2023. 03. 06.

Tabuk nélküli válaszok tinédzsereknek – bemutatjuk a uspace.hu-t!

A fiatalok választ fognak kapni a bennük motoszkáló kérdésekre – de egyáltalán nem mindegy, hogy kitől. Ezt ismerte fel a Katolikus Szeretetszolgálat, amikor elindította a uspace.hu nevű oldalt, amely kifejezetten a tinédzsereket szólítja meg. A “ti nyelveteken a ti témáitokkal” – lehetne akár ez is a mottója a kezdeményezésnek, amelyet most hárman mutatnak be a 777 olvasóinak!

Amikor megnyitottam a uspace.hu oldalt, első gondolatként önkéntelenül is azt fogalmaztam meg, hogy elkészült a 777 tinédzsereknek szóló verziója. A témaválasztás, a nyelvezet és a képviselt értékek is nagyon hasonlóak a két oldal tekintetében, ezért különösen is érdekelt, hogy milyen módon épül fel ez az új kezdeményezés, kiket és hogyan szeretne megszólítani. A Katolikus Szeretetszolgálat által indított oldalról – amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatását is élvezi – Benkóczyné Mácsai Kornéliával, a szeretetszolgálat sajtómunkatársával, Monostori László katolikus pappal és Geri Kolos önkéntessel beszélgettem az intézmény székházában.

Sokak számára talán meglepő lehet, hogy a Katolikus Szeretetszolgálatnak ilyen jellegű tevékenysége is van, hiszen a név hallatán leginkább egy olyan karitatív szervezetet képzelünk el, amelynek elsődleges feladata a szegény, rászoruló emberek megsegítése. Fontos tisztázni, hogy utóbbi feladatot többek között a Katolikus Karitász látja el, míg a Katolikus Szeretetszolgálatnak hiánypótló kezdeményezései voltak már eddig is. Benkóczyné Mácsai Kornélia segít is tisztázni az esetleges félreértéseket:

„A Katolikus Szeretetszolgálat az egyik legrégebb óta működő egyházi szociális intézményfenntartó szervezet Magyarországon, több mint hetven éve alapította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A szervezet nem csupán idősotthonokat tart fent, hanem kezdetektől fogva igyekszünk olyan ügyeket felkarolni, amelyek a teljes társadalmat érintik, mégsem foglalkoznak velük mások. Ilyen például a demencia ügye, amely minden harmadik magyar családot érint. 2018-ban indult el a cikluskovetes.hu oldalunk, amely a termékenységgel foglalkozik, majd később adaptáltuk az Emberi Méltóság Tananyagát, amelyet az osztályfőnöki órák mellett a hittanórákon van lehetőségük feldolgozni a diákoknak.

hirdetés

Fotó: Bodnár Patrícia / 777

A harmadik ilyen lábunk a uspace.hu, amely azért alakult meg, hogy a fiatalok válaszokat kaphassanak azokra a kérdésekre, amelyek őket érdeklik. Tíz és húsz év közötti korosztályt szeretnénk megszólítani, az Egyház tanításával megegyező tartalmakkal, de nem lóg ki a templomtorony ezekből az írásokból” –  fejezi be mosolyogva a gondolatot a szeretetszolgálat sajtómunkatársa.

Monostori László esperes, a Lehel téri Szent Margit Templom plébániai kormányzója is aktívan részt vett a uspace.hu beindításában, teológiai és minőségi szempontból is figyeli a tartalmakat. De adódhat a kérdés, hogy egy római katolikus pap vajon mennyire ismeri azokat a kérdéseket, amelyek a fiatalokat foglalkoztatják? Nem sokat gondolkodik a válaszon:

„Én is foglalkozom fiatalokkal, nem is csak a plébánián, hanem a Kolping Katolikus Iskolában, ahol lelki igazgató vagyok, több mint négyszáz gyerekkel és fiatallal vagyok kapcsolatban óvodától egészen érettségiig. De nem vagyok egyedül ebben a projektben, hiszen szakemberekkel, családanyákkal, és egyáltalán nem utolsósorban fiatalokkal dolgozunk azon, hogy olyan témákat feszegessünk, amelyek valóban érdeklik őket.

Ha egy fiatal komoly dolgokról akar beszélgetni, akkor leggyakrabban két téma érdekli: Isten és a párkapcsolat.

A uspace.hu ennél persze tágabb, hiszen itt az öltözködéstől kezdve a szülőkkel való kapcsolaton át egészen az egészségügyi témákig rengeteg kérdést érintünk.

A legfontosabb, hogy az ő nyelvükön szóljunk hozzájuk, és abban a formátumban, amit követnek. Gyárthatunk fantasztikus tartalmakat, de ha nem az általuk követett stílusban lesz mindez elkészítve, akkor nem érjük el őket. Ezért készítünk videókat és podcast adásokat is, a közösségi oldalakon való aktív jelenlét ezért is szükséges.

Geri Kolos egyike azon fiataloknak, akik részt vesznek az oldal munkájában, a tartalmak készítésében és népszerűsítésében. Nem tagadja László atya azon felvetését, hogy a fiatalokat két komoly téma foglalkoztatja: Isten és a párkapcsolat. Azonban gyorsan azt is hozzáteszi, hogy a uspace.hu sokkal többről szól ennél:

„A mély beszélgetésekben és a hétköznapokban is megélem, hogy ez a két téma nagyon foglalkoztat bennünket. Viszont az oldal az aktualitásokkal is foglalkozik, az én gondolataimat például mostanában inkább a továbbtanulás kérdése köti le, erről is van tartalom a uspace.hu-n. Egy ilyen oldal legnagyobb kihívása, hogy szinte teljesen nulláról indul. A közösségalkotáshoz viszont olyan emberek kellenek, akik képesek bevonzani és megszólítani másokat. A közösség mint kifejezés is megváltozott már, hiszen sok online csoport létezik, amelyek a virtuális térben vannak” – elemzi a közösség létrehozásának kihívásait Kolos.

A beszélgetésünk ezen pontján már nincs is nehéz dolgom, hiszen László atyát, Kornéliát és Kolost kérdezni sem kell: látszik, hogy nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel mesélnek erről a projektről, mindegyikük elkötelezetten támogatja, hogy létrejöjjön egy olyan értékalapú oldal, amely a tizenéveseket sikerrel szólítja meg. Cikkekkel, podcast- és videóanyagokkal – és még az is lehet, hogy hosszú távon egy chat-szolgáltatással is, legalábbis László atya reményei szerint:

„A uspace.hu lényege, hogy egy olyan közösségi tér szülessen, ahol otthon érzik magukat a fiatalok, tabuk nélkül kérdezhetnek. Szeretnénk, ha hosszú távon lenne egy chat-szolgáltatás is, ahol anonim módon kérdezhetnek bármilyen témában. Ez a leggyorsabb módja annak, hogy jószándékú, hozzáértő szakemberekkel tudjanak egyeztetni” – fejti ki véleményét az esperes atya, és gondolatával nem is nagyon érdemes vitatkozni. Az állandó elérhetőség kétségtelenül az online világ egyik legfontosabb hozadéka – és sok szempontból legnagyobb hátulütője, függőségokozója is.

Az nem kérdés, hogy a fiatalokat a közösségi oldalakon lehet elérni – de egyáltalán nem mindegy, hogy melyiken. Az utóbbi években drasztikus módon alakult át a korfája a legnagyobb közösségi oldalnak, és ami ma még trendi és divatos, az holnapra már a fiatalok számára elavult lehet – főleg, ha a szüleik generációja is megjelenik az adott közösségi oldalon…

„A Facebook már nem a fiatalok közösségi oldala, sokkal inkább a szülőké. Az Instagram talán még az, ezért is fontos a képi megjelenés. Nem véletlen, hogy a fiatalok készítik erre a felületre tartalmainkat, hiszen ők tudják leginkább megszólítani a saját korosztályukat. Kimondottan szeretjük, hogy nemcsak pozitívak, hanem kritikusak is a fiatalok: volt néhány tartalmunk, amire azt mondtuk, hogy ez talán még elmegy, de ők gondolkodás nélkül lesöpörték az asztalról. Ez az őszinteség nagyon hasznos számunkra is. Szeretnénk egy nagyobb kampányt elindítani, hogy minél többen megismerjék az oldalunkat, sőt, szeretnénk magát a közösséget is formálni, ezért jelentkezőket is várunk, akik örömmel lennének a uspace.hu csapatának tagjai” ̶ árulja el a részleteket Kornélia, de László atya már veszi is át a szót tőle:

„A uspace.hu szó szerint a tinédzsereknek szól, azaz a 10 és 20 év közötti korosztálynak, őket pedig legjobban a 20-25 év közöttiek tudják megszólítani. Azok, akik már fiatal felnőttek, előttük járnak, de még nincs nagy különbség közöttük korban.

Ez kicsit olyan, mint a cserkészetben vagy a Regnumban a vezető, aki szintén idősebb, de mégsem más generáció.

A tinédzser nem mindent a szüleitől kérdez meg, ezzel nincs is semmi gond. Fontos, hogy jó kapcsolatban legyen velük, bizalmi legyen a viszonyuk, de vannak olyan kérdések, amelyeket sokkal inkább a kortársaitól, testvéreitől, barátaitól kérdez meg. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy olyan válaszokat kaphassanak, amelyekkel valóban előrébb tudnak jutni az életben. Látni kell, hogy lassan már mindannyian az internetről tájékozódunk, ezért fontos, hogy ott is legyenek olyan hiteles válaszok, amelyek valóban segítséget nyújtanak. Sokan már a Google-on keresnek rá az élet értelmére vagy arra, hogy van-e Isten. Ott kell a válaszokat megadni, ahol a kérdéseket felteszik.”

 A uspace.hu cikkeinél valóban nem lóg ki a templomtorony, azaz nem egy olyan oldal, amelyik hittérítő szándékkal született, sokkal inkább ezeket a bizonyos válaszokat szeretné megadni. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a fiatalok a bennük motoszkáló kérdésekre válaszokat fognak majd kapni, ami viszont egyáltalán nem mindegy, hogy honnan és kitől.  Kolos is rácsatlakozik erre a gondolatra:

„Én egy nagyon jó, összetartó családban élek, de sajnos ez sokaknak nem adatik meg. Ha valaki elvált szülők gyermekeként él, akkor sok kérdésre nem tud választ kapni, hiszen az édesapjával vagy édesanyjával nincsen olyan szoros kapcsolatban. És persze sokan vannak, akiknek a szülei házasok, de mégsem mernek bizonyos kérdéseket megbeszélni velük, például a szexualitás terén.”

Amikor arról kérdezem az idén érettségiző fiatalembert, hogy milyen témák érdeklik a klasszikus „párkapcsolat-szexualitás-önismeret” háromszögen kívül, akkor elsőre meglepő választ ad:

„Engem és a velem egykorú ismerőseimet nagyon foglalkoztatja a környezetvédelem, az, hogy milyen lesz néhány évtized múlva a világunk, és hogy mi egyénként mit tudunk tenni azért, hogy ez a bolygó élhető maradjon. Szerintem nagyon jó, hogy erről a témáról is van cikk a uspace.hu-n, nem csak mondjuk a párkapcsolatról vagy a szexualitásról. Olyan teljesen hétköznapi témákra is rábukkanhatsz az oldalon, mint a nyakkendőkötés vagy a helyes fogmosás!” (nevet)

Fotó: Bodnár Patrícia / 777

Az elkövetkező időszakban az oldal kitalálóinak és szerkesztőinek az a célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a uspace.hu-t. Ehhez „nem árt” a püspökök támogatása, az MKPK az első pillanattól kezdve az ügy mellé állt – ami egy pozitív kommunikációs fordulat fontos szimbóluma lehet. Benkóczyné Mácsai Kornélia zárószavai is megerősítik, hogy nemcsak munkatársként, de édesanyaként is gondolkodik az oldal tartalmait illetően:

„A püspökök nagyon támogatják ezt a kezdeményezést, fontosnak érzik. Az a célunk, hogy minden egyes plébánián és katolikus oktatási intézményben kihelyezzünk egy plakátot. Szeretnénk sok emberhez eljutni. Még nagyon sok munka áll előttünk, például a stáb és a fiatalok közötti aktív kommunikáció beindítása.

A gyerekeim most kezdik el az internetet használni, megnyugtató, hogy tudom nekik ajánlani ezt az oldalt, hiszen édesanyaként nyilván félek attól, hogy az interneten milyen tartalmakkal találkozhatnak.

Amikor a uspace.hu koordinálásában részt veszek, akkor azt nemcsak a szeretetszolgálat munkatársaként teszem, hanem egy olyan édesanyaként, aki azt szeretné, hogy a gyermekei biztos helyről értékes információkkal gazdagodjanak, amelyek javukra válhatnak.”

A keresztény média világában is dolgozó újságíróként jó volt megélni ezt az őszinte lelkesedést és elhivatottságot, amely Kornéliát, László atyát és Kolost is jellemzi. Válaszokat adni – tabuk nélkül. Közös célja van a 777-nek és a uspace.hu-nak, ez pedig számunkra nagy öröm!

Fotó:

Martí Zoltán


Az interjú a 777 és a Katolikus Szeretetszolgálat fizetett partneri együttműködésének keretében jött létre. 

Borítókép - Fotó: Bodnár Patrícia / 777
Interjú
hirdetés