2023. 10. 19.

„Minden azt üzeni, hogy legyél nagy, de szerintem az ember kicsi” – Pál Feri atya

Pál Feri katolikus pap, mentálhigiénés szakember szerint az önmegvalósítás nemcsak az egyénről, hanem a közösségről és az emberségről is szól, hiába terel minket minden a mai világban az individualizmus felé. A Forbes cikkét szemlézzük.

A színpadra hozott három szék ezúttal az önmegvalósítás három dimenzióját és három módját illusztrálta:

  1. Első dimenzió: Az én

Egy baráti társaság arra lesz figyelmes, hogy a mögöttük lévő épület harmadik emeleti erkélyén a rácson kívülre mászott egy kisfiú. A társaság egyik tagja néhány másodperc alatt meghozza azt a döntést, hogy felmegy az emeletre, és kimenti a kisfiút, nem vár a mentőkre, a tűzoltókra.

„Ki, ha én nem? – ez volt az alap a döntésénél, és mégis úgy tudta megélni az énje önmegvalósítását, hogy az nem önző és énközpontú volt, hanem másokat szolgált vele” – mondta az atya.

Pál Feri szerint ez azt bizonyítja, hogy az én a személyiségnek csak egy része, nem maga a személyiség. Az eredményes önmegvalósítóknak erős énjük van, de arra is képesek, hogy ne mindig az én legyen a középpontban.

hirdetés
  1. Második dimenzió: A mi

Az öndefiníciót vezérelhetik individuális gondolatok – például a korunk, kinézetünk, képességeink – és a kapcsolatainkban betöltött szerepeink is, például, hogy anya, feleség, barát vagyok.

Az emberiség nagyobb része amikor megéli önmagát, akkor valójában a kapcsolatain keresztül éli meg önmagát. A keleti világban csak tíz százalék határozza meg magát individualista jegyek alapján, míg a túlnyomó többségnek a kapcsolatai adnak definíciót. A nyugati világban inkább fele-fele arányban van az egyéni és a kapcsolati megélés.

„A biológiánk úgy van kitalálva, hogy jó legyen együtt lenni. Tehát

az önmegvalósítás fontos feladata az is, hogy megpróbáljak olyan emberré válni, akivel másoknak jó együtt lenni”

– mondta Pál Feri.

  1. Harmadik dimenzió: A mindenki

Amikor különböző feladatokat adtak különböző összetételű csoportoknak, azok a csoportok bizonyultak a legeredményesebbnek, amelyekben volt nő. Pál Feri kiemelte, hogy a nők hamarabb fel- és elismerik, ha segítségre van szükségük, míg a férfiak ettől szoronganak.

„Ha Rambót ledobjuk az indokínai dzsungelben, nem kiabálhatja, hogy help. A férfi így működik” – mondta az atya.

Az önátadás is lehet önmegvalósítás?

Bár a modern világ leginkább az önérvényesítést értékeli, Pál Feri szerint az önátadás is lehet az önmegvalósítás egy módja. Ez akkor történik, amikor átadjuk magunkat az aktuális tevékenységünknek, legyen az tánc, zene, szex vagy imádság.

„Minden azt üzeni, hogy legyél nagy, de szerintem az ember kicsi. Dönthet úgy, hogy ezt elfogadja, és ettől még mindig lehet pár nagy dobása” – zárta az atya az előadását.

 

Forrás: Forbes.hu

Szemle
hirdetés