2023. 02. 27.

Hivatalos, hogy Ferenc pápa Magyarországra érkezik

Hivatalosan is megerősítették, hogy Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon április 28. és 30. között, meglátogatva Budapest városát – adta hírül a Katolikus.hu. Ahogy korábban mi is megírtuk, a Szentatya látogatásának központi eleme az ifjúság lesz és a Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor.

Az apostoli látogatás hivatalos programja

2023. április 28. péntek
RÓMA – BUDAPEST
08:10 Indulás repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre
10:00 Érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre
10:00 HIVATALOS FOGADTATÁS
11:00 ÜNNEPÉLYES FOGADTATÁS a Sándor-palota előtti téren
11:30 UDVARIASSÁGI LÁTOGATÁS A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL a Sándor-palotában
11:55 TALÁLKOZÁS A MINISZTERELNÖKKEL
12:20 TALÁLKOZÁS AZ ÁLLAMI HATÓSÁGOK, TÁRSADALMI ÉLET ÉS A DIPLOMÁCIAI TESTÜLET KÉPVISELŐIVEL a Kármelita Kolostor épületében a Szentatya beszédet mond
17:00 TALÁLKOZÁS A PÜSPÖKÖKKEL, PAPOKKAL, DIAKÓNUSOKKAL, SZERZETESEKKEL, PAPNÖVENDÉKEKKEL ÉS LELKIPÁSZTORI MUNKATÁRSAKKAL a Szent István Bazilikában a Szentatya beszédet mond

2023. április 29. szombat
BUDAPEST
08:45    MAGÁNLÁTOGATÁS A BOLDOG BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ OTTHONBAN   
10:15    TALÁLKOZÁS SZEGÉNYEKKEL ÉS MENEKÜLTEKKEL az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban    a Szentatya beszédet mond
16:30    TALÁLKOZÁS A FIATALOKKAL a Papp László Sportarénában    a Szentatya beszédet mond
18:00    MAGÁNTALÁLKOZÓ A JÉZUS TÁRSASÁGA TAGJAIVAL az Apostoli Nunciatúrán   

2023. április 30. vasárnap
BUDAPEST – RÓMA
09:30    SZENTMISE a Kossuth Lajos téren    a Szentatya homíliája
Regina Caeli imádság
16:00    TALÁLKOZÓ AZ EGYETEMI ÉS KULTURÁLIS ÉLET KÉPVISELŐIVEL a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán    a Szentatya beszédet mond
17:30    HIVATALOS BÚCSÚZTATÁS a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren   
18:00    Indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről   
19:55    Érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre   
       

hirdetés

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

Mindnyájan, magyar katolikusok örömmel értesültünk arról, hogy a Szentatya, Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között. A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. A Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk. (Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és az MKPK Állandó Tanácsa) 

Az előzmények

Novák Katalin köztársasági elnök 2022 augusztusában magánaudiencián járt Ferenc pápánál a Vatikánban, ahol hivatalos meghívólevelet adott neki, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra, mire a pápa megerősítette, hogy szándékában áll hazánkba jönni. Látogatásának hivatalos megerősítése azonban sokáig váratott magára, ebben valószínűleg a pápa változó egészségügyi állapota is közrejátszott.

A szentatya korábban, még a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után pozitívan nyilatkozott nemzetünkről. „Nagyon sok értékük van a magyaroknak. Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.”

Korábbi pápalátogatások Magyarországon 

Hazánkban eddig csak néhány alaklommal jött el pápa látogatóba. Először 1052-ben IX. Leó pápa látogatott el az egykori magyar királyságba, ezen belül Pozsonyba, ahol I. András magyar királlyal és III. Henrik német-római császárral találkozott.

Ezután évszázadokon át még csak az ország közelében sem járt egyetlen pápa sem. A pápai érdekérvényesítés vagy a nemzetközi diplomácia elegyengetése miatt többször utaztak el a pápák más-más országban tartott zsinatokra. Amely – részben – magyar vonatkozású, az VI. Piusz pápa 1782-es bécsi látogatása volt.

Ezután nem járt katolikus egyházfő nálunk, ám 1991 a változás éve lett, ugyanis  II. János Pál pápa augusztus 16-án érkezett Magyarországra: járt Esztergomban, Máriapócson, Pécsen, Debrecenben, majd augusztus 20-án szentmisét tartott a Hősök terén.

Amikor 1991. augusztus 16-án leszállt a ferihegyi repülőtéren, a következőket mondta II. János Pál: “Én is Európának ebből a térségéből származom, amely most egy új korszak küszöbén áll, és reméli, hogy hozzá tud járulni egy békés közösség kialakításához, amelynek nemzetei szolidárisak egymással. Magyarország fiai és leányai! Aki szól hozzátok, honfitársatoknak tekinti magát, részt vesz a ti sorsotokban.” II. János Pál pápa 1996 szeptemberén újra eljött Magyarországra, Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására.

Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én járt Magyarországon. Ahogy korábban mi is megírtuk, a szeptemberi  látogatás előtt állami és egyházi körökben is nagy volt az izgatottság, mivel Ferenc pápa korábban nem volt még hazánnkban. 

A 777-hez eljutott információk szerint Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, valamint az azt megelőző és követő eseményeken is derűsen, jókedvűen vett részt. Egybehangzó értesüléseink szerint ez nem csak amolyan kötelező udvariasság volt a Szentatya részéről, hanem valóban megérintette az a fogadtatás, amelyben részesült. 

Nem csak a magyar fél lehetett elégedett a látogatás után, hanem a vatikáni delegáció is boldogan hagyhatta el Magyarországot: Ferenc pápát irtózatosan nagy tömeg és szeretet fogadta a Hősök terén és környékén, az ünneplők között végigvonuló egyházfő maga is megtapasztalhatta, hogy a nemzetközi sajtó egyes feltételezéseivel ellentétben semmilyen ellenségeskedéssel nem találkozott. Sőt, amikor magyarul szólt a tömeghez, akkor az emberek hatalmas éljenzésben törtek ki.

A jól sikerült találkozó tényét erősíti, hogy kevesebb mint két héttel a látogatást követően a Vatikánban fogadta Erdő Péter bíborost Ferenc pápa, ahol ismételten köszönetét fejezte ki a szervezésért, és hangsúlyozta, hogy szívélyes beszélgetést folytatott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. 

Ferenc pápa hazafelé tartó repülőútján a budapesti látogatását egy nagyon kedves mondattal összekötötte a két évvel korábbi csíksomlyói misével: „És ti, magyarok: veletek voltam tavaly Erdélyben. Csodálatos volt az a magyar mise!”. Veletek magyarokkal, Erdélyben – egy magyar misén – nagyon fontos mondat, amely arról árulkodik,  hogy a Szentatya pontosan tisztában van azzal, hogy Csíksomlyón és Budapesten is magyarokkal találkozott, akik kedvesen és szeretettel fogadták.

Borítókép: Attila KISBENEDEK / AFP Fotó: AFP
Hírek
hirdetés