2023. 03. 14.

Így készül Ferenc pápa látogatására a Batthyány-Strattmann László Otthon

Ferenc pápa április 28. és 30. közötti magyarországi látogatása során felkeresi majd a budapesti Batthyány-Strattmann László Otthont is, ahol a gyermekek és fiatalok már nagyon várják őt. Inotay Györgyöt, az intézmény fenntartójának igazgatóját kérdeztük az előkészületekről.

„Ilyen intézménylátogatás egyetlen magyarországi pápalátogatás programjában sem szerepelt korábban, és nehezen gondolom, hogy megismételhető alkalomról lenne szó, tehát úgy készülünk a Szentatya látogatására, mint egy, az otthon életében és saját személyes életünkben is egyedülálló eseményre” – fejtette ki Inotay György, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója, aki azt is elmondta, hogy mi lehet a Szentatya látogatásának üzenete. „Azt gondolom, hogy

ez a mostani látogatás is megtestesíti azt a pápai programot, amit a Szentatya tíz éve, megválasztása óta vall, azaz, hogy a szegényekhez és az elesettekhez kíván fordulni.

A látogatását előkészítő bizottságnak, illetve a Püspöki Konferenciának kedves helye az intézetünk, és úgy gondolták, hogy a Szentatya számára lehetőség van nálunk arra, hogy halmozottan sérült gyerekekkel, illetve speciális ellátásban részesülő gyerekekkel, fiatalokkal találkozhasson.”

hirdetés

Az igazgató úgy fogalmazott; pozitív megdöbbenésként érte, amikor a Püspöki Konferencia jelezte számára, hogy szervezője lehet ennek a találkozásnak, melyet külön megtiszteltetésként él meg. „Nem gondoltam volna, hogy életem során lesz lehetőség ilyen családias környezetben találkozni a pápával.” Elmondta továbbá, hogy az intézmény vezetősége számára is a hivatalos bejelentéssel vált biztossá, hogy Ferenc pápa ellátogat hozzájuk. „Amikor néhány héttel ezelőtt a vatikáni delegáció megjelent nálunk a Pápai nuncius úrral, Bíboros atyával és Veres András püspök úrral, akkor még nem tudtuk, hogy a látogatásuk minek köszönhető, csak reménykedve találgatásba kezdtünk.” Arról is kérdeztük, hogy mi lesz a várható program a pápalátogatás során. „Március 20-a után ismét ideérkezik a vatikáni delegáció, akkor válik véglegessé a program. Intézményünk ének – és zenekara 15-20 perces műsorral készül, magyar és latin nyelvű énekekkel. A mostani tudásunk szerint Ferenc pápa 45-50 percet fog itt tartózkodni, tehát egy hosszúnak tekinthető látogatást tesz, reméljük, hogy szólni is fog hozzánk. Arra szeretnénk majd megkérni, hogy áldja meg a megújult gyermekotthont.”

Fotó: Ferenc pápa megáldja egy kislány szemét, akit a vakulás veszélyeztet (L’osservatore Romano)

Az intézményt Fehér Anna szerzetesnővér, gyógypedagógus alapította még 1982-ben, mely eleinte Szent Anna Otthon néven működött a Batthyány téren, azonban a lakás hamar szűknek bizonyult, így az otthon 1989-ben átköltözött a XII. kerületbe, itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona.

Az alapításától nyitott intézménynél a bekerülés feltétele nem a katolikus hit, hanem a rászorultság, ugyanakkor lehetőség van a hitgyakorlására azok számára, akik ezt igénylik.

„Intézményünk működése összetett, az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérült, családban nevelkedő, illetve állami gondoskodásban részesülő gyermekeket és fiatalokat látjuk el. Az ellátás bejáró és bentlakó formában is megvalósulhat, óvodát, általános iskolát, gyermekotthont, bentlakásos és nappali szociális intézményt működtetünk. Heti háromszor van a kápolnánkban szentmise, a hittantanítás folyamatosan zajlik, ezenkívül az év különböző időszakaiban szoktunk lelkinapokat tartani, adventben és a nagyböjt során rendszeresen megvalósulnak ezek. Most márciusban, névadónk boldoggá avatási évfordulóján is lelki programmal ötvözött emléknapot fogunk tartani.”

A pápalátogatásra való felkészülés azonban nem csak énekek tanulását jelenti a gyermekek és fiatalok számára, az otthon lakói ugyanis elkezdték latinul tanulni a Miatyánkot, hogy együtt tudják majd imádkozni a Szentatyával. „Mikor elmondtuk a lakóinknak, hogy érkezik Ferenc pápa, az egyik fiúban rögtön felmerült gondolatként, hogy akkor itt is fog dolgozni nálunk. Erre akár igen is lehetne a válaszunk, hiszen a lelkipásztori látogatás hozzátartozik a munkájához. Intézményünk lakói, diákjai rendszeresen találkoznak papokkal, képességeikhez mérten tehát van az Egyházról fogalmuk, így erős hírértéke van annak, hogy jön a pápa.” Bár egyházfő még nem, Kalkuttai Teréz anya járt már korábban az intézményben, aki annak alapítójával, Anna nővérrel is találkozott.

A hivatalos bejelentés óta sok megkeresés érkezik külsősök részéről, akik szeretnének résztvevőként bejelentkezni a látogatásra. „Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a pápa magánvizitáció keretében az itt lakó gyerekekhez, illetve fogyatékkal élőkhöz érkezik. Számunkra, akik itt lehetünk ezen az alkalmon, borzasztó nagy megtiszteltetés a Szentatyával való találkozás, de mi a gyerekek és fiatalok segítőiként leszünk jelen, nem a látogatás elsőszámú címzettjeiként. Magánlátogatásról lévén szó, a sajtónak is csak szűk köre lesz jelen, de tudósítás biztosan készül a történtekről.” Ez a látogatás tehát más jellegű lesz, mint az azt követő Erzsébet téri találkozó a szegényekkel, hiszen azt helyben, kivetítőről is lehet majd követni.

„Mindenképp inspiráló hatása van egy ilyen pásztori látogatásnak” – emelte ki Inotay György.

„Nyilván az intézményt még sokáig lehet olyan helyként emlegetni, melyet a Szentatya felkeresett, de hogy személyesen kit, hogyan érint, az teljesen egyéni. Kicsit olyan a mostani készülődés, mint a karácsonyra való hangolódás; maga a pillanat gyorsan elmúlik, és a kérdés az, hogy a találkozásból fakadó jó érzésből, szeretetből mi az, ami tovább kamatozik és megmarad a közösségben.”

Hírek
hirdetés