2023. 03. 06.

3 százalék esély a túlélésre – „Rájöttem, hogy Isten mentett meg”

Isten gyógyító erejének és vigasztalásának bizonysága a következő bátorító történet. Belőle megláthatjuk, hogy Istennek tényleg semmi sem lehetetlen!

Igor életét évek óta szenvedés és fájdalom jellemezte. Ukrajnát 2014-ben hagyta el, amikor Donbassban háború tört ki, és Lengyelországba költözött, hogy új életet kezdjen. Ám egy új kezdet egy olyan országban, amelynek nem ismerte a nyelvét, igencsak nehéznek bizonyult. Nem volt pénze, családja, támogatása. „Teljesen pénztelen voltam, minden a túlélés körül forgott” – mondta az Aleteia oldalnak.

Az ortodox egyházban megkeresztelt Igor nem gyakorolta a vallását és nem imádkozott túl sokat. Időről időre betért egy templomba, leült egy padra és annyit imádkozott, amennyit csak tudott, de a kétségbeesés és a szenvedés vezérelte. „Egy nap bementem a templomba, segítségért imádkoztam és az megérkezett. Egy fiú, akire egyáltalán nem számítottam, pénzt adott kölcsön” – mondta. Ekkor azonban Igor még nem jött rá, hogy ez a segítség valójában Istentől jött.

2020 karácsonyára Igor újra egyedül volt és anyagi nehézségekkel küszködött. „Nagyon nehéz volt akkor egyedül” – ismerte be. „Szenteste volt és mindenki a családjával ünnepelt, de az enyém messze volt. Nagy szomorúság fogott el. Azt gondoltam, hogy Isten elhagyott.” De Igor végül talált munkát és belekóstolt, milyen érzés biztonságban lenni. „A pénztelenség megtanított egy fontos leckét: hogy értékeljem, amim van” – mesélte.

Ám amikor Igor azt hitte, már túl van a nehezén, néhány hónappal később súlyos betegsége lett. A fájdalmai miatt orvoshoz fordult, és isiászt, majd sérvet diagnosztizáltak nála. „A fájdalomrohamok gyakoribbakká és intenzívebbekké váltak. Ez volt az első alkalom életemben, hogy sírtam a fájdalomtól. Volt, hogy 48 órán keresztül állandó, erős fájdalmam volt” – emlékezett vissza.

hirdetés

Sajnos később kiderült, hogy a fájdalmat nem sérv vagy isiász okozta. Új és sokkal riasztóbb diagnózis született: egy 6 centiméter feletti rosszindulatú daganatot találtak nála.

Igor túlélési esélyeit 3 és 5 százalék közöttire becsülték.

A kezelés nem segített. Épp ellenkezőleg, Igor egészsége napról napra romlani látszott. Ördögi kör indult el. „A komoterápia súlyosan károsította a beleimet. Minden nap arra ébredtem, hogy elképzelhetetlen fájdalmaim vannak. Több napig nem ettem, mert minden étkezés olyan fájdalmat okozott, hogy inkább nem nyeltem le semmit” – számolt be. Ekkoriban Igor nem látott kiutat. Öngyilkossági gondolatok gyötörték, míg egy nap elment misére.

„Ültem a padban és elkezdtem énekelni az emberekkel. Egy ponton elkezdtem sírni, annyira, ahogy soha nem sírtam még életemben” – idézte fel. „Egy nő mellettem zsebkendőt adott. Úgy éreztem, minden fájdalom, amelyet magamban tartottam, elkezdett kimenni belőlem. Aztán hallottam prédikációt az alázatról, amely nagyon megszólított. Jobban éreztem magam, mint valaha. Biztonságban, támogatva.” Másnap Igor az orvosi vizsgálatokon nagyon jó eredményeket kapott. Napról napra jobban érezte magát, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Nem maradt rákos sejt a testében.

„Rájöttem, hogy Isten egyszerűen megmentett” – mondta Igor. „Reményt adott, amelyet elvesztettem. Hiszem, hogy egészséges maradok egész életemben. Ismerem a bűneim, de lépéseket teszek, hogy leküzdjem őket. Napról napra erősebb vagyok. Már nincsenek öngyilkossági gondolataim” – mondta.

Megtalálta Istent és szeretné Őt egyre jobban megismerni,

aminek az egyik legfontosabb része, hogy egyre gyakrabban jár misére.  

 

Forrás: Aleteia.org

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Koldunova Anna | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés