2023. 12. 14.

Honnan ered a karácsonyfa hagyománya?

Az ünnep elmaradhatatlan része, hogy feldíszítjük a karácsonyfát és alá tesszük az ajándékokat. De vajon mikortól állítottak először karácsonyfát, és honnan eredt el ez a hagyomány?

A karácsonyfa ünnepi díszekkel való feldíszítésének hagyománya minden bizonnyal az ünnepi időszak egyik legfontosabb jellemzője, szinte a világ minden táján. De elgondolkodtál már valaha ennek az ikonikus szokásnak a gyökerein? A karácsonyfa feltalálása (Inventing the Christmas Tree) című könyvében Bernd Brunner a történelmi feljegyzésekben kutatja a karácsonyfa hagyományának eredetét.

A könyvről megjelent egyik recenzió kifejti, hogy a karácsonyfákról már a középkorban születtek elszórt említések, amelyek arra utalnak, hogy a 15. századra a karácsonyfák fokozatosan beépültek az ünnepségekbe egész Észak-Európában.

A karácsonyfák első feljegyzett előfordulását történelmi viták övezik: Brunner Németországból, Angliából és a balti térségből származó bizonyítékokat vizsgál.

Ki csinálta először?

Brunner kutatásai szerint a délnyugat-németországi Freiburg a lehetséges jelölt, mivel 1419-ből származó feljegyzések szerint a helyi kórházban a péktanoncok jóvoltából almával, ostyával, és mézeskaláccsal feldíszített fát állítottak.

Az észtországi Tallinnból származó konkurens állítás szerint azonban az első karácsonyfa 1441-ben egy ünnepi tánc során díszítette a városházát, bár a közép-német „bom” szó használata utalhat egy feldíszített oszlopra vagy árbocra is. Érdekes módon rengeteg különböző karácsonyi kifejezést használnak még ma is az évszak megünneplésére. Gondoljunk például a katalán tió de Nadalra vagy a francia Bûche de Noël-re.

Bár a korai karácsonyfákról számos történelmi dokumentum a 16. században jelenik meg, egyértelmű, hogy ezek a hagyományok mélyebb gyökerekkel rendelkeznek. Brunner feljegyzi azokat az eseteket, amikor a helyi hatóságok törvényeket hoztak, hogy megvédjék a fákat a válogatás nélküli kivágástól az ünnepségek miatt. Felső-Elzászban egy 1561-es törvény értelmében a polgárok csak „egy nyolc cipőnyi hosszúságú fenyőt” vihettek el az erdőből.

A 16. századra már sok otthonba kerültek egész fák vagy ágak, ami a karácsonyfa hagyományának tartós népszerűségét jelzi. Ma, amikor továbbra is feldíszítjük és körül üljük karácsonyfáinkat, egy olyan hagyomány előtt tisztelgünk, amely évszázadok óta összeköt bennünket az ünnep szellemével.

Forrás: Aleteia 

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés