2022. 12. 21.

Letartóztattak és vádat emeltek egy nő ellen az abortuszklinika melletti csendes ima miatt

A birminghami rendőrség vádat emelt egy katolikus nő ellen, aki beismerte, hogy csendben imádkozott, miközben kint állt az abortuszklinika épülete előtt.

Isabel Vaughan-Spruce-t letartóztatták, megmotozták és őrizetbe vették, miután elmondta a rendőröknek, hogy mondott néhány csendes imát a Kings Norton-i Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat klinikájának közelében. Nem vitt magával rózsafüzért, de egy bámészkodó lefényképezte az épületen kívül, és jelentette a rendőrségnek.

A rendőrök megkérdezték a 45 éves, a worcestershire-i Malvernből származó nőt, hogy a fényképeken a klinika előtt imádkozik-e. A nő elismerte, hogy gondolatban csendben imádkozhatott, de közben az ebédjére és más triviális dolgokra is gondolt.

A nőnek február 2-án kell megjelennie a birminghami bíróságon, ahol négyrendbeli közterületsértéssel vádolják.

Az óvadék feltételei között szerepel, hogy Vaughan-Spruce – aki egyébként a brit March for Life igazgatója és terhességi tanácsadó – ne vegyen részt nyilvános imában, még a tiltott zóna határain kívül sem.

hirdetés

Vaughan-Spruce azt mondta: „Az, hogy letartóztattak, cellába vittek, megmotoztak és megaláztak a rendőrök pusztán azért, mert fejben imádkoztam, borzasztó. A jogszabály a zaklatás betiltását célozza, ami nyilvánvalóan indokolt. De amit én tettem, az a legkevésbé sem volt káros:

a gondolat- és vallásszabadságomat gyakoroltam,

a saját elmém magánszférájában. Senkit sem szabadna büntetni azért, mert az Egyesült Királyságban nyilvános helyen gondolkodik, imádkozik.”

Hozzátette: „Életem nagy részét annak szenteltem, hogy támogassam a válságban lévő terhes nőket mindazzal, amire szükségük van ahhoz, hogy önállóan dönthessenek az anyaság mellett. Az abortuszon átesett és annak következményeivel küzdő nők támogatásában is részt veszek. Sok olyan nőhöz kerültem közel, akiket az évek során támogatni tudtam, és megszakad a szívem, mert tudom, hogy még sokan mennek keresztül ezen nap mint nap.”

A nő beszélt a hitéről is.

„A hitem központi része annak, aki vagyok,

így néha, amikor megállok vagy elsétálok egy abortuszintézmény mellett, imádkozom ezért az ügyért. Ez olyasvalami, amit nagyjából minden héten tettem az elmúlt 20 évben. Imádkozom a barátaimért, akik már átélték az abortuszt, és azokért a nőkért, akik azon gondolkodnak, hogy abortuszra menjenek.”

A tilalmi zónát Birmingham városi tanácsa vezette be szeptember 7-én, ennek értelmében megtiltják, hogy bárki elkövesse „az abortusz jóváhagyásának vagy helytelenítésének cselekedeteit” a klinika közelében, szóbeli vagy írásbeli eszközökkel, imával vagy tanácsadással.

A tanács szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az odalátogató és ott dolgozó emberek számára konfrontációtól való félelem nélkül biztosítsák a szabad bejutást. A West Midlands Police szóvivője megerősítette, hogy Vaughan-Spruce-t december 6-án tartóztatták le, majd december 15-én vádat emeltek ellene a jogszabály megsértése miatt.

Jeremiah Igunnubole, a Vaughn-Spruce-t támogató jogi szervezet, az ADF UK ügyvédje élesen bírálta a vádemelést, mivel az a szabadság és az emberi jogok elleni támadás. Mint mondta: „Isabel tapasztalata mélyen érintheti mindazokat, akik hisznek abban, hogy a nehezen kiharcolt alapvető jogainkat érdemes megvédeni. Igazán megdöbbentő, hogy a törvény olyan ellenőrizhetetlen jogkört biztosít a helyi hatóságoknak, hogy most már a rossz gondolatok is megalázó letartóztatáshoz és büntetőfeljelentéshez vezethetnek.”

Hozzátette, egy érett demokráciának képesnek kell lennie különbséget tenni a bűncselekmények és az alkotmányosan védett jogok békés gyakorlása között. „Isabel, aki fáradhatatlanul szolgálta a közösségét azzal, hogy karitatív segítséget nyújtott a kiszolgáltatott nőknek és gyermekeknek,

nem részesült jobb bánásmódban, mint egy erőszakos bűnöző.”

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy valóban demokratikus nemzet vagyunk-e, amely elkötelezett a szólásszabadság békés gyakorlása mellett” – hangsúlyozta.

A tiltott zónák közelmúltbeli elszaporodása azt sugallja, hogy mostanában esztelenül belépünk egy olyan társadalomba, amely elfogadja, normalizálja, sőt támogatja a többség zsarnokságát.

Isabel letartóztatása egy bournemouth-i incidenst követett, amikor egy nőt megakadályoztak abban, hogy nyilvánosan imádkozzon, amikor egy abortuszklinika mellett tartózkodott.

Tavaly egy liverpooli nagymama sikeresen fellebbezett az ellen, hogy elítélték és pénzbírságot szabtak ki rá, mert egy abortuszintézmény közelében sétálva csendben imádkozott a lezárás ideje alatt.

Westminsterben a parlamenti képviselők jelenleg tárgyalnak arról, hogy Angliában és Walesben is tiltott zónákat vezessenek be. A jelenleg parlamenti vita alatt álló közrendvédelmi törvényjavaslat megtiltaná az életvédő önkénteseknek a befolyásolást, tanácsadást, meggyőzést, tájékoztatást vagy akár véleménynyilvánítást egy abortuszintézmény közelében.

Aki megszegi a szabályokat, akár két év börtönbüntetésre is számíthat.

Egy 2018-as kormányzati vizsgálat, amely az abortuszintézményeken kívüli életvédő önkéntesek munkáját figyelte meg, megállapította, hogy zaklatás ritkán fordul elő, és a rendőrség felelősségre vonhatja az ilyen tevékenységet folytató személyeket.

Az életvédő csoportok leggyakoribb tevékenysége a csendes vagy néma ima, illetve az abortusz alternatív lehetőségeit megfontolni kívánó nők számára elérhető támogatásról szóló szórólapok felajánlása volt. 

A Legfelsőbb Bíróság azonban úgy döntött, hogy az észak-írországi klinikák körül javasolt tiltott zónák nem sértik az Emberi Jogok Európai Egyezménye által biztosított szabad véleménynyilvánításhoz való jogot.

A döntést Írország, Skócia, valamint Anglia és Wales katolikus püspökei elítélték.

John Sherrington westminsteri segédpüspök, az angliai és walesi életkérdésekért felelős vezető püspök szerint az ítélet fontos kérdéseket vet fel az államnak az egyénnel szembeni hatásköréről egy szabad társadalomban. Azt mondta, a tiltott zónák aránytalanok és szükségtelenek, és támadást jelentenek a vallásszabadság ellen, amely alapvető fontosságú minden ember méltóságában.  

A skót püspök szerint a döntés egyszerűen nem védi a véleménynyilvánítás és a gyülekezés alapvető szabadságjogait.

 

Fordította: Nagy Betti, Szilágyi Anna

Forrás: Catholicherald.co.uk

Borítókép - Fotó: ADF
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás