2023. 11. 13.

4 hatékony megküzdési mód szorongás ellen

Néhány egyszerű stratégia, amely képes megnyugtatni a tested és az elméd, amikor „harcolj vagy menekülj” üzemmódba kapcsolsz.

Ha egy helyzetet fenyegetőnek élünk meg, a szervezetünk automatikusan vészjelzést ad le, és három opció közül választ: harc, menekülés vagy lefagyás. Ilyen reakciót bármilyen helyzet kiválhat, legyen az egy társasági esemény, ahol sok idegen ember van, egy munkahelyi kudarcélmény vagy egy hosszú ideje fennálló probléma. Ilyenkor a szervezet egy kortizol nevű hormont termel, amely egyébként számos előnnyel jár, és elősegíti a gyors reagálást. Ha azonban nem teszünk vagy nem tudunk semmit tenni a fenyegetés leküzdésére, ez a hormon felhalmozódik, és káros hatással lehet az egészégünkre: memóriavesztést, koncentrálási nehézséget, depressziót, szorongást, sőt hajhullást is okozhat.

A szorongás egyik legfőbb kiváltó oka tehát az, ha úgy érezzük, nem tudjuk kontrollálni az eseményeket. Ám ilyenkor is vannak a kezünkben eszközök, amelyek segíthetnek oldani a feszültséget. (Hosszú távon persze érdemes a szorongás okait megkeresni, akár lelkigondozó vagy pszichológus segítségével – de rövid távon fontosak lehetnek ezek a módszerek.)

 1. Légzéstechnika

Testünk és agyunk oxigénnel való ellátásával azt üzenjük a szervezetünknek, hogy minden rendben. Ilyenkor aktiváljuk a paraszimpatikus rendszert, amely a nyugalom, a pihenés érzését kelti.

Ha tudatosan a lélegzetünkre összpontosítunk, könnyebben a jelenbe kerülünk, ezért kevésbé aggódunk a jövőn. Az egyik legegyszerűbb légzéstechnika, ha négy számolásig belélegzünk, négyig bent tartjuk a levegőt, majd négy számolásra kifújjuk. Ezt addig ismételjük, amíg jobban nem érezzük magunkat. Emellett sok más technika elérhető a neten.

hirdetés
 1. Ima és tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét vagy éber figyelem egy másik módja annak, hogy a külső vagy környezeti zajokra összpontosítsunk, elterelve a figyelmünket a negatív gondolatokról. Ennek az egyik módja, hogy keresünk a környzetünkben öt dolgot, amit látunk; négyet, amit hallunk; hármat, amit tapintani tudunk; kettőt, amit a szaglásunkkal érzékelünk és egyet, amit ízlelünk. Az ima is nagyon hasznos lehet; ha tudatosan Isten kezébe tesszük magunkat és szemléljük az Ő jóságát és erejét, az segít lelki békét hozni, és megnyugtatja szívünket.

 1. Mozgás

Nincs olyan tevékenység, amely hatékonyabban segítene az összpontosításban, és elterelné a gondolatainkat a gondjainkról, mint a dinamikus testmozgás. Lehet ez csapatsport, egyéni edzés, úszás, futás, tánc, bármi. A lényeg, hogy olyan formáját válasszuk, amelyet élvezünk! Ráadásul a hosszan tartó fizikai aktivitás során az agyunkban endorfin szabadul fel, amely lényegében egy természetes nyugtató.  

 1. Rituálék

A rituálék – akár a hitünkhöz kötődnek, akár nem – a meghittség és megnyugvás érzetét kelthetik. Az adott műveletsor ismétlése jó hatással van a lélekre. Egy egyszerű rituálé, mint például egy csésze tea vagy egy pihentető habfürdő, segíthet ellazulni.

A rózsafüzér nyugodt elimádkozása a belső szobánkban vagy az Oltáriszentség előtt amellett, hogy összeköt bennünket Istennel, felidézheti a gyermekkori imák emlékét, és segíthet abban, hogy megérezzük, nem vagyunk kiszolgáltatottak. Az a fontos, hogy olyan rituálékat válasszunk, amelyek megnyugtatnak és „lehorgonyoznak” bennünket.

Fordította: Szilágyi Anna

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Életmód
hirdetés

3 hozzászólás

 • Válasz F 2023. 11. 13. 20:50

  Jaja, rémlik is, hogy van valamelyik evangéliumban, hogy „És mondá Jézus: Aki szorong közületek, az ne felejtsen el lélegezni, vegyen egy jó habos fürdőt, majd keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét. És özönlének vala hozzá az emberek, és habfürdőt vevének, és tudatos jelenléttel eljutának vala a kortizolmentes, egészséges lelkiállapotba.” 🙂

  Szóval, a viccen túl, én azt gondolom, hogy a kereszténység ennél mélyebb és értelmesebb válaszokat tud adni a szorongásra, vagy bármi más lelki problémára. Mert ha nem, akkor a mi vallásunk nem több mint egy a sok egészségeséletmód-szakkör közül.

 • Válasz Zsuzsa 2023. 11. 15. 13:16

  Egyetértek a fenti hozzászólással. A tanácsokhoz annyit fűznek hozzá, hogy én is már több módszert is kipróbáltam, nem mindegyik segített. A légzés technika az jó, bár erős pánik roham esetén hosszabb idő kell hozzá, hogy segítsen. Ez a mozgás dolog olyankor abszolút fáraszt, még inkább érzem a rohamot. Egyre több a terapeuta a neten is, akikről valójában nem lehet tudni, hogyha terápiára kerülne velük a sor, mennyire tudnának segíteni, mert videóban azért sok mindent lehet mondani, a gyakorlat az teljesen más.

 • Válasz Kitekintő 2023. nov. 21. – Karolina Egyesület 2023. 11. 21. 22:33

  […] vészjelzést ad le, és három opció közül választ: harc, menekülés vagy lefagyás.:4 hatékony megküzdési mód a szorongás ellenUgyancsak a 777 weblapon olvashatjuk Szilágyi Anna írását, amelyben a számára izgalmas, […]