2023. 11. 28.

Hogyan tudom abbahagyni a másokkal való összehasonlítgatást?

Sokunk életében jelent kísértést, hogy összehasonlítsuk magunkat másokkal – ebből azonban csak vesztesen lehet kijönni. Isten nem akarja, hogy így élj, és Ő utat készít ahhoz, hogy szabaddá válj ezektől a gondolatoktól!

Sokszor hallottuk a mondást: „Az összehasonlítás az öröm tolvaja”. Ez a mondás igaz, és mélyen érint bennünket. Ha másokhoz hasonlítjuk magunkat, az csak azt eredményezi, hogy kisebbrendűnek érezzük magunkat. Ha nem látjuk, hogy olyan jók vagyunk, mint mások, az arra késztethet, hogy egészségtelen viselkedésformákba kezdjünk, hogy végre „elég jónak” érezzük magunkat.

Gyerekkoromban kezdtem el küzdeni az összehasonlítással. Ötödik osztályos koromban kezdtem felismerni, hogy a velem egykorú lányok szebbek, vékonyabbak és okosabbak. Én viszont pont az ellentéte voltam, vagy legalábbis így éreztem magam az összehasonlítás miatt. Soha nem éreztem jól magam a bőrömben, és mindent megpróbáltam megtenni, hogy változtassak ezeken az érzéseken. Még ha senki sem mondott semmit közvetlenül a külsőmre, akkor is úgy éreztem, hogy alsóbbrendű vagyok, és nem érdemlem meg senki figyelmét.

Az ötödik osztály volt a kezdet, de aztán a középiskola volt az, ami még intenzívebbé tette az összehasonlítgatást. Minden középiskolás számára nehéz ez az időszak. Új iskolába kell járni, át kell esni a pubertáson, és megpróbálni új barátokat szerezni. Sokunk számára ez egy rémálom volt, amiből nem tudtunk felébredni. Engem ebben az időben súlyosan zaklattak a súlyom és a külsőm miatt. Rosszul éreztem magam, amiért egyszerűen csak léteztem, és bármit megtettem volna, hogy megváltozzak. Más szóval,

bárki más akartam lenni, csak nem önmagam.

Anyukám végül kivett az állami iskolából, és a nővéreimmel együtt magántanuló lettem. Ebben az időben alakult ki nálam az anorexia, a depresszió és a szorongás. Annak ellenére, hogy lefogytam és a külsőm is megváltozott, még mindig nem voltam elégedett magammal. Sőt, még rosszabbul éreztem magam. Bár ebben az időben soha nem meséltem másoknak a küzdelmeimről, véget akartam vetni az életemnek, csak hogy vége legyen a fájdalomnak. Állandóan aggódtam a kalóriák miatt, és hogy túl keveset mozogtam aznap.  

Amikor visszatekintek erre az időszakra, bánatot érzek, de büszke is vagyok magamra. Szomorúságot érzek, mert nem érdemeltem meg, hogy ennyi fájdalmat éljek át. Ugyanakkor büszke is vagyok magamra, mert nem adtam fel. Annak ellenére, hogy annyi önutálatot éreztem, és naponta találkoztam gyűlölködő megjegyzésekkel, nem adtam meg magam az öngyilkossági gondolatoknak. Az életet választottam, és ezért nagyon büszke vagyok magamra.

Ahelyett, hogy másokhoz hasonlítgatod magad, itt az ideje, hogy elkezdj magaddal törődni. Az önmagaddal való törődés azt jelenti, hogy elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, megfelelően ellátod a testedet azzal, amire szüksége van, és kedvesen beszélsz magadhoz. Bár még mindig nem vagyok szakértő ezen a téren, de próbálkozom. Tegyél apró lépéseket a helyes irányba, és idővel nem fogsz olyan negatívan érezni magaddal kapcsolatban. Beszélj kedvesen magadhoz, és ahelyett, hogy olyan dolgokat mondanál, mint „Olyan buta vagy”, „Olyan csúnya vagy” vagy „Nincs önuralmad”, mondj olyanokat, mint ,,Okos vagy”, ,,Gyönyörű vagy” és ,,Uralkodni tudsz magadon”.

Mindezt Isten igéje tudja megerősíteni benned – kezdd el magad úgy látni, ahogyan Ő lát!

Egyedülállónak és csodálatosnak vagy teremtve (Zsoltárok 139:13-16). Fordulj Istenhez, amikor nehezen megy, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz. Mondd el Neki, hogy mivel küzdesz, és kérd a segítségét. Isten nem akarja, hogy rosszul érezd magad önmagaddal kapcsolatban, és azt sem akarja, hogy irigyelj bárkit is. Azt akarja, hogy szeresd magad és vigyázz magadra.

Néha nehéz szeretni magunkat, de megérdemeljük, hogy az önutálat ne legyen az életünk része. Az öngyűlölet mindig akkor kerül a képbe, amikor másokhoz hasonlítod magad. Mindenki „jobbnak” fog tűnni nálad. Amikor észreveszed, hogy az összehasonlítás bekúszik az elmédbe, vágd el! Beszélj vissza a negatív gondolatnak, és helyettesítsd egy pozitív gondolattal.

Tudatosítsd újra és újra, hogy Isten a teremtőd, és Ő szeret téged (János 3:16). Ő azt mondja, hogy minden tekintetben gyönyörű vagy. A Sátán módszere, hogy megpróbál megfosztani minket minden jó dologtól, de nem kell hagynunk, hogy ezt tegye. Isten azt akarja, hogy igazságban élj, és hogy biztonságban érezd magad. Az Ő képmására vagy teremtve, és ez már önmagában tanúsítja, hogy elég jó vagy (1Mózes 1:27).

 

Forrás: Crosswalk.com 

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés