2023. 11. 27.

Így segít kizökkenni az advent a megszokott rutinból

Az advent az az az időszak, amikor emlékezhetünk arra, hogy az életünknek van értelme és célja, és reményteli jövő felé tart. XI. Benedek pápa is erre hívta fel a figyelmet egy adventi szentbeszédében.

A mai világban viszonylag könnyű unatkozni, nemcsak az aktuális pillanatban, hanem általában az életben. Ha nem a közösségi média legújabb posztja vagy egy új sorozat szórakoztat minket, akkor a lelkünk legmélyéig hatoló, marcangoló unalomba eshetünk – ez a kényelmes életünk velejárója.

XVI. Benedek pápa szerint az unalom ellenszere az, hogy reménykedve éljünk, várva az Istennel való végső egyesülést.

Egy 2009-es adventi szentbeszédében kifejtette:  a várakozás elviselhetetlenné válhat, ha nem találunk értelmet az életünkben.

Mint mondta: „A várakozásnak sokféle módja van. Ha a jelenünk nincs felruházva értelemmel, a várakozás elviselhetetlenné válhat. Ha az ember vár valamit, de egy adott pillanatban nincs semmi, más szóval ha a jelen üres marad, minden egyes múló pillanat rendkívül hosszúnak tűnik, és a várakozás túl nehéz teherré válik, mert a jövő bizonytalan.”

Más szavakkal: ha az életünknek nem látjuk a célját, és csak abból áll, hogy esztelenül görgetjük a telefonunkat, remélve, hogy valami majd szórakoztat minket, az élet elviselhetetlenné válik. Az unalom el fog terjedni a szívünkben és az elménkben.

XVI. Benedek pápa azonban ellenszert kínál nekünk.

„Amikor a várakozás öröme értékessé teszi a jelent, az idő értelmet nyer, és minden pillanatban érzékelünk valami konkrét és értékes dolgot. Kedves testvéreim, éljük meg intenzíven a jelent, amelyben már most megkapjuk az Úr ajándékait; éljük meg a jövőre összpontosítva, egy reménnyel teli jövőre. Így válik az advent alkalmassá arra, hogy újra felébresszük magunkban a várakozás igazi értelmét, visszatérve hitünk lényegéhez, amely Krisztus misztériuma, a Messiásé, akit hosszú évszázadok óta vártak, és aki szegénységben, Betlehemben született.”

Ha így élünk, akkor várjuk Isten jelenlétét az életünkben, és tudatában vagyunk annak, hogy Ő mindig aktívan velünk van.  

Az advent segíthet meggyógyítani az unalmunkat, és kizökkenteni a robotpilóta üzemmódból, mivel emlékeztet minket arra, hogy az élet arról szól, hogy örömmel várjuk a Messiás eljövetelét. Életünknek fontos értelme és célja van, és amikor úgy érezzük, hogy unatkozunk, emlékeztethetjük magunkat arra, hogy Isten velünk van, és magához hív minket.

 

Forrás: Aleteia 

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Pojoslaw | Dreamstime.com
Blog
hirdetés