Korponai Gábor 2024. 01. 19.

Francia szerzetesnő a Forbes listáján

2023-ban Európa, Közel-Kelet és Afrika legbefolyásosabb 50 év feletti nőiről állított össze egy listát a Forbes, melyen többek között ott szerepel egy francia szerzetesnő, Nathalie Becquart és a portugál katolikus egyetem rektor asszonya, Isabel Capeloa Gil is.

A listán szereplő 50 nő a tudomány, a divat, a gazdaság vagy akár az Egyház jövőjét formálják. A Forbes-listán szerepel többek között Nathalie Becquart XMCJ xavériánus nővér is, akit Ferenc pápa 2021 februárjában nevezett ki a Püspöki Szinódus altitkárává. Jelenleg ő a legmagasabb beosztású nő a Vatikánban.

Nathalie nővér 1969-ben született. 1992-ben a neves párizsi HEC üzleti iskolában szerzett diplomát, majd egy évet önkénteskedett Libanonban, ekkor érlelődött benne szerzetesi hivatása is. Visszatérve még marketing tanácsadóként dolgozott pár évet, majd 1995-ben, 26 évesen csatlakozott a xavériánus nővérekhez. Párizsban a jezsuita fakultáson tanult filozófiát és teológiát. 2012–18 között a Francia Püspöki Konferencia ifjúsági evangelizálásért és hivatásokért felelős vezetője volt. Részt vett a Püspöki Szinódus korábbi, fiatalokról szóló közgyűlésének előkészítésében, melyen 2018-ban maga is jelen volt auditorként (meghívott vendégként). Nathalie nővér 2022-ben Magyarországon is járt, ahol a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartott előadást a szinódusi folyamatról. A xavériánus szerzetesnő szabadidejében szeret vitorlázni.

hirdetés

Ferenc pápa a Püspöki Szinódus 2023-as XVI. Rendes Közgyűlésének női résztvevőivel [Nathalie nővér a pápától balra színes sállal]

Nathalie Becquart nővér egyébként már korábban is bekerült több hasonló listába: a BBC 2022-ben beszavazta a 100 leginspirálóbb és legnagyobb befolyással bíró nő közé, a The New York Times pedig a 2022-ben a világon leginkább nyomot hagyó 10 nő egyikeként írt róla.

Isabel Maria de Oliveira Capeloa Gil, a Portugál Katolikus Egyetem rektor asszonya is felkerült a Forbes listájára

A Forbes-lista másik Egyházhoz kötődő szereplője Isabel Capeloa Gil, a Portugál Katolikus Egyetem rektor asszonya 58 éves. Mivel születésekor édesapja a haditengerészetnél szolgált az akkor még portugál gyarmat Makaó szigetén, Isabel is odakerült, ott nevelkedett 15 éves koráig. Kamaszként tért vissza Portugáliába, ahol az egyetemen modern nyelvek és irodalom szakon végzett. 2016-ban választották meg a Portugál Katolikus Egyetem rektorának. 2018-ban választották meg a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetségének (IFCU) elnökévé, amelynek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola is a tagja. 2023-ban Ferenc pápa kinevezte Capeloa Gilt a Kulturális és Nevelésügyi Dikasztérium tanácsadójává többek között Paolo Benantival, azzal a ferences atyával együtt, akiről nemrég írtunk a 777 Blogon.

Isabelnek két lánya van. Fontos számára hite, naponta imádkozik. Két Nagy élmény volt a portugál rektor asszony számára a pápával való találkozás: Ferenc pápa a 2023-as Ifjúsági Világtalálkozó alatt ellátogatott a Portugál Katolikus Egyetemre, ahol az egyetem rektor asszonyaként köszöntötte a Szentatyát. Nemrég, 2024. január 19-én, újfent találkoztak, amikor a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetségének küldöttségét fogadta Ferenc pápa a Vatikánban.

Ferenc pápa 2024. január 19-én a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetségének küldöttségét fogadta – a képen a pápa Isabel Capeloa Gilt, a szervezet elnökét köszönti

A Forbes 50 év feletti legbefolyásosabb nőkről összeállított világlistáján 2021-ben szerepelt Karikó Katalin is.

Képek: Forbes, Vatican Media

Egyéb
hirdetés