2023. 08. 21.

Elhiszed végre, hogy értékes vagy?

„Bármilyen állapotban vagy most, az identitásod az, hogy értékes vagy. Vitatkozhatsz vele, nem értheted, nem baj, ez van. Isten ezt jelentette ki.” Járay Márton református lelkész, lelkigondozó előadása arról, mit jelent, hogy értékesek vagyunk – Istennek valóban értékesek. Szavai olyan közel hozzák hozzánk Isten szeretetét, hogy képtelenség nem komolyan venni, hogy ez az igazság.

Ha Isten nem lát engem értékesnek, akkor ez az egész nem éri meg. Azért „teperni”, hogy aztán egy irtózatos nagy sallerrel leküldjenek engem a pokolba, annak semmi értelme.

Az, hogy Isten emberré lett és vállalta értünk a kereszthalált – ha hiszed, ha nem, ha érted, ha nem -, arról szól, hogy az Isten számára te fontos és értékes vagy. Lehet, hogy nem erre kondicionáltak, lehet, hogy eddig nem ezt gondoltad, nem ezt élted meg. De Isten kijelentése Krisztusban a teljes és tökéletes kijelentése annak, hogy bármilyen állapotban vagy most, az identitásod az, hogy értékes vagy. Vitatkozhatsz vele, nem értheted, nem baj, ez van. Az Isten ezt jelentette ki.

Ő sem viszi vásárra a bőrét az értéktelenségért. Nem fog meghalni a kereszten, hogyha te értéktelen vagy, nem éri meg. Bocsánat, de nem egy idióta Istenünk van. Ez nem rólad szól, hanem Istenről, hogy

Ő értékesnek lát téged, ha hiszed, ha nem, ha elfogadod, ha nem.

Amikor az ember Istennel együtt van, akkor ebből sok mindent megél. Csakhogy mi abban a közelségben nem mindig vagyunk. Abban a fajta kapcsolódásban, ami egyszer majd lesz, amire meghív minket az örök életen keresztül, mindez teljesen világos lesz.

Isten emberré lett Krisztusban, mert úgy döntött, hogy kell Neki ez a kapcsolat velünk. Itt volt közöttünk, sőt Szentlelke által itt van közöttünk – és mint mindig, mint a kezdetektől, megjelent a Vádló. Ő az, aki azzal vádolta Istent, hogy „Ő csak el akar titeket zárni a jótól, ne higgyetek neki”. A gonosz folyamatosan azon dolgozik, hogy ez a kapcsolat ne jöjjön létre. Amikor nem hiszed el, hogy értékes vagy, akkor jönnek ezek a vádló hangok. „Én, értékes?”

Azt mondja a Vádló: „te azt hiszed, hogy kapcsolódhatsz az Istenhez? Te egy hazug disznó vagy. Állandóan hazudozol. Így akarsz az Isten elé menni? Mit gondolsz magadról? Azt hiszed, hogy Ő elviseli azt, hogy te hazudozol?”

Vagy: „Meg van írva, hogy tiszteld apádat, anyádat, nem? Hülye gyerek! Hogy viselkedsz az apáddal? Isten szerinted ezt elviseli?”

Vagy: „Már ne is haragudj, de ilyen imaélettel azt gondolod, hogy van esélyed kapcsolódni?”

Vagy: „Te függő barom! Amikor az Istenhez fordulhatnál, elvonulsz a szobádba, négy órát eltöltesz a gépezéssel, a semmivel. Hát mit gondolsz, így akarsz te kapcsolódni az Istenhez? Nem szégyelled magad? Szerinted Istennek ez tetszik? Nem látod, hogy szomorú? Nem látod, hogy az Istennek ez fáj? Hát neked esélyed sincs.”

Isten mit mond mindezekre?

Krisztus miért jött el?

Mert nincs többé vádlás. Azért halt meg, hogy semmi ne választhasson el az Isten szeretetétől. „Én emberré lettem, számomra te értékes vagy, és nincs többé vádlás” – ezt  mondja neked.  Kifizette az árat.

Amikor te azt mondod magadnak, hogy nyomorult vagyok, értéktelen vagyok, én nem kapcsolódhatok Istenhez – akkor nem az Isten szemével látsz. Jézus azt mondta: „gyertek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok”. Azt mondta, hogy a betegekért és a bűnösökért jött. Azokért a nyomorultakért, akik meg vannak terhelve.

Mondhatod, hogy nem érted. Van benne egy tök érthetetlen dolog, persze. De az Isten ezt teszi, függetlenül attól, hogy te mit gondolsz erről.

A kérdés nem az, hogy Ő kapcsolódik-e hozzád, hogy Ő értékesnek lát-e téged, hanem az, hogy elfogadod-e?

Vagy azt mondod, hogy igaza van a Vádlónak, egy rossz ember vagyok, semmi esélyem odamenni Isten elé. Vagy elhiszed, amit Isten mond rólad. Vagy az igazság mentén élsz, vagy a hazugság mentén. Merthogy ott van a nagy hazudozó, meg ott van az út, az igazság és az élet. Jézus nem vádol, hanem meg akar szabadítani.

Arra vágyik, hogy elhidd és ne engedd, hogy ez elszakítson téged Tőle.

Látja a terheltséget, látja a fáradtságot, és arra hív, hogy menj oda Hozzá.

Azt mondja neked: „Semmi baj, ezért jöttem. Éppen ezért vagyok itt, mert tudom, hogy ebben vagy. Gyere, kövess engem és megszabadítalak! Fogadd el, hogy érted jöttem, és megszabadítalak.”

Ha élő kapcsolatban vagy Vele, akkor ezeken lehet dolgozni. Akkor jön a folyamatos szabadítás. Nem egyből, nem hirtelen: ez egy út. Van bennünk egy ilyen elvárás, hogy megtértem, tehát akkor nekem mindennek a helyén kéne már lenni. Azt is sokszor elvárjuk, hogy ha imádkozom, éreznem kell valamit. Nem kell.

Kérlek, ne úgy gondolj mostantól az életedre, hogy ezt végignyomorgom, és majd meghalok, de nem baj, mert odaát jó lesz, merthogy már most kapcsolatban vagy Istennel, és

az örök életed elkezdődött.

És tudod, ez azt jelenti, hogy sok olyan dolgot tudsz csinálni, ami már meg fog maradni. Aminek értéke van. Erre képes vagy. Amikor új teremtés vagy, meghívnak arra, hogy alkothatsz, teremthetsz. „Csak arra kérlek, hogy kövess.”

Az előadás a MEKDSZ egyik rendezvényén hangzott el. 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Lelkiség Szemle
hirdetés