2023. 11. 13.

4 hatékony megküzdési mód szorongás ellen

Néhány egyszerű stratégia, amely képes megnyugtatni a tested és az elméd, amikor „harcolj vagy menekülj” üzemmódba kapcsolsz.

Ha egy helyzetet fenyegetőnek élünk meg, a szervezetünk automatikusan vészjelzést ad le, és három opció közül választ: harc, menekülés vagy lefagyás. Ilyen reakciót bármilyen helyzet kiválhat, legyen az egy társasági esemény, ahol sok idegen ember van, egy munkahelyi kudarcélmény vagy egy hosszú ideje fennálló probléma. Ilyenkor a szervezet egy kortizol nevű hormont termel, amely egyébként számos előnnyel jár, és elősegíti a gyors reagálást. Ha azonban nem teszünk vagy nem tudunk semmit tenni a fenyegetés leküzdésére, ez a hormon felhalmozódik, és káros hatással lehet az egészégünkre: memóriavesztést, koncentrálási nehézséget, depressziót, szorongást, sőt hajhullást is okozhat.

A szorongás egyik legfőbb kiváltó oka tehát az, ha úgy érezzük, nem tudjuk kontrollálni az eseményeket. Ám ilyenkor is vannak a kezünkben eszközök, amelyek segíthetnek oldani a feszültséget. (Hosszú távon persze érdemes a szorongás okait megkeresni, akár lelkigondozó vagy pszichológus segítségével – de rövid távon fontosak lehetnek ezek a módszerek.)

  1. Légzéstechnika

Testünk és agyunk oxigénnel való ellátásával azt üzenjük a szervezetünknek, hogy minden rendben. Ilyenkor aktiváljuk a paraszimpatikus rendszert, amely a nyugalom, a pihenés érzését kelti.

Ha tudatosan a lélegzetünkre összpontosítunk, könnyebben a jelenbe kerülünk, ezért kevésbé aggódunk a jövőn. Az egyik legegyszerűbb légzéstechnika, ha négy számolásig belélegzünk, négyig bent tartjuk a levegőt, majd négy számolásra kifújjuk. Ezt addig ismételjük, amíg jobban nem érezzük magunkat. Emellett sok más technika elérhető a neten.

hirdetés
  1. Ima és tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét vagy éber figyelem egy másik módja annak, hogy a külső vagy környezeti zajokra összpontosítsunk, elterelve a figyelmünket a negatív gondolatokról. Ennek az egyik módja, hogy keresünk a környzetünkben öt dolgot, amit látunk; négyet, amit hallunk; hármat, amit tapintani tudunk; kettőt, amit a szaglásunkkal érzékelünk és egyet, amit ízlelünk. Az ima is nagyon hasznos lehet; ha tudatosan Isten kezébe tesszük magunkat és szemléljük az Ő jóságát és erejét, az segít lelki békét hozni, és megnyugtatja szívünket.

  1. Mozgás

Nincs olyan tevékenység, amely hatékonyabban segítene az összpontosításban, és elterelné a gondolatainkat a gondjainkról, mint a dinamikus testmozgás. Lehet ez csapatsport, egyéni edzés, úszás, futás, tánc, bármi. A lényeg, hogy olyan formáját válasszuk, amelyet élvezünk! Ráadásul a hosszan tartó fizikai aktivitás során az agyunkban endorfin szabadul fel, amely lényegében egy természetes nyugtató.  

  1. Rituálék

A rituálék – akár a hitünkhöz kötődnek, akár nem – a meghittség és megnyugvás érzetét kelthetik. Az adott műveletsor ismétlése jó hatással van a lélekre. Egy egyszerű rituálé, mint például egy csésze tea vagy egy pihentető habfürdő, segíthet ellazulni.

A rózsafüzér nyugodt elimádkozása a belső szobánkban vagy az Oltáriszentség előtt amellett, hogy összeköt bennünket Istennel, felidézheti a gyermekkori imák emlékét, és segíthet abban, hogy megérezzük, nem vagyunk kiszolgáltatottak. Az a fontos, hogy olyan rituálékat válasszunk, amelyek megnyugtatnak és „lehorgonyoznak” bennünket.

Fordította: Szilágyi Anna

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Életmód
hirdetés