2023. 10. 05.

Megmenekült a ház, amelyben Boldog Brenner János született

100 millió forintért megvásárolta a Szombathelyi Egyházmegye a Brenner-villát, Boldog Brenner János szülőházát. A részletekről az egyházmegye honlapja számolt be.

Véget érhet a szombathelyi Brenner-villa hányattattása, miután Székely János megyéspüspök vezetésével a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolta az ingatlant. Ebben a házban született 1931. december 17-én Brenner János, akit 26. születésnapja előtt két nappal különös kegyetlenséggel öltek meg Rábakethely közelében a diktatúra emberei.

hirdetés

“A korábban szebb napokat is megált Brenner-villa valamikor a 18-19. század fordulóján épült, eredetileg vendéglátóhelynek, Brenner János, neves építész alakíttatta át az épületet. Miután a villa kikerült a család tulajdonából, működött benne tyúkkeltető, úttörőház, tankerületi főigazgatóság, leánykollégium, középiskola, végül kaszinó. Az utóbbi években már azzal került a címlapokra az épület, hogy többször is tűz ütött ki benne, és vandálok pusztították amit a természet és az állatok még nem tettek tönkre” – olvasható az egyházmegye oldalán. Pontos tervek még nincsenek a 600 négyeztméteres ingatlan hasznosításra, de felmerült, hogy Boldog Brenner Jánosnak és Brenner Tóbiás polgármesternek emlékszobát alakítanának ki, emellett keresik az olyan közösségi funkciókat, amelyek alkalmasak a szombathelyiek megszólítására, és anyagilag is biztosítják az épület fennmaradását. 

A bejelentésen részt vett a vértanú pap testvére, Brenner József atya is, aki Ferenc pápa látogatásakor megható tanúságot tett a Szent István Bazilikában.

Brenner János meggyilkolásának története:

Hírek
hirdetés