2023. 11. 16.

7 ötlet, hogy elkerüld az őrült rohanás kultúráját

Olyan társadalomban élünk, amely az azonnaliság kultúráját támogatja, a leggyorsabbat és leghatékonyabbat választja. Azonban ami a leggyorsabb, az nem feltétlenül a legjobb számunkra.

Egészségügyi szakemberek figyelmeztettek az azonnaliság kultúrájának fizikai és mentális egészségre gyakorolt hatásaira. „Az azonnali kielégüléshez való túlzott ragaszkodás problémát okozhat azáltal, hogy megváltoztatja az agyunkat, elvonja a figyelmünket az értelmesebb tevékenységektől, és romboló hatással lehet pénzügyi, társadalmi és egészségügyi szempontból” – írja Dr. Austin Perlmutter.

Zygmunt Bauman szociológus a Liquid Modernity című könyvében azt mondja, hogy a rövid távú felváltotta a hosszú távút, és az azonnaliságot tettük a végső ideáljává.

Ha valami nem hoz azonnali eredményt, hajlamosak vagyunk stresszt és szorongást tapasztalni.

Az internetes tartalmakat másodpercek alatt fogyasztjuk, és észre sem vesszük, hogy kevesebb mint egy perc alatt mennyi inger árasztotta el az agyunkat. Egész filmkatalógusok egyetlen kattintással elérhetők, és olyan mesterséges intelligencia áll rendelkezésünkre, amely másodpercek alatt képes elvégezni komplex feladatokat. A másokkal való kommunikációnk is azonnali, és gyakran el is várjuk a másiktól, hogy minél gyorsabban válaszoljon.

hirdetés

Szünetet kell tartanunk, és meg kell tanulnunk élvezni a pillanatot, amelyben élünk, különösen, ha egy barátunkkal, családtagunkkal vagy a házastársunkkal vagyunk.

Minőségi időt kell szentelnünk az életünkben lévő embereknek.

Íme 7 tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy nyugodtabban és kevesebb stresszel élj:

  1. Adj időt magadnak!

Légy tisztában azzal, hogy mi a fontos számodra, és adj időt magadnak arra, hogy megtervezd mindezt anélkül, hogy azonnali eredményeket várnál. Ahhoz, hogy élvezd a pillanatokat, muszáj időről időre lelassulnod. Ha mondjuk eszel, használd ki a lehetőséget, hogy élvezd az ételt anélkül, hogy sietnél. Ha beszélgetsz valakivel, szentelj neki teljes figyelmet. Megérdemli.

  1. Menj el sétálni!

Amikor úgy érzed, hogy az elméd túlterhelt, lazíthatsz egy sétával. Lélegezz mélyeket, miközben nézed a fákat, hallgasd a madarak énekét, és értékeld mindazokat a dolgokat, amelyek észrevétlenek maradnak, amikor állandó rohanásban élünk.

  1. Tarts digitális szünetet!

Kétségtelen, hogy a digitális detox segíthet abban, hogy ne telítsd túl az elméd, a lelked és hagyd magad pihenni, különösen, ha már aludni készülsz. Állítsd a telefonod repülőgép üzemmódba, vagy némítsd a közösségi média értesítéseit, hogy ne terelje el a telefonod a figyelmed, miközben mást csinálsz.

  1. Írj!

Az egyik legjobb tevékenység, amely segíthet az elméd kitisztításában, ha naplót vezetsz. Készíts jegyzeteket a napodról: a megtett vagy megtanult dolgokról, a felmerült ötletekről, emlékekről vagy az érzéseidről. Ez segít kiüríteni a gondolataid, és megnyugodni.

  1. Imádkozz!

Mindig szánj egy kis időt a nap folyamán a személyes imára! Betérhetsz egy templomba vagy otthon is választhatsz egy csendes zugot, és egyszerűen beszélhetsz Jézussal, aki mindig ott van neked. Mi lehet jobb, mint beszélni azzal, aki teremtett, és mindig is szeretett téged?

  1. Olvass!

Az olvasás segít koncentrálni és lelassulni. Válassz lelkiségi könyvet, vagy olyan olvasnivalót, amely hozzásegít a személyes fejlődésedhez – de az is lehet, hogy csak valamit, ami szórakoztat.

  1. Egyszerre egy dologra figyelj!

Ha egyszerre csak egy dolgot csinálsz, annak értelme és jelentősége lesz, legyen szó fogmosásról, beszélgetésről vagy a ház kitakarításáról. A dolgok tudatos elvégzése – még a házimunka is – segíthet csökkenteni a stresszt. A Floridai Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint még a mosogatás is „növelheti az általános jóllétet”, ha a magára a tevékenységre összpontosítasz és jelen vagy benne.

Forrás: Aleteia

Fordította: Szilágyi Anna

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Életmód Pontokba szedve
hirdetés