2023. 03. 23.

3 dolog, amit érdemes átgondolnod, ha tetszik valaki

Ha megtetszik valaki, nagyon könnyen válunk az érzelmeink rabjaivá, a józanságot pedig félretesszük. Íme 3 szempont, amelyek alapján átgondolhatod, hogy az illető valóban illene-e hozzád!
Az Impact Video Ministries nevű keresztény YouTube-csatorna rövid videója alapján.

  1. Ismerd fel, hogy képzelet vagy valóság!

„Ezután beleszeretett a Szórak völgyében egy nőbe, akinek Delila volt a neve. A filiszteusok fejedelmei elmentek hozzá és azt mondták neki: „Szedd rá és tudd meg, miben rejlik különleges ereje, hogyan tudnánk fölékerekedni, megkötözni és ártalmatlanná tenni. Ezért ki-ki ad neked 1100 ezüstsékelt.” Delila így szólt Sámsonhoz: „Mondd meg nekem, miben rejlik nagy erőd, mivel kellene téged megkötözni, hogy tehetetlenné tegyenek?” (Bírák 16:4-6)

Delila valójában nem szerette Sámsont, sőt Sámson bukásának okozója lett. Attól, hogy vonzódsz valakihez, még nem jelenti azt automatikusan, hogy ő jó is számodra. A szerelem és az ahhoz hasonló érzések elérik, hogy belerohanj valamibe átgondolás nélkül. Beleszeretsz valakibe, aki nem a legjobbat akarja neked. Ha a szíved vágyódik valaki után, akkor érdemes megállni és átgondolni, hogy

a szerelem gondolata tetszik vagy ténylegesen a másik ember.

Keresztényként nem hagyhatod, hogy az érzéseid félrevezessenek. Fel kell tenni magadnak a kérdést: „Tényleg ő tetszik, a személyisége, az amilyen most? Vagy csak szeretném, hogy valaki szeressen, mert magányos vagyok? Csak tetszik a gondolat, hogy együtt legyek valakivel?” És mindezekre azután a lehető legőszintébben válaszolj.

  1. Lásd meg, hogy egyezik-e az utatok!

„Halljátok az ítéletet, amelyet az Úr kimondott rátok, Izrael fiai, azokra a nemzetségekre, amelyeket felhoztam Egyiptom földjéről: A föld nemzetségei közül nem ismertem mást, csak titeket; ezért megtorlom rajtatok minden gonoszságtokat. Jár-e együtt két ember, ha nem értenek egyet?” (Ámosz 3:1-3)

Isten meg akarta áldani, védeni és tanítani Izraelt, de ahelyett, hogy engedelmeskedtek volna, paráznák voltak, megtagadták az erkölcsi parancsokat és elfordultak Istentől.

Gondold át, hogy aki tetszik, azzal közös lehet-e az utatok! Olyan ember iránt vonzódsz, aki ha együtt lennétek, bátorítana arra, hogy Istennel járj? Imádkozna veled és érted? Tudná, hogyan kell megbocsátani, ha hibázol? Nemcsak vele, hanem magaddal kapcsolatban is érdemes kérdéseket feltenned. Milyen életre vágysz? Milyen szenvedélyeid vannak? Milyen elhívást szeretnél betölteni? Összegezned kell magadban, hogy ez a férfi/nő akadályozna mindezekben vagy inkább erősítene, támogatna. 

  1. Növekedj a szeretetben!

„Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.” (Fil. 2:3-4)

Szembe kell nézned a ténnyel, hogy nem feltétlenül amellett fogsz kikötni végül, aki most tetszik – és ez rendben is van. Isten ezt is jóra tudja használni, és tanulhatsz belőle, felkészülhetsz a jövődre, például egy jó házasságra. Akárhogy is alakul a történet, ha tetszik valaki, az lehetőség arra, hogy növekedj a szeretetben és az önzetlenségben.

A szerelem és a vonzalom is bonyolult tud lenni, így

fontos, hogy beszélj valakivel, akiben megbízol és aki egy ideje már házasságban él.

Itt megnézheted az eredeti videót angolul: 

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés