2023. 04. 28.

5 gyors gondolat Ferenc pápa látogatásának első napja után

Ferenc pápa pénteki napjáról – kicsit más szemmel!

1.  Ferenc pápa egészsége

Az utazás előtt az egyik legfontosabb kérdés volt, hogy a néhány hete még kórházi kezelésre szoruló Ferenc pápa milyen egészségügyi állapotban érkezik magyarországi látogatására. Már a repülőúton szembetűnő volt, hogy az előzményekhez – és pláne korához – képest nagyszerű állapotban van, az újságírókkal való beszélgetést szinte végig bot nélkül állta végig. A programokon sem érződőtt semmi nyoma annak, hogy nehezére esne részt venni rajtuk – sőt! Orvosai és a körülötte lévő emberek nagyon figyelnek arra, hogy a megerőltető menetrend közben is legyen ideje pihenni, így minden okunk megvan abban reménykedni, hogy szombaton és vasárnap is egy jó erőben lévő Ferenc pápát köszönthetünk Budapesten. 

2. A pápa idejött – és nagyon jól érzi magát nálunk!

Több olyan szubjektív szempont is van, amelyből le lehet mérni, hogy Ferenc pápa hogyan érzi magát az adott országban – mondják ezt a vele évek óta utazó újságírók. Az egyik ilyen mérce, ha eltér az előre megírt beszédéből, hiszen ez azt is jelenti, hogy nem “felolvasni” érkezett, hanem spontán módon hozzárak dolgokat a beszédéhez. (Ettől egyébként az újságírók megőszülnek egyből, mert így gyakran nem tudják követni, hogy mi történik.) Ferenc pápa már a politikai vezetőknek írt beszédénél is alakított az előre megírt beszédén, de ez semmi nem volt a délutánhoz képest: a Szent István Bazilikában lévő tanítása során messze-messze elkalandozott az eredeti szövegtől, humoros mondatokat szőtt bele, külön gondolatokat mondott, amelyek miatt – a kimagasló munkát végző – a tolmácsra is szükség volt. Ferenc pápa nagyon együttélt a hallgatósággal és teljes szívével jelen volt a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal és a hitoktatókkal való találkozáson.

A másik ilyen fontos visszajelzés, ha a pápa átírja a forgatókönyvet. Egészen hihetetlen és váratlan jelenet volt, hogy a Szent István Bazilikát elhagyva az eredeti tervet nem figyelembe véve lement a kint várakozó tömeghez.

hirdetés

Semelyik szervező nem tudott erről a tervről, a vatikáni csendőrség is döbbenten követte az eseményeket, miközben a helyszíni szervezők a Bazilikából a kivetítőn figyelték, hogy mi is történik pontosan.

Maguk az emberek is teljesen meglepődtek, hogy hirtelen odakeveredett közéjük a pápa, aki ragaszkodott ahhoz, hogy így köszöntse a magyarokat. A 777 egyik munkatársa hívőként volt jelen a téren, ő arról számolt be, hogy szinte eksztázisba kerültek az emberek, többek között a mentősöknek és a biztonsági őröknek is áldást adott a római egyházfő. Tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ez nem valami PR-fogás volt, hanem Ferenc pápa spontán hálája azért, hogy ilyen sokan kijöttek a Bazilika elé. Csak egy példa ennek alátámasztására: az őt szállító kis Fiat is egy ideig tanácstalanul figyelte, hogy hova is kellene mennie, hol száll majd be a pápa az autóba…

3. Brenner József tanúságtétele

Nem csak a mai napra lesz felejthetetlen pillanat Brenner József atya tanúságtétele Ferenc pápa előtt, hanem azt hiszem unokáinknak is mesélni fogjuk. A 88 éves pap testvére, Brenner János 1957-ben,  26 éves korában bestiális gyilkosság áldozata lett. 2018 május 1-én Ferenc pápa jóváhagyásával boldoggá avatták a mártír fiatal papot, öt évvel később pedig testvére köszönhette ezt meg a Szentatyának. Amikor ezt elcsukló hangon megemlítette Brenner József, hatalmas tapsvihar tört ki a templomban – és bizony ezen sorok szerzője mellett másoknak is párás lett a tekintetük. Ferenc pápa is láthatóan megrendülten hallgatta a mártír testvérének szavait – mint ahogy a többi tanúságtétel is nagy hatást gyakorolt rá. Csak gondolj bele, hogy a testvéredet boldoggá avatja a pápa, te pedig személyesen fejezheted ki az örömödet, egyszerűen történelmi pillanat volt, minden túlzás nélkül!

4. Ritka fegyelmezett közösség

Szándékosan nem közönséget, hanem közösséget írtam. Nyilván elképesztően hosszú és fárasztó procedúra bejutni egy ilyen eseményre, a sorban állás, a biztonsági ellenőrzés, a szűk hely, a várakozás – ezek valljuk meg őszintén, hogy az ember kedvét tudják szegni.

Amit én láttam a Szent István Bazilika környékén az leginkább megható volt: fegyelmezetten sorban álló papok, szerzetesek és világiak, vidám tekintetek, teljes együttműködés.

Külön kiemelném az önkénteseket, akik közül sokan nem is láthatták Ferenc pápát, egész nap azon fáradoztak, hogy minden rendben legyen. Önzetlen segítségük nélkül ma nem tudott volna kitűnúre vizsgázni a Szent István Bazilika helyszíne!

5. A rend őreinek elképesztő munkája

Jelzőt nehéz találni arra, hogy mekkora munka egy pápalátogatás rendőri biztosítása: mind létszámban, mnd munkaerőben. Ahogy érkeztünk a delegációval a város felé, elképesztő volt látni, hogy mennyien vigyáznak Ferenc pápára és az őt kísérő emberekre. A magyar rendőrök kimagasló munkát végeztek ma, sokuk szinte észrevétlenül tettek azért, hogy minden rendben menjen. Akikkel én beszéltem, ők udvariasak, segítőkészek voltak – alighanem számukra is nagy dolog egy pápai út biztosítása. A rendőrök mellett mentősök, tűzoltók – és még számtalan szervezet munkatásrsai dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen.

Budapest lakosságának az útlezárások nehézséget okozhatnak, de talán enyhíti a bosszúságot az, hogy a pápa ilyen nagy derűvel, szívvel és jókedvvel érkezett közénk.

Ferenc pápa nagyon szereti Magyarországot – és ez ma újra beigazolódott!

És hol van még ennek a nagyszerű útnak a vége!

Martí Zoltán

 

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt
Martí Zoltán Pontokba szedve
hirdetés