2023. 10. 25.

„Nem vagyunk csodabogarak” – beszélgetés Keresztes Ilonával a Uspace podcast első évadáról

Két éve indította útnak a Katolikus Szeretetszolgálat a uspace.hu ifjúsági oldalt, amelynek bemutatását ebben a cikkben olvashatjátok. A tavalyi év nagy újdonságaként berobbant a videós podcast műfaja is, Keresztes Ilona szerkesztő-riporter szervezésében. A médiában szerzett több évtizedes tapasztalattal és az ifjúság iránti lankadatlan elköteleződéssel érkező szakember olyan profi csapatot alakított ki, akik a beszélgetések során fel merik vállalni katolikus hitüket, dilemmáikat, útkereséseiket, esetlenségeiket is – mindezt kamaszos lendülettel, lazasággal és humorral. A sikeres első év összegzéséről kérdeztük Keresztes Ilonát.

Lezárult az első évad a uspace podcast életében. Hogyan értékeled ezt az időszakot?

Tavaly novemberben kezdtünk hozzá a usapce.hu oldal podcastjének tervezéséhez és a csapat felállításához. Olyan fiatalokat kerestünk, akik katolikusok, hívők és gyakorolják a vallásukat, valamint vállalják, hogy mindezt a nyilvánosság előtt is képviselik. És persze – nem utolsó sorban – jól tudnak kapcsolódni a beszélgetésekhez. Szóval magasra tettük a lécet, nem véletlenül. Magam sem hittem, hogy ilyen hamar összejön, de sikerült: decemberre együtt volt a keménymag, januárban felkészítettem őket, februárban elkezdtük a felvételeket.

hirdetés

Hogy jön létre az előbb említett keménymag? Mi kell ahhoz, hogy a különböző tinédzserekből kialakuljon egy egységes csapat?

Amikor elindultam a keresésükre, kézről kézre adtak, és rövid időn belül csodálatos fiatalokkal voltam körülvéve, akik komolyak, okosak, szépek, vidámak, naprakészek és elkötelezettek voltak. És volt még egy nagyon szép tapasztalatom velük:

már akkor is, amikor még nem szoktak össze, nem ismerték egymást, nem voltak közösség, képesek voltak szeretettel együtt lenni.

Csak néztem rájuk meghatottan, hogy a szemem előtt valósul meg Jézus kérése: „Arról ismerjenek meg benneteket, hogy szeretettel vagytok egymás iránt!”. Ők így működnek. Van más tapasztalatom is persze, például gyakorlatlanok a médiában. Beszélgetni tudnak, de a nyilvános beszélgetés felelősséggel jár, felkészülést igényel, tudatosan vezetett, de spontán hatásúnak kell lennie. Ennek megtanulása és begyakorlása időt igényel. Miközben ezen dolgozunk, a másik meglepetés számomra az a türelem és (ki merem mondani) alázat, amivel elviselik, hogy faragom őket, kimondom a hibáikat, képességeik szerint osztok nekik feladatot. Azzal is folyamatosan számolnom kell, hogy

ennek a korosztálynak nagyon változékony az élete, és a legjobbak vannak a legtöbb helyen elköteleződve, ezért nagy az átjárás a tagok között.

Erre kell berendezkednünk, és folyamatosan be kell fogadnunk új embereket, hogy biztonságos utánpótlásunk legyen.

A műsorlistát tekintve elég széles a tematika. Miért pont ezek kerültek fókuszba az első évben?

A témákat közösen válogatjuk össze. A fiatalok hoznak ötleteket, én is javaslok nekik, és persze az aktualitások mentén is tudunk haladni. Elsőként a Tanárok és a tisztelet kérdését jártuk körbe, majd ezt követte a mindnyájukat nagyon feszítő, „Keresztényként a világban” téma. Pont ez az, ami miatt érdemes volt létrehozni a uspace oldalt. Hogy néz rájuk a világ, hogy vannak benne a világban, és hogy nézik ők a világot? Miért nehéz kimondani egy új közegben, hogy katolikus vagy? Aztán persze jött a barátság kérdése, ami kihagyhatatlan, majd fogadtuk Ferenc pápát az „ÜZENETE MEGÉRKEZETT” c. videóval, amelyben összegyűjtötték, hogy Ferenc pápa fiataloknak szóló üzenetei közül melyik volt az, amely őket személyesen nagyon eltalálta.

Nyilván a háború is foglalkoztatja őket, úgyhogy nagyon örültünk annak, hogy a beregszászi származású, frissen érettségizett Tarpai Zsófi költő, versmondó, eljött hozzánk és mesélt arról, hogy milyen a háború közelében létezni. És ha már érettségi, akkor nyilván előkerült az időbeosztás, lustaság, koncentráció, túlvállalás, szétszórtság. Nagyon érdekli őket a hivatások között a papi, szerzetesi hivatás is, ezért meghívtuk Riesz Benit, akit most szenteltek diakónussá, illetve Antal Krisztina Ferences kisnővért is. Útnak indítottuk azt az öt bencés diákot, akik biciklivel tették meg a Pannonhalma és Lisszabon közötti távot, így érkeztek meg az Ifjúsági Világtalálkozóra, közben a Bethesda kórház beteg gyerekei számára is gyűjtöttek. Őket az Instán folyamatosan követik a fiatalok, rendszeresen beszámolunk az útjukról, a tapasztalataikról. Nagy kedvencük Kovács András Péter humorista, akivel fergetegeset beszélgettek, valamint vendégünk volt Holló András kerekesszékes tánctanár, akivel a férfiasság és erő kérdését feszegették. Hogy maradhat valaki apaként, férfiként önmaga mellkastól lefelé bénán? Nyár végén jött a pornó témája két részben: fiúk és lányok külön beszélték meg ezt a kérdést. Jött hozzájuk szexuálpszichológus, szerzetes és családapa. Ezenkívül

készült adás a testképről, az anorexiáról, a soványság és gyermeki alkat piedesztálra emeléséről, ami sok fiatalnak okoz nagy nehézséget.

Megpróbáltuk megfejteni, mit jelent a dicsőítő fitness fogalma. Érkezett egy lány az Ifjú Lámpás közösségtől, aki belekóstolt egy nagyon komoly lelki fejlődési folyamatba, amelyre egy tanévet áldozott az életéből. Beszélgettünk a filmsorozatokról, azok hatásáról az életünkben és a függésről, ami nem engedi, hogy kikapcsoljuk a gépet. Téma lesz még az önállóság és felnőttség, a női termékenység, egészségtudatosság és a természetes cikluskövetés, a pletyka, a kirekesztés és a misszió.

Fotó: Uspace podcaststúdió

Szakemberként és magánemberként miért tartod fontosnak a uspace.hu oldalt és a hozzá kapcsolódó felületeket?

Azt gondolom, hogy

hiányzott ez a platform fiatalok számára, ahol kimondottan katolikus értékrend mentén beszélgetnek mindenről, ami jelen van az életükben, ami foglalkoztatja őket, ami befolyásolja a döntéseiket, a jövőjüket.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért kellene egy médiafelületnek kimondottan katolikusnak lenni? Éppen azért, mert a katolikusok – fiatalok és felnőttek egyaránt – állandó alkalmazkodásra és óvatoskodásra kényszerülnek, amikor megszólalnak. A katolikus értékrend nagyon logikus, tiszta, és olyan útmutatásokat tartalmaz, aminek mentén érdemes élni. Éppen ezért vannak olyan pontjai, ahol nincs értelme kompromisszumot kötni, hiszen ez az életforma éri meg leginkább az embernek. Nem titok, hogy önfegyelem és áldozatvállalás is hozzátartozik, de nemcsak az. És hol van a világon olyan terület, ahol áldozat nélkül bármi jót létre lehet hozni? Ha egy katolikus fiatal kimondja az elveit, vállalja az értékrendje szerinti életformát, csodabogárnak minősül – éppen a mai világban, amikor már minden csodabogár tiszteletet követel magának, és alapvető jogokért áll sorba. Úgy gondolom, tehát, hogy ha mindennek van helye, mert a világ színes, tolerancia van és elfogadás, akkor kihagyhatatlan, hogy a palettán a katolikus fiatalok gondolatai, kérdései, dilemmái is megjelenjenek.

Nem titkolt szándék, hogy szeptemberben érkezik a podcast sorozat második évadja. Mik a tervek?

Ősszel folytatjuk a felvételeket, megújult külsővel és tartalommal.

Ismert embereket is várunk, már van több ígéretünk, és újabb témákat dolgozunk fel, újabb embereket mutatunk be.

Fontosnak tartjuk a személyes találkozást, ezért nemcsak az online térben, hanem offline verzióban is tervezünk beszélgetéseket, amikor jöhetne a követők személyesen is, találkozhatnak a usapce.hu csapatával és bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe.

Lehet-e csatlakozni a podcastcsapathoz? Amennyiben igen, milyen feltételekkel?

Ahogy korábban is említettem, folyamatosan várjuk a jelentkezőket. Aki úgy érzi, hogy van mondanivalója, szívesen vitatkozik, felvet nehéz kérdéseket, nem fél a tabuktól és szívesen beszél az életről, hitről, szerelemről, hivatásról, önismeretről, Istenről, azt szívesen látjuk a csapatban. A jelentkezőket megismerjük, meghallgatjuk, és a felvételéről a csapattal közösen döntünk. Azután próbaidő kezdődik, és utána stabilizálódhat csapattagként a hozzánk érkező fiatal. Azt szeretnénk, ha fiúk és lányok egyenlő arányban lennének közöttünk, úgyhogy most elsősorban fiúkat hívunk, de ugyanúgy a lányokat is várjuk. Nagyon jó médiagyakorlat a velünk töltött idő annak, aki ezt a pályát választja. Máris van olyan tag a csapatban, aki rajtunk keresztül kerülhetett be az MTVA gyakornoki programjába. A képernyős élő műsorvezetés gyakorlatát nagy médiumnál kevesen próbálhatják meg. A nálunk töltött idő viszont erre lehetőséget ad. Ez egy jó csapat, ahol jó lenni és jó beszélgetni. Többen is megfogalmazták, hogy amikor megérkeztek, tényleg azt érezték, amit a szlogenünk hirdet: „Itt a helyed!”

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Interjú
hirdetés