2023. 12. 14.

A férfiak és nők egyenlők, de nem egyformák

Női témák, keresztény szemüvegen keresztül. Ezen gondolat szellemében szervezte meg a Margaret Blog idén ősszel az első Egyenlők, de nem egyformák – Konferencia a nőkről rendezvényét Budapesten. A konferencián három nagy témakört érintettek, az életvédelem, a női szexualitás és a nemi szerepek területén.
Tóth-Kuthy Bernadett, Margaret szerkesztőségi tag összefoglalója.

Életvédelem – avagy az emberi élet abszolút értéke

Magyarországon 1956. június 4-től legális az abortusz elvégzése, 2017-ig 6 millió művi terhességmegszakítás történt. Az abortuszhoz való jogra sok nő az önrendelkezés egyik alappilléreként tekint. Gyakran halljuk azt a sokat ismételt szlogent, hogy ,,Az én testem, az én döntésem”. De vajon tényleg csak a nő döntése? A panelbeszélgetés során arra is keresték a választ, hogy kizárhatóak-e a férfiak az abortuszról szóló diskurzusból, hogy hogyan is érinti a férfiakat az abortusz és hogy mit tehetnek ők azért, hogy több megfogant gyermek születhessen. E téma előadói voltak: Zarka Rozina életvédő, a Prolife Budapest életvédő szervezet tagja, Dr. Bálint Balázs, a szülész-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa és Téglásy Imre, az Alfa életvédő szövetség vezetője. 

Női szexualitás – honnan hozzuk mintáinkat?

A panel központi témája a női szexualitás és elköteleződés volt. „Az elköteleződés egy kognitív folyamat, egy döntés. A szenvedély, az intimitás, a kémia viszont nem tudatos döntések” – fogalmazott az egyik vendég, Kacsur Adrienn. Többek között arról is szó volt, hogy mi nők hogyan is viszonyulunk a szexhez és honnan hozzuk mintáinkat. Olyan kérdéseket jártunk körül, hogy mi a különbség egy nő és egy férfi szexualitáshoz való viszonya között. E téma kapcsán két vendég, Kacsur Adrienn szexuálpszichológus és Vadász Kinga szociális testvér és jogász osztotta meg gondolatait: „Elköteleződni mindig rizikóvállalás. Nem hiszem, hogy régen kevésbé volt rizikó, csak talán kevesebb volt a lehetőség. Világosabbak voltak azok az utak, amelyek közül választani lehetett. Talán az egyik legnagyobb nehézség most az, hogy nagyon sok lehetőség van, kinyílt a világ. Minél több úton járhatunk, annál nehezebb lemondani a választási opciókról, így kevés motiváció van az elköteleződés mellett – fogalmazott Vadász Kinga.

hirdetés

Fotó: Póka Milán

Toxikus maszkulinitás – avagy mikortól árt a férfierő?

A harmadik panelben a toxikus nemi szerepekről volt szó. A toxikus maszkulinitásról gyakran hallunk, sőt, mára elcsépelt fogalommá is vált, azonban sokszor nem megfelelően használjuk: mit is jelent igazából? Illetve felmerül a kérdés: Amennyiben létezik toxikus maszkulinitás, akkor létezik toxikus feminitás is? A téma kifejtésében segített Siklósi Viktória, korábban nemzetközi projektmenedzser, fordító, rendezvényszervező majd az MCC kollégiumigazgatója, Kálnoky Boris, politológus, újságíró, a német Die Welt újság korábbi tudósítója, az Őseim földje című könyv szerzője és Brainel Mehandi, aki a professzionális üzleti stíluskommunikáció szakértője, a Bespoke Magazin alapító főszerkesztője. Brainel Mehandi kiemelte: „Azt üzenném, hogy bátorság.

Bátorság kell ma már ahhoz a hölgyeknek és a férfiaknak is, hogy felvállalják azokat az értékeket, amelyekben hisznek.

Ez egy nagyon fontos dolog lenne, hogy legyen bátorságunk ahhoz, hogy kiálljunk amellett, amiben hiszünk.”

És mi is az a Margaret? 

,,Közel 3 évvel ezelőtt 12-en lányok összefogtunk és egy keresztény értékeket őrző online női magazinként elindítottuk a Margaretet. Mára azonban már nem csak az online térben vagyunk jelen. A cikkírás mellett fontosnak érezzük az offline térben való megjelenést, illetve a közösségépítést is, így különböző eseményeket szervezünk. Megalakult a saját könyvklubunk (Margaret könyvsarok) és a Női körünk is. Közösségépítő céllal szerveztük meg a konferenciát is, ahol kifejezetten olyan témákról volt szó, amelyekről érdemes párbeszédet indítani.

Mindez reményeink szerint egy olyan közösségi hálót hoz majd létre, ahol bátran beszélhetünk hitről, értékekről, kihívásokról és közösen gondolkodhatunk a női sorsokról.  

Tóth-Kuthy Bernadett

Borítókép - Fotó: Póka Milán
Blog
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz F 2023. 12. 15. 11:38

  „Egyenlőség”, „toxikus kapcsolat”, „lányok összefogtunk”, ezek mind a liberális gondolkodásból átvett fogalmak illetve formák. Ha ebben koordinátarendszerben próbáljuk a konzervatív keresztény felfogást leírni, akkor ellentmondásokra és zsákutcába fogunk jutni. Az egész hozzáállás teljesen téves, hiába próbáljuk abba beleerőltetni az igazság-morzsákat, nem lehet, nem férnek bele, eltorzulnak és a végén csak a hazugságnak egy másfajta, keresztényre festett j kiadása lesz belőlük.
  Igenis ki kell mondani, hogy a férfi és a nő nem egyenlő. Isten szemében ugyanannyit ér, ez igaz, de semmi másban nem egyenlő. És amíg a nők szülik meg a gyerekeket, addig ez így is fog maradni, az erről való vita értelmetlen, és eleve káros.
  A „toxikus kapcsolat” szintén egy liberális alapfogalom, maximum 20 éve létezik, lényege, hogy minden olyan helyzetre és kötöttségre, ami nem tetszik, rá lehet mondani, hogy „toxikus”. (Értelemszerűen toxikus csak a férfi lehet, hiszen tulajdonképpen maga a férfiasság az, ami toxikus.) Ha ezt a gondolkodást megtükrözzük, és definiáljuk a toxikus női viselkedéseket, azzal megint nem csináltunk mást, mint hogy átvettük a liberális gondolkodást, és az egyenlőség jegyében csináltunk egy ellentámadást, ami ugyanugy romboló, mert az embereket nem férfiakra és nőkre kell osztani, hanem családokra. Egy kapcsolatot nem aszerint kell megítélni, hogy abban nekem mennyi szabadságom van (kevés=toxikus, sok=oké), hanem aszerint, hogy szeretetre épül-e, és az Isten szándékainak megfelel-e. Például hogy van-e utódvállalás. Ezt valahogy megint nem említi a cikk, mintha csak valami lényegtelen apróság volna – ebben is kimondatlanul átvettük a liberális axiómákat.
  Amint írja is a cikk, hogy tul sok választási lehetőség van. Na pont ez a lényeg, hogy ezeknek a lehetőségeknek a nagy része valójában a világ isteni rendje szerint nem létezik.
  A társadalom természetes szerkezete, hogy családok vannak, nem pedig férfiak és nők. Éppen ezért elítélendő már eleve a definíció, hogy „női magazin”. Miért kéne külön a nőket megszólítani? Isten miért nem küldött két megváltót, külön egy férfit a férfiakhoz, és egy nőt a nőkhöz? Vagy mi az, amiről csak a nőknek kell tudnia, a férfiaknak pedig nem szabad?
  Eleve, ha valami ugy kezdődik, hogy 12 lány összefog, abból már jó nem sülhet ki. Hiszen az, hogy a férfiakat kizárták a szövetségből, már eleve az eltévedésre utal.
  Amugy meg, ezek nem kislányok már, hanem felnőtt, érett hölgyek. Már régen férjnél kellene lenniük, és a gyerekeket nevelni, nem pedig hülyeségekkel megtölteni az internetet.
  Ha a liberalizmus adta keretekben próbálunk élni és gondolkodni, akkor soha nem fogunk tudni kiszabadulni abból a karanténból, amibe a kereszténységet és a konzervatív oldalt bezárták, ezáltal követni fogjunk a világot a pusztulásba.

  • Válasz Vicc 2023. 12. 30. 12:07

   Nem tudom eldönteni, hogy ez a hozzászólás egy vicc akart lenni, vagy valaki komolyan így gondolkodik? Döbbenetes.

   Annyi mindent lehetne kiemelni, de csak egyet szeretnék: „Már régen férjnél kellene lenniük, és a gyerekeket nevelni.” A családalapítás üdvösségkérdés vajon…? Aki nem alapít családot az a pokolra fog jutni?
   Az evangéliumban én úgy olvastam, hogy Jézus közvetlenül szólt a nőkhöz, sőt a BŰNÖS nőkhöz IS. Tehát igen, ezek szerint nekik is volt mondanivalója. De úgy tűnik, ezek az infók neked újak lehetnek. Érdemes olvasni az evangéliumot is, nem csak az ószövetségi törvényeket, hiszen Jézust az Evangélimból ismerheted meg. S ez az ismeretség viszont üdvösségkérdés.