2023. 12. 14.

A férfiak és nők egyenlők, de nem egyformák

Női témák, keresztény szemüvegen keresztül. Ezen gondolat szellemében szervezte meg a Margaret Blog idén ősszel az első Egyenlők, de nem egyformák – Konferencia a nőkről rendezvényét Budapesten. A konferencián három nagy témakört érintettek, az életvédelem, a női szexualitás és a nemi szerepek területén.
Tóth-Kuthy Bernadett, Margaret szerkesztőségi tag összefoglalója.

Életvédelem – avagy az emberi élet abszolút értéke

Magyarországon 1956. június 4-től legális az abortusz elvégzése, 2017-ig 6 millió művi terhességmegszakítás történt. Az abortuszhoz való jogra sok nő az önrendelkezés egyik alappilléreként tekint. Gyakran halljuk azt a sokat ismételt szlogent, hogy ,,Az én testem, az én döntésem”. De vajon tényleg csak a nő döntése? A panelbeszélgetés során arra is keresték a választ, hogy kizárhatóak-e a férfiak az abortuszról szóló diskurzusból, hogy hogyan is érinti a férfiakat az abortusz és hogy mit tehetnek ők azért, hogy több megfogant gyermek születhessen. E téma előadói voltak: Zarka Rozina életvédő, a Prolife Budapest életvédő szervezet tagja, Dr. Bálint Balázs, a szülész-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa és Téglásy Imre, az Alfa életvédő szövetség vezetője. 

Női szexualitás – honnan hozzuk mintáinkat?

A panel központi témája a női szexualitás és elköteleződés volt. „Az elköteleződés egy kognitív folyamat, egy döntés. A szenvedély, az intimitás, a kémia viszont nem tudatos döntések” – fogalmazott az egyik vendég, Kacsur Adrienn. Többek között arról is szó volt, hogy mi nők hogyan is viszonyulunk a szexhez és honnan hozzuk mintáinkat. Olyan kérdéseket jártunk körül, hogy mi a különbség egy nő és egy férfi szexualitáshoz való viszonya között. E téma kapcsán két vendég, Kacsur Adrienn szexuálpszichológus és Vadász Kinga szociális testvér és jogász osztotta meg gondolatait: „Elköteleződni mindig rizikóvállalás. Nem hiszem, hogy régen kevésbé volt rizikó, csak talán kevesebb volt a lehetőség. Világosabbak voltak azok az utak, amelyek közül választani lehetett. Talán az egyik legnagyobb nehézség most az, hogy nagyon sok lehetőség van, kinyílt a világ. Minél több úton járhatunk, annál nehezebb lemondani a választási opciókról, így kevés motiváció van az elköteleződés mellett – fogalmazott Vadász Kinga.

hirdetés

Fotó: Póka Milán

Toxikus maszkulinitás – avagy mikortól árt a férfierő?

A harmadik panelben a toxikus nemi szerepekről volt szó. A toxikus maszkulinitásról gyakran hallunk, sőt, mára elcsépelt fogalommá is vált, azonban sokszor nem megfelelően használjuk: mit is jelent igazából? Illetve felmerül a kérdés: Amennyiben létezik toxikus maszkulinitás, akkor létezik toxikus feminitás is? A téma kifejtésében segített Siklósi Viktória, korábban nemzetközi projektmenedzser, fordító, rendezvényszervező majd az MCC kollégiumigazgatója, Kálnoky Boris, politológus, újságíró, a német Die Welt újság korábbi tudósítója, az Őseim földje című könyv szerzője és Brainel Mehandi, aki a professzionális üzleti stíluskommunikáció szakértője, a Bespoke Magazin alapító főszerkesztője. Brainel Mehandi kiemelte: „Azt üzenném, hogy bátorság.

Bátorság kell ma már ahhoz a hölgyeknek és a férfiaknak is, hogy felvállalják azokat az értékeket, amelyekben hisznek.

Ez egy nagyon fontos dolog lenne, hogy legyen bátorságunk ahhoz, hogy kiálljunk amellett, amiben hiszünk.”

És mi is az a Margaret? 

,,Közel 3 évvel ezelőtt 12-en lányok összefogtunk és egy keresztény értékeket őrző online női magazinként elindítottuk a Margaretet. Mára azonban már nem csak az online térben vagyunk jelen. A cikkírás mellett fontosnak érezzük az offline térben való megjelenést, illetve a közösségépítést is, így különböző eseményeket szervezünk. Megalakult a saját könyvklubunk (Margaret könyvsarok) és a Női körünk is. Közösségépítő céllal szerveztük meg a konferenciát is, ahol kifejezetten olyan témákról volt szó, amelyekről érdemes párbeszédet indítani.

Mindez reményeink szerint egy olyan közösségi hálót hoz majd létre, ahol bátran beszélhetünk hitről, értékekről, kihívásokról és közösen gondolkodhatunk a női sorsokról.  

Tóth-Kuthy Bernadett

Borítókép - Fotó: Póka Milán
Blog
hirdetés