2023. 12. 04.

Az EU döntése nyomán megtilthatják a közalkalmazottaknak a vallási szimbólumok munkahelyi viselését

Az Európai Unió Bírósága szerint indokolt lehet betiltani a vallási szimbólumok munkahelyi viselését. A szabályozás tagállami szinten születik, és egységesnek kell lennie.

Az Európai Unió Bíróságának a napokban meghozott döntése lehetővé teszi az EU-tagállamok számára, hogy megtiltsák a közintézmények alkalmazottai számára a vallási szimbólumok vagy vallási ruházat viselését. Az uniós bíróság sajtóközleménye szerint az ügy a belgiumi Ans város önkormányzatának egyik alkalmazottja körül bontakozott ki, akinek megtiltották, hogy muszlim fejkendőt viseljen a munkahelyén. A közlemény megjegyzi, hogy a nő osztályvezetői pozíciót töltött be, és nem került kapcsolatba a közszolgáltatást igénybe vevőkkel. Azóta az önkormányzat módosította a foglalkoztatás feltételeit, és már megköveteli alkalmazottjaitól a “semlegesség” betartását. Ez azt jelenti, hogy

tilos a munkahelyen a hittérítés bármilyen formája, vagy az annak értelmezhető cselekedetek, valamint az “ideológiai vagy vallási hovatartozás bármilyen nyílt jelének” viselése.

A szabályok az önkormányzat valamennyi alkalmazottjára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy kapcsolatba kerülnek-e a közszolgáltatást igénybe vevőkkel, vagy sem. A muszlim osztályvezető bírósághoz fordult az ügyben, abban a reményben, hogy az EU kimondja, hogy a vallásszabadsága sérült. Az uniós bíróság azonban megvédte az önkormányzat jogát a semlegesség politikájának fenntartásához. “Ha egy helyi hatóság belső szabályozásában jelenik meg általánosan kötelező előírásként [hogy a közalkalmazottok nem viselhetnek vallási szimbólumot munkahelyükön], akkor az magyarázható azzal, hogy a hatóság egy teljesen semleges közeget akar teremteni abban a környezetben, amelyben működik” – mondta Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke, aki azzal indokolta a döntést, hogy ez a szabály, ha mindenkire kötelező, akkor nem diszkriminatív.

hirdetés

Ezzel együtt az uniós tagállamok ezt saját hatáskörükben szabályozhatják, vagyis ha úgy ítélik meg, hogy eredményesebb megengedni ezeknek a szimbólumoknak a viselését a munkahelyeken, megtehetik, az a lényeg, hogy a tiltásnak és az engedélyezésnek is teljes körűnek kell lennie. A bíróság azt javasolta, hogy az elfogadott intézkedéseket csak a “feltétlenül szükségesre” kell korlátozni.

Az új törvény megnyitotta az utat az önkormányzatok és a közintézmények előtt, hogy megtiltsák a vallási szimbólumok bármely formájának viselését az alkalmazottaknak.

A keresztények számára ez azt jelentheti, hogy a kereszteket el kell távolítani vagy rejteni, vagy például Hamvazószerdán le kell törölni homlokukról a hamut.

Forrás: aleteia.org, hu.euronews.com

Hírek
hirdetés