2024. 01. 09.

#csakegygondolat – Ha hiszel, mindig minden rendben lesz?

Ha azt várjuk, hogy hívőként minden könnyű lesz, vagy legalábbis gyorsan megoldódnak a problémák – csak mert Istennel járunk –, csalódnunk kell. De ha észrevesszük, hogy a nehézségek is tudnak közelebb vinni Jézushoz, máris jó irányba nézünk, önmagunk helyett Őrá.

Nemcsak torzított, hanem veszélyes is az a fajta keresztény szemléletmód, amely szerint ha megtértél, ha Istennel jársz, attól fogva az életed könnyű és boldog lesz. Ha pedig mégsem az, ha csak jönnek egymás után a nehézségek, az azt jelenti, hogy valamit nem csinálsz jól. Ez a fajta tanítás, igehirdetés elsősorban Amerikából jön, onnan szivárgott át Magyarországra is, de talán egyre több hívő ébred rá arra, hogy ez a hozzáállás egyáltalán nem reális és nem is igei.

Hiszen mit mond maga Jézus? „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (Jn. 16,33) Nem ígér tökéletes életet, sem azt, hogy semmilyen baj vagy megpróbáltatás nem ér minket, ha Őt követjük.

hirdetés

Azt viszont megígéri, hogy velünk lesz minden zűr, káosz és kétely közepette, és hogy bízhatunk Benne.

Ha megfigyeljük, az elején említett szemléletmód teljesen az emberre irányítja a fókuszt: „adj bele mindent, imádkozz, olvass Bibliát, szolgálj, és akkor cserébe Isten megáldja az életed.” Ha viszont Jézus helyett magunkra nézünk, az mindenképp rossz döntés, gondoljunk csak Péterre, aki süllyedni kezdett a vízen járás közben, amikor levette a fókuszát az Úrról. A nehézségek arra tanítanak újra és újra, hogy szükségünk van Istenre – egyedül nem megy. És akármi is történik, Ő képes jót kihozni belőle. De ehhez nem nekünk kell megfeszülni és kiváló hívő életet élni, hanem tudni azt, hogy Jézus legyőzte a világot, legyőzte a halált, és mi bátran nézhetünk Rá, várhatjuk Tőle a segítséget.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat Szilágyi Anna
hirdetés