2023. 04. 26.

Ferenc pápa hobbijai

Talán nincs olyan magyar, aki ne találkozott volna már a hírrel, hogy ezen a héten Ferenc pápa hazánkba látogat három napra. Humayer Dávid egy színes cikkben azt gyűjtötte össze, milyen érdekes hobbijai vannak a Szentatyának.  

Elfogult leszek, mivel Ferenc pápa érdeklődési körének egy-két eleme a szívemhez nagyon közel áll. A hobbikat és kedvenceket az alábbi kategóriákra bontottam: Sport, Étel-Ital, Zene, Filmek, Irodalom, Tánc, Képzőművészet. A cikk megírása során arra jöttem rá, hogy a széles érdeklődési kör nyilvánvalóan segítette a Szentatyát istenkapcsolatának fejlődésében. Szóval ilyen szemmel is nézhetjük Őszentsége hobbijait. 

Sport

Gyerekkorában, amikor még Jorge Mario Bergoglionak hívták, sokat kosarazott és focizott. Utóbbiban az elbeszélések alapján semmiképpen nem volt kiemelkedő, de kedvenc csapatának, a Buenos Aires-i San Lorenzónak mérkőzéseire rendszeresen járt édesapjával. A San Lorenzónál a mai napig tagsági igazolványa is van, és pápaságának 10. évfordulójának tiszteletére a „hollók” egy erre emlékeztető rajzzal a mezükön léptek pályára.

Étel, ital és mate

Reggelire szeret narancslevet inni, de a legfontosabb (számomra is), hogy Jorge szenvedélyes mate-fogyasztó, mint egy „igazi” argentin. Az ún. yerba mate egy dél-amerikai gyógynövény, amelyet általában egy kifaragott lopótökbe (calabaza) raknak és egy szűrős fémszívószál (bombilla) segítségével, termoszban tartott 70-80 fokos víz rátöltésével egész nap isszák.

hirdetés

Beiktatása után sok kérdést kapott ezzel kapcsolatban, mert Európában nem annyira elterjedt ez a különös megjelenésű ital. Dél-amerikai szokás szerint egy matéból többen is isznak, azaz ugyanabból a matéból, ugyanazt a szívószálat használják. Amikor megkérdezték a pápát, hogy nem fél-e attól, hogy ezzel a módszerrel megmérgezhetik, akkor azt felelte, hogy ha ettől félne, akkor a matézásnak a bizalmi lényegét venné el. Ferenc pápa rendszeresen iszik matét, ha találkozik őt kínáló emberekkel, a biztonságáért felelős csapatának ezzel már sok nehéz pillanatot okozott!

Fotó: Egy hívő megosztja matéját a Szentatyával

A Szentatya nem egy kajamegszállott gourmand, szereti az egyszerű és szerény ételeket, szinte egész életében magának főzött.  A pizzát nagyon szereti. Egyszer egy nápolyi pizzéria kézbesített egyet a pápamobilhoz. Egy interjúban elmondta, hogy hiányzik neki az, amikor apukájával a San Lorenzo-meccsek után együtt pizzáztak.

Ferenc Pápa vitathatatlanul édesszájú. A kedvence az alfajor, ami egy tradicionális argentin tejkaramellával (dulce de leche) töltött süti. A honvágyát tovább csökkentheti, ha birsalmalekvárhoz (membrillo) jut. 

Zene

A komolyzene játssza nála a legnagyobb szerepet. Hobbijai közül ez képezi a legnagyobb közös metszetet elődjével, a szintén komolyzene-fanatikus XVI. Benedek pápával. Életrajzi könyvéből kiderül, hogy Jorge gyerekkorában édesanyjával gyakran hallgatott operákat a rádióban.

Néhány kedvenc műve:

Joseph Ratzingerrel közös kedvencük Mozart. A pápa kiemelte az ,,Et Incarnatus est” (És megtestesült) művét. Azt mondta róla: „Felülmúlhatatlan! Istenhez vezet!” 

Mozart mellett Beethovennek és Bachnak nagy rajongója.

Filmek

Az olasz (neorealista) filmek nagy szerelmese. Négy kedvenc filmje közül 3 olasz rendező alkotása (Országúton – Fellini; Az élet szép – Benigni (ez nekem is nagy kedvenc); Róma nyílt város – Rossellini). Az egyetlen nem olasz film pedig egy igazi dán mestermunka, amit én is nagyon ajánlok: „Babette lakomája.”

Irodalom

Az már biztos, hogy Ferenc pápát semmiképpen nem lehet érdeklődési körök nélküli embernek nevezni. Az irodalomnak is nagy fogyasztója. Az orosz irodalom és azon belül Dosztojevszkij művei, amelyekből a legtöbbet merített élete során, de az olasz költő és regényíró, Manzoni A jegyesek című regénye kiemelt helyen szerepel az életében. A több mint 700 oldalas drámát háromszor olvasta el! [Érdemes elolvasni legalább a mű leírását.]

A teljesség igénye nélkül az alábbi műfajokat és szerzőket szereti még: Friedrich Hoelderlin (német költő), Gerard Manley Hopkins (jezsuita költő) és egy kis hazai irodalom: Jorge Luis Borges (argentin fikcionista).

Tánc

Nagyon szeretett fiatalkorában táncolni, ez két hagyományos argentin stílusban, a tangóban és a milongában mutatkozott meg. Volt egy tinédzserkori barátnője, Amália, akivel rendszeresen eljárt táncolni.

Fotó: Több százan táncoltak Ferenc pápa 78. születésnapján a Szent Péter téren (Reuters)

Képzőművészet

Lássuk kedvenc festményeit:

  • Caravaggio: Szent Máté elhivatása (1600)

Kép forrása: The Calling of Saint Mathew, 1600 by Caravaggio

Ez a kép számára azért fontos, mert Szent Máté ünnepén, 1953. szeptember 21-én kapta Istentől a papi elhívást. Hatvan évvel később a festmény erre a pillanatra emlékezteti, és Ferenc pápa így elemzi: ,,Jézus ujja úgy mutat… Mátéra, hogy én vele (Mátéval) nagyon együtt tudok érezni. Engem is így hív az Úr, mint Mátét, aki úgy kapaszkodik a pénzébe, mintha közben azt mondaná: “Nem, nem én! Ez a pénz az enyém!” – Ferenc pápa így folytatja – Pontosan ilyen vagyok én is: bűnös, akire az Úr ráfordította a tekintetét.”

  • Chagall: Fehér keresztrefeszítés (1938)

Fotó: https://jasongoroncy.com/

A modern orosz festő provokatív alkotása, amelyen Jézus zsidónak öltözve és zsidó szimbólumokkal körülvéve jelenik meg.

+1 Mi az, ami „nagyon nem hobbija”?

1990 óta nem nézett televíziót. 1990. július 15-én a Kármelhegyi Boldogasszonynak ígérte meg, hogy nem fog többet tévézni. Az ő szavaival: „Nem nekem való.”

Kedvenc csapatát sem tudja így követni, ezért a San Lorenzo eredményeit egy svájci gárdistával szokta megbeszélni.

Humayer Dávid 

Források:

Las aficiones culturales y literarias más desconocidas del Papa Francisco (abc.es)

Elisabetta Pique: Pope Francis: Life and Revolution (2015)

Austen Ivereigh: The Great Reformer: Francis and the Making of a Radical Pope (2015)

 

Blog Humayer Dávid
hirdetés