2024. 01. 15.

Ferences szerzetes vezeti az olasz kormány mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságát

Paolo Benanti ferences szerzetes lett az algoritmus etika szakértője az olasz kormányban, aki az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó tanácsadó testületének tagja volt.

Egy ferences szerzetest nevezett ki az olasz kormány a mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottság elnökévé. Az új bizottságot 2023 második felében hozták létre azzal a céllal, hogy megvizsgálja, milyen következményekkel jár majd a mesterséges intelligencia bevezetése az újságírásra és az általános könyvkiadásra.

Az 50 éves Paolo Benanti szerzetes lett az úgynevezett algoritmusetika szakértője, aki 2023 októbere óta az ENSZ mesterséges intelligencia ügyekkel foglalkozó tanácsadó testületének tagja. Az ENSZ tanácsadó testületének egyetlen olasz tagjaként ő volt a legjobb választás Olaszország részéről a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyek intézésére.

Az AI Bizottság elnökeként Friar Paolo egyik első feladata egy olyan jelentés elkészítése lesz, amely az AI olaszországi helyzetét dolgozza ki, és amelyet Giorgia Meloni miniszterelnöknek nyújt be. A L’Osservatore Romano című lapnak adott interjújában Paolo szerzetes a mesterséges intelligencia fejlődését a hadviselés eszközeinek fejlődéséhez hasonlította:

„Gondoljunk egy olyan negatív, de sajnos mindennapi területre, mint a háború. Ágyú, géppuska, bomba, atombomba – ezek a háborús innováció állomásai. Senki sem gondolja azonban, hogy az atombomba jobb, mint a pisztoly. Más szempontból viszont a fejlődés a technológiaát olyanná alakíthatja, ami a társadalmi jót, a közjót is szem előtt tartja.”

hirdetés

Paolo szerzetesnek a mesterséges intelligenciáról vallott nézetei nagyrészt megegyeznek Ferenc pápáéval, aki óvatosságra intett mindenkit a mesterséges intelligencia társadalomba való beillesztésében. Tavaly Paolo testvér részt vett egy Ferenc pápával tartott találkozón, ahol

a pápa arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatban határozott etikára van szükség.

Ferenc pápa óvatosságra intett azzal kapcsolatban is, hogy a társadalmi és gazdasági ítéleteket a mesterséges intelligenciára bízzák, mert az összegyűjtött adatokat feldolgozó algoritmusok az emberek múltjára vonatkozó információk alapján dolgoznak. Ez a pápa szerint megfoszthatja az embert a fejlődés és a változás lehetőségétől:

„Ezeket az adatokat előítéletek befolyásolják. Azonban

az egyén múltbeli viselkedését nem szabad hivatkozási alapként használni, hogy megtagadjuk tőle a lehetőséget, hogy változzon, fejlődjön.

Nem engedhetjük meg, hogy az algoritmusok korlátozzák az emberi méltóság tiszteletét, vagy kizárják az együttérzést, az irgalmat, a megbocsátást és a nyitottságot arra, hogy az ember igenis változhat.”

 

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: YouTube
Hírek
hirdetés