2023. 04. 13.

Azért szorongunk, mert nem imádkozunk eleget?

Az emberek gyakran mondják, hogy az aggódás, szorongás vagy más mentális problémák miatt úgy érzik, nem elég „jó keresztények”, vagy nem imádkoznak eleget. De valóban ez lenne a gyökere? A samáriai asszony történetén keresztül más válasz rajzolódik ki.

„Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” (Jn. 4:13-14)

Nemrég elgondolkodtam azon az igeszakaszon, ahol Pál azt mondja, hogy „semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt”. Mindig elkeserítőnek tartottam ezt a részt, mert olyan volt, mintha nem nézne szembe a szorongás okozta fájdalommal, de természetesen nem ez a szándéka ennek a szakasznak.

A lelkigondozói szolgálatom során a hozzám érkező emberek gyakran mondják, hogy az általuk tapasztalt aggódás, szorongás vagy más mentális problémák miatt úgy érzik, nem elég „jó keresztények”, vagy nem imádkoznak eléggé. Úgy gondolják, hogy problémáik oka, hogy nem elég szent életűek, és ha helyesen vagy többet imádkoznának, ezek a problémák megszűnnének. Bár az ima nagyon fontos, néha másra (akár külső ember segítségére) is szükségünk lehet, és ez rendben van.

A fent említett evangélium jó példa arra, hogy

hirdetés

Isten ott találkozik valakivel, ahol van, és nem amikor „elég szent”.

A samáriai asszonynak szüksége volt Isten szeretetére, irgalmára és élő vízére, ahogy mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy hol vagyunk az életben, akár mentális-lelki problémákkal küzdve. Jézus ott találkozik az asszonnyal, ahol éppen van, és felajánlja neki szeretetét, útmutatását és békéjét. (Mindez nem azt jelenti, hogy meghagyja a bűnben, hanem azt, hogy szereti a bűnöst és kinyújtja felé a kezét.)

Ugyanezt akarja tenni értünk, függetlenül attól, hogy milyen problémákkal küzdünk. Amikor erre az evangéliumi szakaszra gondolok, nehezen tudom elképzelni, hogy Jézus azt mondja: „A szorongásod azt jelenti, hogy nem imádkozol eleget.” Ha szorongás vagy más mentális probléma miatt elbátortalanodsz, gondold át ezt, és olvasd el végig a samáriai asszony történetét, mint Isten irántad érzett szeretetének forrását.

Fordította: Szilágyi Anna

Forrás: Catholic Link

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés