2024. 01. 11.

„Az okoz örömet, ha Isten irgalmát megoszthatom mindenkivel” – Fábry Kornél atya

Nagy örömünkre a négy év kihagyás utáni első 777 OFFLINE vendége január 23-án Fábry Kornél püspök lesz, akivel a lelki évkezdésről fogunk beszélgetni, például arról, hogyan lehet elmélyülni az imaéletben. Korábban Kornél atya már volt OFFLINE-vendég, ebből a beszélgetésből gyűjtöttük össze néhány fontos gondolatát. Mesélt arról többek között, hogyan ismert rá a papi hivatásra, mit jelent az életünkben az öröm és hogyan lehet megtölteni fiatalokkal az egyházat.

Fábry Kornél atya hét évvel ezelőtt már volt a 777 OFFLINE vendége, akkor a papi hivatásának felismerését is elmesélte. „A Fülöp-szigeteken volt egy ifjúsági fórum, 4 és fél millióan voltunk a nagymisén. Odajött hozzám egy püspök, és azt mondta, belőled még jó pap lesz. Akkor még azt mondtam, felejtsd el, otthon vár a kedvesem, nagycsaládot szeretnék, franciatanár leszek. Utána odajött egy brazil szemináriumi elöljáró, aki meg azt mondta, legközelebb,  remélem, egy szemináriumon találkozunk. Ezt a gondolatot is elhessegettem. Aztán jött egy kiengesztelődési este, elmentem gyónni, ott a pap szintén feltette a kérdést, hogy gondolkodtam-e már azon, hogy pap legyek. Azt mondtam, ilyen nincs, hogy ennyire csőstül jön ez. Miután hazajöttem, mindenféle emberrel találkoztam, akik rákérdeztek, hogy maga pap? Egy néninek segítettem felhúzni a „banyatankot”, mire megkérdezte: maga kispap? Elkezdtem gondolkodni, hogy ez nem lehet véletlen.  Gondolkodtam, hogy mi az, ami igazán örömöt okoz. Rájöttem, hogy az, ha én Isten irgalmát megoszthatom mindenkivel. Így döntöttem el, hogy pap leszek.” Mikor azonban így döntött, még párkapcsolatban volt. „Találkoztunk, odaadtam neki egy fehér virágot, és azt mondtam, nem a te hibád, nem is az enyém, de Isten papnak hív és mennem kell. Elmesélte, hogy amíg kint voltam a Fülöp-szigeteken, mondta az édesanyjának, hogy figyeld meg, Kornél hazajön és pap lesz.”

Aki ismeri Kornél atyát, láthatja, mennyire derűs ember. Az OFFLINE-on rámutatott: „Az öröm egy jézusi kívánság: Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök. (Jn. 15:9) Ő nem azt akarja, hogy sírjunk, szenvedjünk – nyilván az élet ezeket úgyis hozza magával. Jézus sem akart a keresztre menni, de ezért jött. Tudta jól, hogy ezen az úton kell végigmennie, hogy a feltámadás megdicsőítse. Nekünk, akik keresztények vagyunk,

naponta kell hálát adnunk azért, hogy van hitünk, hogy tudjuk, miért élünk.

Nemcsak véletlenül lettünk, hanem tudjuk, mi vár ránk. Szoktam mondani, hogy én már most mennék, de még van mit csinálni a Földön. Szóval van miért örülnünk!”

hirdetés

Kornél atya az Istenben való bizalomról és az ellenségeinkért való imádságról is mesélt. „Meg vagyok győződve arról, hogy a Jóisten be tud tervezni olyan dolgokat az életembe, amiknek nem biztos, hogy abban a pillanatban örülök. Mondjuk ér valamilyen baj, bántást kapok, feltörik a kocsimat vagy ellopják a GPS-t. Én felnőtt, megtért keresztényként teljesítem Jézus parancsát, aki azt mondta, imádkozzatok ellenségeitekért. Ki az én ellenségem? Például az, aki betöri a kocsim ablakát és ellopja a GPS-emet. Mi történik, ha nem töri be a kocsim ablakát? Soha az életben nem jut eszembe, hogy imádkozzam érte! Aznap este, mikor ez történt, éppen nem volt miseszándék, így felajánlottam az autóm feltörőjéért” – mesélte.

Az OFFLINE-on felmerült az a kérdés is, hogyan tegyük fiatallá az egyházat. „Minden egyes keresztény fiatal az egyháznak és Jézusnak a reklámja – vagy negatív, vagy pozitív. Higgyétek el, hogy sokkal többen néznek titeket, mint amennyiről tudomásotok van.

Amint megtudják, hogy keresztény vagy, megnézik, mire hogyan reagálsz.

Ha azt látják rajtad, hogy van valami plusz nálad, van reményed, van derűd, segítőkész vagy, szeretettel vagy a másik iránt, mély hited van, akkor azt mondják, ebből én is kérek.”

De mitől lesz valaki keresztény és mit is jelent ez a hétköznapjainkban? „Keresztény nem attól lesz az ember, hogy gyerekként leöntötték vízzel. Nyilván a keresztelő egy nyilvános belépés az egyházba, de valójában az a keresztény, akinek a kapcsolata megvan Jézussal. Aki nemcsak elmondja a maga imádságát, hanem meg is kérdezi az Urat, hogy Ő mit szeretne. El kell tudni csendesedni, hogy meghalljam, hogy a Jóisten, aki akarattal teremtett minket, mit szeretne. Ő az, aki a legjobbat akarja neked, így illik Vele konzultálni. Az istenkpacsolat mindenki előtt nyitva áll – akár cölibátusra, akár házasságra, akár egyedüllétre van elhívva. Ez a legmélyebb és legfontosabb kapcsolat” – vallotta meg Fábry Kornél.

Ha még több értékes gondolatot szeretnél hallani Kornél atyától, várunk sok szeretettel a Pázmány ITK-n január 23-án a 777 OFFLINE-on. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Minden részletet ITT találsz. 

Egyéb
hirdetés