2024. 01. 16.

A Passió főszereplője pedofilokat buktat le

Egyszerre mélyen megrendítő és felemelő A szabadság hangja című film, amely pedofilhálózatok lebuktatását és gyerekek kiszabadítását mutatja be – igaz történet alapján. A megjelenése sok akadályba ütközött, de tavaly végül mozikba került Amerikában és a tizedik legnézettebb, valamint a második legnagyobb bevételt hozó független film lett 2023-ban. Az, hogy ennyien látták több, mint reménykeltő: azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak szembenézni a rideg valósággal.

Évekig a fiókban hevert Alejandro Monteverde valós eseményeken alapuló thrillerje, A szabadság hangja, majd tavaly nyáron végre mozikba került az Egyesült Államokban, a hazai mozik pedig a jövő héttől vetítik.

A szabadság hangja
főszereplője a valóságban is létező Tim Ballard szövetségi ügynök, aki 12 éven keresztül nyomozott gyerekkereskedők és pedofilok után. Bár megannyi sikeres akciót hajtott végre, és lebuktatott számos pedofilt, az elrabolt gyerekeket a legtöbb esetben nem találták meg. Ballard ezért a nyugdíjazása előtt néhány hónappal felmondott, hogy Dél-Amerikába utazzon és hasonlóan elszánt emberekkel folytassa a gyerekek felkutatását. Az Operation Underground Railroad nevű szervezete

10 év alatt több ezer gyereket mentett meg és szintén több ezer emberkereskedőt tartóztatott le.

A filmben egy testvérpár – egy tíz év körüli kislány és egy nyolcéves kisfiú – elrablását követhetjük végig. Kettejüket klasszikus módszerrel csábítja magához a bűnbanda: egy fiatal modellnő áradozik a gyerekekről az édesapának, hogy mennyire tehetségesek, muszáj őket elengednie castingra, és innentől „reklámfilmekben” fognak szerepelni. Mire értük menne az édesapa, a gyerekeket – sok más kiskorúval együtt – átadják az emberrablóknak és viszik őket eladni külföldre.

hirdetés

Fotó: The Guardian 

Tim Ballard szövetségi ügynök cseppet sem veszélytelen módszereket vet be, hogy megtalálja és kiszabadítsa a testvérpárt. Ha kell, beépül a pedofilok közé, hogy így derüljön ki, hol bujtatják a gyerekeket; ha kell, orvosnak adja ki magát, hogy eljusson Kolumbia legelszigeteltebb csücskébe, ami tele van gépfegyveres maffiózókkal, védve a nagyfőnököt, aki gyerekekkel veszi körül magát… Az ügynök olyan helyekre is elmegy tehát, ahol már a rendőrség sem mer fellépni, mert féltik az életüket. Amikor az egyik szövetségese megkérdezi, miért vállal ennyi kockázatot, Tim Ballard azt válaszolja: azért, mert „az Úr gyermekei nem eladók”. Hozzáteszi azt is, hogy a munkája darabokra szaggatja, és a gyerekek kiszabadítása az egyetlen lehetőség, hogy újra összerakja a darabjait.

A szövetségi ügynök szerepére a lehető legjobb választás volt Jim Caviezel, akit a legtöbben A passióban láthattunk Jézusként. Eleinte azt hittem, zavaró lesz ez, de épp ellenkezőleg: valahogy még hitelesebben hatottak a szavai, amikor a hitéből fakadó motivációjáról beszélt. De nemcsak rajta múlik, hogy a film lebilincselő, maga a történet is úgy áll össze, hogy elfelejtsünk levegőt venni, ahogy izgulunk a két kisgyerekért.

Fotó: The Guardian 

A film rettenetesen felkavaró, mégis reménykeltő. Fontos megnézni, hiszen a valóságot mutatja be – annak is persze csak egy morzsáját. Ez a leggyorsabbam növekvő bűnhálózat a világon, amely már a fegyver-és a drogkereskedelmet is lehagyta. Évente kétmillió gyereket szippant be az emberkereskedelem és a pedofilhálózatok, és csupán néhány év alatt 5000(!) százalékkal nőtt meg a gyermekpornó fogyasztás világszerte. Mindezek után nem nézhetünk félre, mert mindez körülüttünk is történik. Ha más eszköz nincs is a kezünkben,

imádkozhatunk minél többen azért, hogy ezek a bűnhálózatok lelepleződjenek, és minél több fiatal hazakerülhessen a családjához.

Borítókép - Fotó: Angel studios
Filmajánló Szilágyi Anna
hirdetés