2023. 07. 10.

Vajon ez az a ház, ahol Jézus megtanult járni és beszélni?

A Názáreti Nővérek úgy vélik, hogy Jézus gyermekkori otthona a kolostoruk pincéjében található. Egy új könyv arra keresni a választ, mi lehet az igazság Jézus lakóhelyével kapcsolatban.

A Názáretbe látogató zarándokok és turisták jól ismerik az Annunciation (Annunciáció) templomát, azt a helyet, ahol a hagyomány szerint Gábriel angyal megjelent Máriának. A késő ókori utazók beszámolói szerint a közelben állt egy másik, ugyancsak szent hely, a Nutrition (Táplálkozás) temploma, amely állítólag annak a háznak a maradványaira épült, ahol József és Mária felnevelte Jézust. Állítólag itt volt Szent József sírja is.

1263-ban azonban a templomot őrző keresztes lovagokat az egyiptomi szultán által küldött csapatok legyőzték. A Táplálkozás templomát a földdel tették egyenlővé, és 800 éven át senki sem tudta, hol van Jézus családi otthona…

Jobb mint a filmekben

Ha ez úgy hangzik, mintha egy Indiana Jones-film bevezetője lenne, akkor várj, amíg meghallgatod a történet folytatását. Egy csoport francia apácáról, a Názáreti Nővérekről van szó, akik az 1800-as évek végén különös romokat fedeznek fel kolostoruk pincéjében. Érdeklődve ásni kezdenek – és végül egy kiterjedt földalatti komplexumot fedeznek fel, amely boltíves helyiségekből, barlangokból és lezárt sírokból áll. Ezek az autodidakta, habitust viselő régészek állandóan annak a veszélynek vannak kitéve, hogy a barlangbeomlások élve eltemetik őket, vagy a felrobbanó metángáz-tömbök darabokra robbantják őket, de folytatják az ásást – és végül

az a meggyőződésük, hogy újra felfedezték Jézus elveszett otthonát.

Az egész történetet Ken Dark régész új, lenyűgöző könyve, a The Archaeology of Jesus’ Nazareth mutatja be. Dark 2004-ben bukkant rá a kolostorra, amikor Názáret és környéke régészeti felmérését végezte. Furcsa módon a területet a hivatásos régészek viszonylag kevéssé vették figyelembe. Názáret ősi történelméről keveset tudtak. Egyes szkeptikusok még azt is állították, hogy a város Jézus idejében nem is létezett.

Fordította: Nagy Betti

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Aleteia
Egyéb
hirdetés