2023. 09. 01.

Hogyan vágj neki az új élethelyzeteknek? – 6 tipp

A változás sosem egyszerű, pláne akkor, ha valaki a középiskolából belecsöppen az egyetemi életbe, vagy onnan a munka világába. Vannak, akik alig várják a szabadságot, másokat szorongással tölt el az önállóság gondolata. Döntenünk kell, hogy azt tesszük, amit “mindenki más” és sodródunk az árral, vagy másképp reagálunk a kihívásokra. Keresztényként vannak bizonyos támpontok, amelyeket ha figyelembe veszünk, nagyobb eséllyel tudunk majd helytállni az új élethelyzetekben.

  1. Szánj időt arra, hogy átgondold, ki vagy és miben hiszel!

Hatalmas lehetőség rejlik abban, hogy új környezetbe kerülsz, amelyet a javadra vagy a károdra is fordíthatsz. Idegen emberek között vesznek körül, akik még nem ismernek. Te magad alakíthatod ki és mutathatod meg, hogy ki vagy, és milyen embernek szeretnél látszani előttük. Vannak olyan tulajdonságok, amelyek miatt keresztényként mások vagyunk, mint a többiek: hogy egyszerűen önmagunkat adjuk Jézus követőiként, és tudjuk, miért tartjuk magunkat elveinkhez. Lesz, akinek emiatt nem leszel szimpatikus? Valószínűleg. De sokkal jobb kevesebb barátot szerezni, mint olyannak tettetni magad, amilyen valójában nem vagy. 

  1. Ne légy ,,tucatember”!

Az egyetemi vagy a munkahelyi kultúrának lehetnek olyan területei, amelyek komoly próbára teszik a hitedet. Sokan ezekre úgy reagálnak, hogy beállnak a sorba: részegre isszák magukat minden bulin, csalnak a vizsgákon, vagy a plusz juttatás érdekében egy kis csalás is belefér. Mások megbotránkoznak, és koliszobájuk vagy irodájuk rejtekében mondanak ítéletet a “világi emberek” felett. Szerintem egyiket sem kellene tennünk. Ezek a szituációk lehetőségek a szórakozásra, barátságok kötésére és a hitünk hétköznapi módon történő megosztására. Ezzel nem azt mondom, hogy “verd agyon a Bibliával” a szobatársaid, vagy hogy állandóan arról kellene beszélned, mi volt a templomban. Sőt, az sem feladatod, hogy meggyőzd őket a “megtérésről”. Azért viszont már felelősséggel tartozol, hogy megmutasd nekik, így is lehet élni, ők pedig eldöntik majd, hogyan reagálnak Isten hívására. 

  1. Élj úgy, hogy kérdezzenek!

Tudom, hogy néha nehéz, de ne érezd cikinek, hogy keresztény vagy! Inkább tekints rá lehetőségként arra, hogy ne egy légy a sok közül, hanem példát állíts mások elé az életeddel. Talán nem hiszed el, de figyelnek téged. Ha tudják, hogy hívő vagy, lesznek, akik furán néznek majd rád, de észreveszik, milyen szavakat használsz, milyen ruhákat hordasz, vagy hogyan kezeled a stresszes helyzeteket. Lesznek, akik számára a Te viselkedésed fogja definiálni a keresztény jelzőt. Ez nagy felelősség!

hirdetés

Úgy hiszem, Istennek van egy álma velünk kapcsolatban: hogy felnevelje keresztény fiatalok olyan nemzedékét, akik képesek az élet kényes területein nyomás alatt is megélni a hitüket,

akik nem rejtegetik azt és nem is szabadkoznak miatta, viszont mély barátságokat építenek ki diáktársaikkal, kollégáikkal.

  1. Építsd az Istennel való kapcsolatod!

Hogyan hozz jó döntéseket annak érdekében, hogy helytállj a próbákban és tovább növekedj hitben? Úgy, hogy arra törekszel, hogy Istennel minél jobb kapcsolatban légy. Gyakran nem gondolunk bele, de az Istennel való kapcsolatunk minősége nagyban befolyásolja azt, milyen viszonyt ápolunk másokkal. Ezért létfontosságú, hogy rendszeresen imádkozz és megbeszéld Istennel, ami benned van. Eljött a te időd arra, hogy erős alapokat fektess le, és felfedezd milyen az, amikor Ő veled van minden helyzetben. Az általad meghozott döntések nem csak az egyetemen vagy a munkahelyen töltött idődet fogják meghatározni, hanem a jellemedet és az életviteledet is. 

  1. Keress elszámoltathatóságot!

Az elszámoltathatóság azt jelenti, hogy ha van egy kihívást jelentő terület az életünkben, azt őszintén megosztjuk egy barátunkkal, és megkérjük, hogy bizonyos időközönként kérdezzen rá, hogy állunk ezen a területen. A legfontosabb ilyenkor a kendőzetlen őszinteség. Magunk mellett tudni valakit, aki valóban ismer és a legjobbat akarja nekünk, alapja az elszámoltathatóságnak. Az igazi bizalmas barátok ki fogják mondani, amit hallanunk kell, akkor is, ha fáj egy kicsit. Ezzel együtt a szüleid már nem lesznek ott, hogy minden vasárnap elcipeljenek a templomba vagy noszogassanak a becsületes tanulásra, munkára. Azt javaslom, keress egy gyülekezet, amely minden héten az indítóbázisod lehet! Légy annak aktív tagja és vedd körül magad olyan emberekkel, akik építik a hitedet. 

  1. Légy ott mások számára!

Mindannyian hagyunk hátra valamilyen örökséget, és hatással leszünk a világra, amelyben élünk: jó vagy rossz hatással. Te milyen örökséget szeretnél magad után hagyni?

Oka van annak, hogy oda kerültél, ahol most vagy:

hogy jót tegyél a körülötted élőkkel. Lesznek időszakok, amikor a barátaidnak, a kollégáidnak szükségük lesz rád. Lehet, hogy küszködnek majd valamivel, kérdéseik lesznek, és bátorításra, tanácsra lesz szükségük. Keresztényként kapcsolatban vagyunk Istennel, aki minden embert szeretne megáldani, és olyan segítséget nyújtani nekik, amelyet senki más nem tud. Meglepődnél, ha tudnád, mennyi ember vágyik arra, hogy beszélgessen az élet értelméről, vagy arról, miért hiszel Istenben. Gyakran keresik a választ olyan kérdésekre, mint „Ki vagyok én?”, „Mi az életem értelme?”, „Szerethető vagyok?”. Ilyenkor nyugodtan kérdezhetjük Istent, hogy mit kellene tennünk vagy mondanunk. Bármilyen szituációban megkérhetjük őt, hogy lépjen be abba.

Úgy érzed, Te nem vagy alkalmas erre, neked nem elég erős a hited? Elárulom, hogy Isten pont egy olyan embert keres, mint te, hogy képviseld Őt a diákok vagy a munka világában. Egy nagy kaland vár rád, és egy annál is nagyobb Isten van veled. Ő az, aki elküld, hogy képviseld Őt ott, ahova elhelyezett, és ígéri, hogy veled lesz.

 

Imádság

Atyám, 

Köszönöm, hogy Te ismersz engem, és látod, hogy mi játszódik le bennem. Ismered a reménységeimet és a félelmeimet. Tudod, mely területeken vagyok magabiztos és melyeken nem. Te ismered az egyetememet/ a munkahelyemet, és látod, mi minden áll még előttem. Segíts a legtöbbet kihoznom azokból a lehetőségekből, amikor természetes módon kifejezhetem a hitem másoknak! Add, hogy rátaláljak azokra az emberekre, akikkel erősíthetjük egymást! Segíts, hogy ott legyek azok számára, akiken általam akarsz segíteni! Szeretném látni, ahogyan eljössz jelenléteddel kollégiumokba, szórakozóhelyekre, előadótermekbe, konferenciákra és irodákba, és szeretnék részt venni abban a munkában, ahogyan akaratodat megvalósítod.

Kérlek, legyél velem ebben az új kalandban! Bízom benned. Ámen

Nagy Vanda

Az írás a Margaret Blogon is megjelent. 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés