2023. 10. 09.

4 film, amely példaértékű házasságot mutat be

Bár nem olyan egyszerű, mégis találhatunk olyan filmeket, amelyek egészséges, jól működő házasságokat mutatnak be. Íme 4 olyan film, melyek példát állítanak elénk, erőt, inspirációt, bátorságot és reményt adhatnak a házasságra nézve!

A Cinema Therapy Youtube-csatornáján bukkantunk rá egy olyan listára, amelyet egy pszichológus és egy filmszakmában dolgozó szakember állított össze, felsorolva olyan filmes házasságokat, amelyek példaértékűek lehetnek számunkra. Popcornt elő!

  1. Guido & Dora (Az élet szép) – a remény életben tartása

A történet 1939-ben, Toszkánában indul, ahol Guido ügyetlen pincérként dolgozik nagybátyja védőszárnyai alatt. Beleszeret a szépséges Dorába, akinek évekig udvarol elképesztő ötletességgel. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. Mikor a fasiszták Olaszországban hatalomra jutnak, sorsuk nehézzé válik, innentől kezdve sok erkölcstelenséggel kell szembenézniük. A körülményeket Guido humorával igyekszik elviselhetőbbé tenni. Mikor apát és fiát deportálják, Dora önként utánuk indul. A táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot.

“A házasság önmagában is nagyon nehéz lehet, és aztán ehhez még hozzájönnek az egyéb nehézségek. Fontos magunkban tudatosítani, hogy én és a házastársam, ketten együtt a problémák ellen vagyunk, nem pedig egymás ellen. Ezt láthatjuk Az élet szép c. filmben is. Az egyik jelenetben Guido a munkatáborban odasiet a hangosbemondóhoz, hogy feleségéhez szóljon – akiről nem is tudhatja, hogy él-e még egyáltalán, de nagyon bízik benne. Megható látni, hogy úgy kezdi a beszédét, hogy ‘Jó reggelt hercegnőm!’. Ezzel a lépéssel az ismerkedésükre utal vissza, mikor is így szólította meg a nőt. Üzenetével reményt akar adni feleségének, hogy a borzasztó nehézségek ellenére tartson ki.”

hirdetés
  1. Elinor & Fergus (Merida, a bátor) –együtt megoldani a problémákat

Fergus király és Elinor királyné lánya, a keményfejű Merida kiváló íjász. A makacs lány, fittyet hányva az ősi szokásokra, saját kezébe veszi sorsát, de tettei hatalmas felfordulást okoznak a királyságban, ráadásul egy szörnyű átok is a nyakába hullik. Ahhoz, hogy megtörje az átkot, csak bátorságára és íjára támaszkodhat – olvassuk az animációs mese leírását. A mese nagyrészt Merida és az édesanyja, Elinor körül forog; nagy konfliktus születik kettejük között a lány makacssága és eltökéltsége miatt. Láthatunk azonban jeleneteket Elinor és Fergus házasságából is, amelyekből kitűnik, hogy Fergus szeretné támogatni feleségét, és a lányuk okozta problémát megoldani.

„A sikeres házassághoz hozzátartozik, hogy képesek legyünk együtt gondolkodni és problémákat megoldani, hiszen problémák mindig lesznek” – mondja a pszichológus. Az egyik jelentben azt látjuk, hogy a feleség, Elinor teljesen maga alatt van, és a férje ezt észre veszi.„Fergus figyelmesen ott van vele, ráhangolódik arra, hogy mi történik kedvesével. Ez nem azt jelenti, hogy gondolatolvasó, de mivel látja, hogy valami nincs rendben, elkezdi kérdezgetni őt, hogy mondja el, mi a baj. Gyakran halljuk azt a mondást, hogy ‘ha igazán szeretnél, tudnád, mi bajom van’, de ez butaság, a kommunikáció nem így működik. Fergus szereti a feleségét, ráhangolódik az aktuális érzelmi állapotára, és igyekszik neki segíteni.

A közös problémamegoldás művészet, ahogy az is művészet, hogy segítsünk a másiknak, hogy ne lejjebb kerüljön, hanem haladjon előre a probléma megoldásával.

Néha egy kis löketet kell adni a másiknak, és azt mondani: veled vagyok ebben a problémában, nem kell egyedül megoldanod.”

  1. Paul & Julia (Két nő, egy recept) – támogatni a másikat álmai megvalósításában

A film cselekménye két szálon fut. Az 1950-es években Julia Child, egy buzgó és rendületlen háziasszony Párizsba költözik a diplomata férjével, Paullal. Elfoglaltságot keresve magának, tapasztalatlanként jelentkezik egy kezdő főzőtanfolyamra, de hamar átjelentkezik a haladó csoportba. Megrökönyödve tapasztalja, hogy ő az egyetlen nő a csoportban, amit a társai és a főzőiskola igazgatónője is kételkedve fogad. Ellenben Julia nagyon eltökélt, és nem futamodik meg az igazgatónőtől. Egy szakácskönyv írásán töri a fejét, aminek az amerikai háziasszonyok vehetnék hasznát. “Julia Child a világ első televíziós sztárszakácsa lett. A férje a nő első ötleteire mondhatta volna, hogy nevetséges tervei vannak, nem lehet a hivatása az evés és a főzés, de helyette csak annyit mondott neki: ‘annyira jól csinálod’. Egyszer részt vettem egy képzésen, melyen John Gottman párterapeuta tartott előadást a boldog házastársakról és a boldog házasságokról. Azt mondta, hogy a boldog házastársak nemcsak ismerik egymás álmait, hanem segítenek is egymásnak az álmok megvalósításában. Megdöbbentő, hogy milyen sok pár feltételezi azt, hogy tudja, milyen álmai vannak a másiknak, miközben valójában nem így van. Vagy azért, mert soha nem is beszéltek róla, vagy bár korábban, mikor összeházasodtak, tudták, milyen céljai vannak a másiknak, de hosszú évek óta nem beszéltek erről, azóta pedig a tervek változhattak.”

  1. Tarzan & Jane (Tarzan legendája) – a szenvedély életben tartása

„Bár maga a film szerintem nem sikerült olyan jól,

felüdülés volt végre egy szenvedélyes, szeretetteljes, elkötelezett házasságot látni a filmvásznon.

Általában a filmekben és tévéműsorokban a szenvedélyt úgy mutatják be, mint ami a házasságon kívül létezik, azt az üzenetet közvetítve, hogy ha egyszer megházasodsz, a szenvedélynek vége. A Tarzan legendája c. filmben azonban egy szenvedélyes házasságot láthatunk, ahol ráadásul egy nagy problémával is szembe kell néznie a párnak; szeretnének gyermeket, de nem akar összejönni” – fejti ki a filmes szakember. És hogyan tudjuk életben tartani a szenvedélyt? „A jól szerető emberek jó hallgatók. Senki nem úgy születik, hogy tudná, hogyan kell jól szeretni a másikat; ezt tanulnunk kell. Egy kapcsolatban folyamatosan változunk, így idővel változhat az is, hogyan érezzük leginkább szeretve magunkat.”

Forrás: Youtube

Fordította: Fekete Ági

Ajánló
hirdetés