a legjobbak, és tisztában van azzal is, hogy sok más online forrás létezik. Felismeri saját hibáit, és a megbocsátás keresésének fontosságát hangsúlyozza. Minden videójában elmond egy fárasztó apa-viccet, és arra buzdít, hogy egyszerűen csak legyünk jóságosak egymáshoz. Ugyanakkor kezdeményezésével bebizonyította, hogy az internetnek pont erre van szüksége – egy pozitív, gyakorlatias és gondoskodó édesapára, aki meg akarja osztani a tudását. Ma már több millió olyan fiatal részesülhet a figyelmes, kedves és jó humorú édesapának szeretetéből, akiknek korábban nem adatott meg ez a kapcsolódás. “Apám egy hónappal a 6. szülinapom előtt halt meg autóbalesetben, és most 40 éves vagyok. A csatornád nagyon megérintette a szívemet. Szerintem csodálatos, amit csinálsz. Csak ragyogj és taníts tovább!” – írta az egyik hozzászóló. “Egy apa nélkül felnőtt lány vagyok. Soha nem kívántam, hogy bárcsak lenne apám. De most már van. Te. És ez fantasztikus, köszönöm.” “Édesapám Alzheimer-kórban szenved, és nem igazán tud akadozás nélkül beszélni. Nagyon értékelem ezeket a videókat, amiket készítesz, neked köszönhetően tudtam megkötni a nyakkendőmet a szalagavatóra és az érettségire. Folytasd csak, sokkal jobban értékeljük a munkád, mint gondolnád.”

“Ha nem volt olyan ember az életedben, aki bátorított volna téged, akkor egy űr keletkezett a szívedben” – mondja Rob. “Szeretném, hogy tudd, hogy szeretve vagy, és nagyszerű dolgokat tudsz véghez vinni, ha megengeded magadnak, és kilépsz a világba!” 

Forrás: youtube.com, aleteia.org, familytheater.org

Életmód Hírek
hirdetés