2023. 08. 25.

„Oda kell mennünk, ahol a fiatalok vannak” – Guilherme Peixoto, katolikus pap és DJ

Másfélmillió táncoló katolikus fiatal, techno zene, világhírű slágerek Ferenc pápa és II. János Pál pápa beszédeiből kivett mondatokkal megspékelve. Guilherme Peixoto atya katolikus pap és DJ, az Ifjúsági Világtalálkozón való bemutatkozása óta növekvő népszerűségnek örvend. Célja, hogy zenéin keresztül Isten üzenetét, hitet és örömet sugározzon. Ismerjétek meg!

Az Ifjúsági Világtalálkozó utolsó napján, vasárnap reggel 7 órakor a pápai misét megelőzően Guilherme atya lépett a színpadra profi DJ-felszerelésével, hogy a másfélmilliós zarándoktömeget időben felébressze, jókedvre derítse és megmozgassa. Miközben a fiatalok ébredeztek, vagy élvezettel ugráltak a keresztény körökben nem megszokott zenére, a püspökök és papok a DJ-t és a táncoló tömeget fotózták.

Az 50 éves Guilherme atya a Bragai egyházmegyében, Észak-Portugáliában szolgál, és gyermekkora óta hivatást érez a zene iránt. Tizenhét éve ugyanis amellett, hogy plébános, párhuzamosan DJ-ként is működik, és rendszeresen fellép klubokban. Zenei karrierje 2006-ban indult, mikor egy Povoa de Varzimban található, súlyosan eladósodott plébánia élére került. Azzal az ötlettel állt elő, hogy

hirdetés

pénzgyűjtés céljából nyit egy bárt, ahol karaoke-esteket szervez a hívekkel.

„Ez nem egy kávézó, nem egy bár és nem egy klub” – írta a Facebook oldalán – „sokkal több egy fizikai helynél. Ez egy olyan szellemiség, amely generációk közötti kapcsolódásra, családi, baráti összejövetelekre ad lehetőséget. Igyekszünk elérni, hogy itt mindenki otthon érezze magát, hogy előítéletek és korhatár nélkül szocializálódhasson.” Guilherme atya annyira élvezte a bárban folytatott szolgálatot, hogy újra felfedezte régi szenvedélyét, a zenélést, és beiratkozott egy DJ-iskolába, hogy profivá válhasson. „Elkezdtem kísérletezni új stílusokkal. Dance, afrobeat, techno. Leginkább dallamos technot játszom, és idővel elkezdtem saját dalokat is gyártani.”

Guilherme atya komoly egészségügyi problémákkal született, és kevés esélye volt a túlélésre. A kockázatok ellenére szülei úgy döntöttek, hazaviszik a kórházból. „Így, még ha nem is éltem volna sokáig, legalább az első éjszakát otthon tölthettem, nem pedig a kórházban. Amint megszülettem, azonnal megkereszteltek” – mondta. Amikor hazavitték, családja végig mellette maradt, imádkoztak, és tettek egy ígéretet:

ha életben marad a kis Guilherme, felajánlják életét Istennek.

„Nem tudom, hogy a hivatásomat befolyásolta-e ez az ígéret, az biztos, hogy ezt a történetet csak néhány évvel azután tudtam meg, hogy pap lettem” – mesélte a portugál atya.

Fiatalkorában lázadó típus volt, és amikor belépett a szemináriumba, mindenkit meglepett a döntésével, de családja támogatta. A papneveldében aztán több együtteshez is csatlakozott: az egyik rockot, a másik könnyűzenei dalokat játszott. Hétvégenként diszkóba járt, míg hétközben továbbra is misére és órákra.

Fotó: Guilherme Peixoto/euro.eseuro.com

2019 novemberében találkozott Ferenc pápával, akit megkért, hogy áldja meg a fejhallgatóját. „Elmeséltem a pápának a kóruszene és az elektronikus zene iránti szenvedélyemet, majd megkértem, hogy áldja meg a fejhallgatómat. A kérésbe Ferenc jó humorral beleegyezett.”

Az Ifjúsági Világtalálkozó zárónapján másfélmilliós közönség előtt zenélhetett; a lisszaboni Tejo-park így a világ legnagyobb szabadtéri diszkójává vált. A pap szerint korábban csak Portugáliában ismerték őt, így a nemzetközi találkozóra összegyűlt fiatalok nagy része nem tudta, ki ő, és meglepte őket a nem szokványos zene. “Nagy örömmel néztem a meglepett fiatalok táncát. Korábban megkérdezték tőlem a szervezők, hogy szeretnék-e mikrofont a DJ-zéshez, de én visszautasítottam. Nem volt mit mondanom. A zene beszélt helyettem, és mindent elmondott.” Elárulta azt is, hogy a pápai mise előtt játszott dalok mindegyike saját szerzemény volt.

„Szeretném, hogy a fiatalok rájöjjenek arra, hogy keresztényként nyugodtan ugrálhatnak és táncolhatnak.”

Az atya egy korábbi interjúban kifejtette, hogy minden évben ellátogat Ibizára, amely „az elektronikus zene katedrálisa”. „Nagyon szeretnék ott játszani egyszer.” A közösségi média felületein is aktívan jelen van, rendszeresen tölt fel videókat fellépéseiről több százezer követőjének. „A zene segít nekünk, hogy örömet és békét éljünk át, ezt szeretném közvetíteni. Továbbá DJ-ként szeretném a fiataloknak azt a látásmódót megmutatni a világról, hogy a táncparketten mindannyian egyformák vagyunk. Amikor Ferenc pápa és II. János Pál pápa üzenetét közvetítem, ötvözöm a hitet, Isten üzenetét és a zenét, és ez az egyveleg érdekli a fiatalokat.” Vannak hívek, akik kritizálják őt, de ez nem zaklatja fel az atyát. „Az eddigi püspökeim bizalommal voltak felém.”

Bírálóinak gyakran azt mondja, hogy ő Ferenc pápa üzenetét igyekszik megvalósítani, azaz, hogy oda kell mennünk, ahol a fiatalok vannak.

Források: news.italy24.press, churchpop.com, euro.eseuro.com

Fordította: Fekete Ági

Borítókép - Fotó: Marta Santos

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Hírek Lelkiség
hirdetés