2023. 12. 05.

A várandósság olyan, mint az advent

Vendégírásunk érkezett egy kismamától, aki megfigyelte: a várandósság épp olyan készülődésekkel és érzésekkel teli, mint az adventünk.

Mit jelent számomra a várandósság? Pár szóban összefoglalva: várakozás, hála, aggódás, lemondás, öröm, kíváncsiság, magány, befordulás, elcsendesülés, kapcsolat. Ez a 9 hónap telis-tele van hullámvölgyekkel, magaslatokkal. Megfogalmazódott bennem, hogy az egész várandósság tulajdonképpen egy advent, amely nem 4 hetes hanem 40.

Az advent szó jelentése ,,eljövetel”, és az azt megelőző várakozás. 9 hónapig várjuk a kisbabánk eljövetelét, akit már akkor szeretünk, amikor nem is ismerjük, csak ott mocorog és él bennünk. Áldott állapot. Ugyanakkor a kezdetektől bennem van a félelem, kételyek… a „mi lesz, ha?” kérdések.

Elfogadni, hogy van, amit nem tudunk irányítani.

A terhesség vége felé mindig azt veszem észre magamon, hogy elkezdek befordulni, befelé figyelni, a babára koncentrálni, a testemre, az összhangunkra. Sokszor emiatt magányosnak is érzem magam, mert ez az az állapot, amelyet nem igazán lehet megosztani senkivel, egy olyan érzés, amit csak én érzek, meg a gyermekem. Adventben is szoktunk lemondani, felajánlani, így készülve az Úr eljövetelére. Kitakarítjuk a házat, sütünk, főzünk és lélekben is megtisztulunk, hangolódunk. Így, a harmadik terhesség vége felé én is ezt vettem észre, hogy amikor tudok és bírok, sütök és főzök, vagy a gyerekszobát takarítom, rendezgetem. Várakozom, vágyakozom. Sok mindenről le is kellett mondani az egész várandósságom alatt, és nem csak az alkohol, sushi és egyéb dolgokra gondolok. Oda kell figyelnem a terhességi cukorbetegségre, lemondtam a csokikról, édességekről, mindenről, amire a legjobban vágyom ilyenkor. Persze, cukormentes verzióban pótolok, amit tudok. De ez is egy lemondás, érte.

Ahogy közeledik a karácsony is, egyre jobban megtelik a ház szeretettel, idegeskedéssel, hangulattal – és ugyanígy a 9. hónapban is ezt élem át.

Hála van bennem, amiért készülhetek a kisbabánk érkezésére, és mire eljön az idő, minden készen fog állni, hogy befogadjuk a mi kis családunkba az új jövevényt. Belegondolni is nehéz, hogy Mária mit élhetett át, amikor pocakban volt a kis Jézus és semmije nem volt – és egy istállóban kellett szülnie. Nem volt semmijük és mégis megvolt mindenük.

Nagyné Török Rozália

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés