2023. 03. 10.

Egyre több atrocitás éri Spanyolországban az életvédőket, ezért már videóra kell venniük, ha abortuszklinika mellett imádkoznak

Nemcsak az Egyesült Királyságban, Spanyolországban is egyre több atrocitás éri az abortuszklinikák és kórházak mellett imádkozó hívőket. Az abortuszklinikák zaklatási vádjainak elkerülése érdekében arra kérte a 40 nap az életért mozgalom spanyol koordinátora az önkénteseket, hogy filmezzék vagy rögzítsék az abortuszklinikánál töltött imaidejüket.

A 40 nap az életért egy ökumenikus keresztény életvédő mozgalom, melynek célja, hogy az abortuszok száma csökkenjen, és hogy az élet szentsége megfelelő védelmet élvezzen. Az imamozgalom örömmel várja önkéntesek jelentkezését, akik egy kórház vagy abortuszklinika mellett imádkozhatnak a megfogant életekért. Emellett a mozgalom lelki támaszt kíván nyújtani szülőknek, orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak. A nemzetközi kezdeményezésbe több, mint 60 ország kapcsolódott be, Magyarország 2017 óta vesz részt a kampányban.

Az ima és böjt eredményei látványosak: a világon több mint 20 000 baba megszülethetett, több mint 200 egészségügyi dolgozó megtért, és több mint 100 abortuszközpont zárt be.

A spanyolországi 40 nap az életért mozgalom országos koordinátora, Nayeli Rodríguez ügyvédekkel karöltve iránymutatásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogyan folytassák az imádkozást a spanyol önkéntesek, hogy ne adjanak okot a kórház vezetőségének és dolgozóinak, az abortuszpárti médiának vagy a rendőrségnek arra, hogy feljelentést tegyenek az abortuszt tervező nők „zaklatása” miatt, illetve, hogy a zaklatással kapcsolatos vádakkal vagy bármilyen előre nem látható eseménnyel szemben fel tudjanak lépni.

„Nagyon fontos, hogy amint megérkezik az ima helyére, kapcsolja be telefonjának kameráját, és tartsa bekapcsolva az imaidő teljes tartama alatt” – kérte Rodríguez. „Sok olyan körülmény van, amit nem lehet előre látni, és amikor bekövetkezik valami rossz, nincs már idő bekapcsolni a kamerát.” A koordinátor azt is elmondta az önkénteseknek, hogy mit kell tenniük, ha a rendőrök elkérik tőlük a személyi igazolványukat. „Minden alkalommal, amikor rendőrök érkeznek a helyszínre, és elkérik az igazolványukat, de még inkább, ha a mobilszámukat kérik el, kérdezzék meg, hogy mit fognak kezdeni ezzel az információval, miért kérik el ezt az adatot. Megtagadhatják, hogy megadják a mobilszámukat.”

2022 áprilisában a spanyolországi szocialista-kommunista kormánykoalíció módosította a büntető törvénykönyv bizonyos részeit, ezeknek értelmében három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést vagy 31 naptól 80 napig terjedő közmunkát állapítanak meg az abortuszklinikába járó anyák szabadságának korlátozásáért, zaklatásukért. A törvény arra a személyre vonatkozik, aki „a terhesség önkéntes megszakításához való jog gyakorlásának akadályozása érdekében bosszantó, sértő, megfélemlítő vagy kényszerítő cselekményekkel zaklat egy nőt, amelyek veszélyeztetik a szabadságát”. Spanyolországban az elmúlt időben egyre több atrocitás érte az önkénteseket, bár a 40 nap az életért mozgalom szerint a nagyböjti kampányuk nyugodtabb a korábbihoz képest.

Fotó: Castellónban imádkozó önkéntesek egy abortuszklinikánál

Castlellónban az elmúlt héten az abortuszklinika tulajdonosai többször is feljelentették a klinikánál imádkozó önkénteseket, akiket annak ellenére, hogy mindvégig betartották a törvényi előírásokat, a rendőrség távozásra kötelezett.

Az abortusztámogatók által szított konfliktus oda vezetett, hogy a városban figyelemre méltó módon megnőtt a klinikáknál imádkozó önkéntesek száma.

Malagában egy rendőr ragaszkodott ahhoz, hogy az életvédők tegyék le tábláikat és távozzanak. „Egyik nap megérkezett egy rendőr, és azt mondta az önkénteseknek, hogy vagy mindent eltávolítanak, vagy letartóztatja őket, és hogy amit csinálnak, az illegális” – számolt be a mozgalom egy tagja. A helyi koordinátor jelenlétének köszönhetően, aki kitartott amellett, hogy a gyülekezésük legális, sikerült elkerülni, hogy elvigyék őket. Ennek ellenére minden nap járőr járja be a helyszínt, aki elkéri a jelenlévők személyi igazolványát, és feljegyzi az adataikat.

Egy másik alkalommal öt önkéntes a rózsafüzért imádkozta, mikor közölték velük, hogy nem imádkozhatnak hangosan. „Pedig nem is kiabáltak, csak normál hangerővel mondták az imádságot, hogy hallják egymást. A csoport a figyelmeztetés után is a helyszínen maradt, halkabban folytatták az imát” – mesélte egy életvédő. A mozgalom spanyol képviselőinek sajnos nem jogtalan a félelme; 2022 decemberében letartóztattak egy brit életpárti aktivistát, mert egy abortuszklinika mellett magában imádkozott. A vádakat később ejtették, a napokban azonban ismét letartóztatták a nőt.

Magyarországon is van lehetőség bekapcsolódni az imamozgalomba a megfogant életek védelméért, bővebb információkat itt találsz!

Forrás: catholicnewsagency.com

Fordította: Fekete Ági

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Hírek
hirdetés