2023. 05. 12.

2 szó, amibe kapaszkodhatsz, ha szorongsz vagy bizonytalan vagy

Néha csak emlékeztetned kell magad a valódi, Istenben gyökerező identitásodra és a hited alapjaira, ha nehéz helyzetben vagy – ez új lendületet fog adni.

Az élet egyik legnagyobb nehézsége az állandó bizonytalanság, amellyel együtt kell élnünk. Amikor reggel felébredünk, nem igazán tudjuk, mit hoz a nap magunk vagy a szeretteink számára. 

Nem tudjuk kontrollálni teljes egészében az életünket, aminek az is része, hogy nem tudjuk függetleníteni magunkat mások érzelmeitől, azok hatnak ránk. Önmagában ez is fokozhatja a szorongást és a stresszt. Nap mint nap ismeretlen helyzetekkel kell szembenéznünk, és az ebből fakadó stressz kihathat az étkezésünkre is vagy akár fizikai tüneteket is okozhat.

Nemrég egy barátomnak problémái adódtak egy új kapcsolattal. Miután egy hónapig randevúzott azzal a fiúval, aki több mint három évtizeddel ezelőtt a középiskolás kedvese volt, teljes gyomorgörcs jött rá. Hamart újra beleszeretett korábbi barátjába, de mivel korábban egy megterhelő, sebző kapcsolaton ment keresztül, állandó kétségek között élt. Ez nem az a fajta szorongás volt, amit sokan érezünk egy kapcsolat elején; ennek a lánynak mélyen gyökerező félelme volt az elutasítástól. Azzal töltötte az idejét, hogy folyamatosan ellenőrizte Instagram- és Messenger-fiókját, hogy megnézze, a párja online van-e éppen. Ha a férfi nem válaszolt egyből az üzeneteire, azonnal a legrosszabbtól tartott. És az egészben az volt a frusztráló, hogy tudta, mindez irracionális.

Hogy segítsek neki megküzdeni az érzéseivel és elengedni az ismeretlentől való félelmet,

hirdetés

azt javasoltam, hogy a pánik pillanataiban mondja ki a „türelem” és a „hit” szavakat újra és újra.

Türelem abban az értelemben, hogy nem mindannyiunknak ugyanaz a ritmusa az életben, és abban is, hogy Isten esetleg saját időkeretet szabott az életútjára. A „hit” ismétlésével pedig arra tudta emlékeztetni magát, hogy bármi is történik, bíznia kell abban, hogy Mennyei Atyja kézben tartja őt és az életét.

Ez a két egyszerű szó segíthet lecsillapítani a stresszt, és segíthet a pánik idején. Minél többet mondod, annál jobban kezded megérteni a két szó mögött rejlő jelentést, és annál jobban képes leszel beengedni magadba a reményt.

 

Fordította: Szilágyi Anna 

Forrás: Aleteia.org

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat Életmód
hirdetés