2024. 01. 02.

Dolgok, amikről azt kívánod majd, bárcsak tudtad volna, mielőtt igent mondasz

Mit jelent tudatosan élni? Mit jelent tudatosan készülni – nemcsak az esküvőre, hanem a házasságra? Néhány gondolat egy friss házas tollából.

A vőlegényemmel való eljegyzésem egyik legkedvesebb része azután következett, hogy kimondtam az igent. Az én akkori laza barátom heteken át gondosan kidolgozott egy lánykérést, a legközelebbi családtagjaink és barátaink bevonásával. A legjobb barátnőmmel és a férjével való kapcsolatfelvételtől kezdve a fotók és videofelvételek készítésén át az eljegyzési parti megszervezéséig az egyik kedvenc éttermünkben. Minden részletet megtervezett, beleértve a tökéletes helyszínt is – a közös alma materünk ikonikus boltívei alatt.

Céltudatosan készült arra, hogy megkérje a kezemet, hogy a felesége legyek, még az udvarlásunk során gondosan elrejtett célzásaimból is beépített részleteket. Talán tudat alatt George megalapozta a jegyespárként eltöltött időnket, amikor a házasság szentségére készültünk, és később a férj és feleségként megtett utunkat.

Mi másképp közelítjük meg ezt az életet megváltoztató elköteleződést, mint sokan a környezetünkben. Én arra vagyok hivatott, hogy George felesége legyek, ő pedig arra, hogy a férjem legyen. Ez olyan valóság, amely túlmutat mindkettőnkön, és még mindig nem tudjuk pontosan, hogy a szövetségkötésünk milyen hatással lesz egymásra, a körülöttünk élőkre és a világ többi részére. Amit tudok, az az, hogy nemcsak egy esküvőre, hanem a házasságra készülünk, minden egyes hónappal, ami az igen kimondásához vezet.

Tudatosan készülünk a házasságra. Tudatosan nem élünk együtt. Tudatosan tervezzük az esküvői misét.

hirdetés

Tudatosan tervezünk egy hitre épülő életet.

A kortársaim körében sok okot hallok arra, hogy miért házasodnak össze párok, és nagyon sok esetben véletlenül esnek bele a házaséletbe, külső körülmények miatt, és nem a Szentlélek sugallatára. Néhányan már együtt élnek, és feltételezik, hogy a házasság a következő logikus lépés az életben. Mások egyénileg küzdenek a pénzügyekkel, és abban reménykednek, hogy két jövedelem együtt jobb, mint egy. Vagy talán csak úgy gondolják, hogy abban a korban vannak, amikor már házasodniuk kellene. Így hát továbblépnek, és megígérik, hogy együtt maradnak „amíg a halál el nem választ”.

Ahogyan arra teremtettünk, hogy olyan életet válasszunk, amely Istent tiszteli, úgy arra is, hogy az élet minden más területén is tudatosan döntsünk, beleértve azt is, hogy kivel házasodunk össze.

Tudatos életet élni nem azt jelenti, hogy átvesszük a gyeplőt és irányítjuk életünk minden részletét. Azt jelenti, hogy úgy döntesz, beengeded Istent a szívedbe, hogy vezessen minden cselekedetedben és döntésedben.

A karrierünkben nem várjuk el, hogy az előléptetéseket a kezünkbe adják. Egy sor döntést kell hoznunk, hogy bizonyítsunk az út során. Nem találod magad véletlenül az álomkarrieredben. Ugyanez vonatkozik a kapcsolatokra is. Nem véletlenül kerülsz boldog keresztény házasságba. Tudatosan kell választanod, hogy megkeresed azt a házastársat, akit Isten eltervezett számodra, majd együtt készülni a közös évekre. 

Ferenc pápa az ifjúsági világnapon arra bátorított mindannyiunkat, hogy küzdjünk a véletlen élet kísértése ellen, hogy boldog életet éljünk:

„Isten határozott döntésekre hív benneteket, és mindannyiótok számára van egy terve: ha felfedezitek ezt a tervet, és reagáltok a hivatásotokra, akkor a személyes beteljesedés felé haladhattok… Legyen bátorságotok az árral szemben úszni. És legyen bátorságotok ahhoz is, hogy boldogok legyetek!”

Ne sétálj végig az életen, várva a következő véletlen bekövetkeztét. Élj minden napot tudatosan – azzal a szándékkal, hogy dicsőséget szerezz Istennek a leendő házasságodon és az életeden keresztül.

Fordította: Szilágyi Anna

Forrás: Foryourmarriage

Borítókép - Fotó: iStock
Blog
hirdetés