2024. 01. 22.

500 év után visszatértek a trappista szerzetesek Norvégiába

Több mint 500 évvel azután, hogy a legtöbb norvégiai apátságot és kolostort a reformáció során feloszlatták és elpusztították, Erik Varden trondheimi trappista püspök felszentelte a világ legészakibb trappista kolostortemplomát.

Norvégia ma a világ legkevésbé vallásos nemzetei közé tartozik, de a reformáció során elpusztult katolikus apátságok és kolostorok számos romja továbbra is néma tanúságot tesz az ország gazdag katolikus örökségéről és történelméről.

Ezek egyike a Trondheimtől északra fekvő Munkeby egykori ciszterci apátsága, ahová a szerzetesek 500 év után visszatértek. „Nincs részletes beszámolónk arról, hogy mi történt Munkebyben” – mondta Erik Varden trappista szerzetes, a norvégiai Trondheim püspöke a National Catholic Register  lapnak. „Amit biztosan tudunk, az az, hogy ciszterci szerzetesek éltek ott elég sokáig ahhoz, hogy kolostort alapítsanak, de nem elég ideig ahhoz, hogy ezt a rend krónikáiban feljegyezzék.”

Az apátságot eredetileg angol szerzetesek alapították, akik azért jöttek Norvégiába, hogy Szent Olaf sírjánál imádkozzanak. A franciaországi Citeaux-i apátságból – ahol Clairvaux-i Szent Bernát élt – érkezett ciszterciták 2009-ben telepedtek le a norvég partok közelében fekvő Munkebyben. A szerzetesek azért választották ezt a viszonylag kietlen közép-norvégiai régiót, mert itt találhatók a 12. századi ciszterci romok, amelyek mély, ősi gyökerű keresztény történelemről tanúskodnak.

hirdetés

Fotó: Trondheim Katolska Stift

„Tavaly húsvétig egy házban éltünk, egy kis kápolnával” – magyarázta Joël atya, a kolostor vezetője a CNA-nak. „Egy idő után szerettünk volna valami nagyobb helyet, ezért kezdtük el a kolostor és a templom építését 2021-ben.”

Az új kolostor történelmi okokból nem épülhetett a régi apátság romjain, de a szerzetesek találtak egy megfelelő helyet, amely gyalogos távolságra van onnan. A Szűz Máriának szentelt, a ciszterci rend ereklyéinek otthont adó új imahely körülbelül 40 fő befogadására alkalmas. Az épületet végül december 5-én szentelték fel.

„Az emberek tudják, hogy ide jöhetnek imádkozni, egy kis nyugalmat és csendet találni, vagy részt vehetnek a miséinken, amikor csak akarnak” – mondta Joël atya.

Fotó: Trondheim Katolska Stift

Az „Ora et Labora” mottót követve a Munkeby-i szerzetesek naponta hétszer, köztük hajnali 4 órakor imádkoznak az miséken, és kétkezi munkát végeznek, sajtot készítenek a helyi gazdáktól vásárolt tejből.

Bár a katolikus egyház kisebbség Norvégiában – a  lakosság mindössze 3 százaléka – , mégis gyorsan növekszik, és sok ifjúsági mozgalmuk is van. Ebben a környezetben a szerzetesek szívesen adják tovább a szerzetesi életmódot.

Fotó: Trondheim Katolska Stift

„Nagyon szeretnénk, hogy a fiatalok merjenek szerzetesi életmódot választani” – mondta Joël atya. „Vannak, akik ezt az utat járják, és ez nagyon szép… de ma sok az ellenállás. A társadalom nem kedvez a szerzetesi életre való hívásnak; erősnek kell lennünk, hogy harcoljunk az ellenállással szemben” – összegezte a szerzetes.

 

Forrás: Catholic News Agency, National Catholic Register, Gloria.tv

Borítókép - Fotó: Trondheim Katolska Stift
Egyéb
hirdetés